Hoe kan je herstellen na mishandeling?

Betekenisvol Leven - mishandeling

Een nieuwe start na mishandeling

Ik deel graag de ‘therapie formule’ met je die ik heb mogen leren van het werken met getraumatiseerde cliënten die mishandeling te verduren hebben gekregen.

Overigens geloof ik niet in een One Size Fits All therapie. Ik kijk altijd naar de persoon als geheel en pas mijn werkwijze daarop aan. Dat nodig ik jou ook uit te doen. 

Jij weet meestal zelf het beste waar je wel en niet mee worstelt, wat jou wel en niet helpt, en welke therapie methoden jij het prettigst vindt.

Hier komt de formule. 3 Ingrediënten om jouw leven (weer) van jou te laten zijn.

 

  1. Verwerking van nare herinneringen

Het eerste ingrediënt is het moeilijkste ingrediënt. Bijna niemand houdt er van om af te dalen tot de donkerste plekken in jezelf. De herinneringen kunnen bol staan van woede, schaamte, zelfverwijt.

En vaak is er dan de angst dat er geen einde aan zal komen. Maar de beerput is niet oneindig. En je kan ook alleen werken met die herinneringen die sowieso al uit zichzelf af en toe door je hoofd flitsen.

Die vervelende flashbacks houden pas op als je de herinneringen verwerkt. Je wilt rust, maar je zult daarvoor eerst door de storm heen moeten.

  1. Opbouwen van eigenwaarde

Naast herinneringen verwerken en een plek geven, is ook vaak iemands eigenwaarde helemaal in de grond geboord door de mishandelaar. Ik gun het iedereen toe om na mishandeling (weer) zelfliefde en eigenwaarde (terug) te vinden. 

En het werken aan eigenwaarde is gelukkig een minder donker pad dan het verwerken van de traumatische herinneringen. Het kan heel vreugdevol zijn om jezelf uit te dagen steeds blijer en tevredener met jezelf te worden.

  1. Verder kunnen kijken

En nog een licht stuk aan herstellen na mishandeling is dat er een heel nieuw levenshoofdstuk voor de deur staat. Eentje waarin jouw leven weer van jou is.

De één weet dat al en de ander zit zo diep in de ellende dat even turen naar de horizon er niet bij is.

Ik nodig je uit je te verheugen op het licht aan het einde van de tunnel. 

Ik nodig je uit om je erdoor te laten inspireren om door te gaan op het pad van herstel.

Ik nodig je uit om weer echt helemaal de creator van jouw leven te worden. En om er mooie creatie van te maken waar jij van gaat stralen.

De Snelste Weg naar rust, geluk, jouw doel

Lees meer van Els:

Els van de Schoot 
Life coach & Humanistisch geestelijk verzorger

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}