Je hele leven als een meditatie

Betekenisvol Leven - meditatie

Bewust Zijn

Wanneer we net met meditatie kennismaken, is het iets afgebakends. Jij met je ogen dicht, voor tien minuten precies.

Maar later kan er een bepaald gewaarzijn ontstaan dat meditatie een manier van zijn is. 

En gezien je op ieder moment bent… kan je dus ook ieder moment een meditatieve zijnsstaat aannemen. Ook als je ondertussen iets aan het doen bent.

 

Het nu

Het leven als meditatie betekent dat je op allerlei momenten jouw bewustzijn hervindt. Je rustig voelt, geankerd in je centrum, met een scherp gewaarzijn voor het nu-moment.

Misschien wel terwijl je op de fiets zit. Je voelt je benen kracht zetten. Je voelt de wind op je gezicht. Je merkt de bloemen op naast het fietspad.

Misschien wel terwijl je midden in een gesprek verwikkeld bent. Je bent je bewust van het feit dat je je in een gesprek bevindt. Je kiest bewust wat je zegt, bewust van welke richtingen jij het gesprek wel en niet op wilt laten gaan. Je waardeert het moment van connectie en uitwisseling. Je voel je lichaam zitten op de bank. Je voelt je adem in je buik. 

Misschien wel in een wachtkamer. Misschien wel met een kop thee in je handen in je achtertuin. Misschien wel terwijl je de ramen wast. Misschien zelfs terwijl je ruzie maakt en alle gevoelens door je heen voelt stromen.

 

In het moment

Het gaat eigenlijk altijd over bewustzijn, helderheid en een bepaalde rust die zelfs vanaf een afstandje alle onrust kan gade slaan. En dat brengt een bepaalde vreugde in je hart.

En misschien ook wel een besef van de vergankelijkheid van het moment. Alleen nu is dit nu. En dat geeft een unieke waarde mee aan het moment. Zelfs als je ‘alleen maar’ in de rij voor de kassa staat. Dat moment komt nooit meer terug. Die specifieke ademhaling komt nooit meer terug. En zodra je daar aan denkt, kan een gevoel opkomen. Dat jij dit speciale moment koestert.

Herkenbaar? Zo niet, probeer het eens uit terwijl je op de fiets zit, in gesprek bent of de ramen wast.

Ook niet langer wakker liggen?

Gelukkig lig ik niet langer wakker van wereldproblematiek. Ik ben op een missie en ik heb een plan. 

Ontdek hier meer over het Ethiek Revolutie e-festival

Lees meer van Els: 

Els van de Schoot 
Life coach & Humanistisch geestelijk verzorger