Je hele leven als een meditatie

Bewust Zijn

Wanneer we net met meditatie kennismaken, is het iets afgebakends. Jij met je ogen dicht, voor tien minuten precies.

Maar later kan er een bepaald gewaarzijn ontstaan dat meditatie een manier van zijn is. 

En gezien je op ieder moment bent… kan je dus ook ieder moment een meditatieve zijnsstaat aannemen. Ook als je ondertussen iets aan het doen bent.

Het leven als meditatie betekent dat je op allerlei momenten jouw bewustzijn hervindt. Je rustig voelt, geankerd in je centrum, met een scherp gewaarzijn voor het nu-moment.

Misschien wel terwijl je op de fiets zit. Je voelt je benen kracht zetten. Je voelt de wind op je gezicht. Je merkt de bloemen op naast het fietspad.

Misschien wel terwijl je midden in een gesprek verwikkeld bent. Je bent je bewust van het feit dat je je in een gesprek bevindt. Je kiest bewust wat je zegt, bewust van welke richtingen jij het gesprek wel en niet op wilt laten gaan. Je waardeert het moment van connectie en uitwisseling. Je voel je lichaam zitten op de bank. Je voelt je adem in je buik. 

Misschien wel in een wachtkamer. Misschien wel met een kop thee in je handen in je achtertuin. Misschien wel terwijl je de ramen wast. Misschien zelfs terwijl je ruzie maakt en alle gevoelens door je heen voelt stromen.

Het gaat eigenlijk altijd over bewustzijn, helderheid en een bepaalde rust die zelfs vanaf een afstandje alle onrust kan gade slaan. En dat brengt een bepaalde vreugde in je hart.

En misschien ook wel een besef van de vergankelijkheid van het moment. Alleen nu is dit nu. En dat geeft een unieke waarde mee aan het moment. Zelfs als je ‘alleen maar’ in de rij voor de kassa staat. Dat moment komt nooit meer terug. Die specifieke ademhaling komt nooit meer terug. En zodra je daar aan denkt, kan een gevoel opkomen. Dat jij dit speciale moment koestert.

Herkenbaar? Zo niet, probeer het eens uit terwijl je op de fiets zit, in gesprek bent of de ramen wast.

Voor jou!

Ben je al bekend met onze gratis meditatie albums? 

Els van de Schoot 
Life coach & Humanistisch geestelijk verzorger

Jouw email adres zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}