Sorry. Ik dacht dat narcisme een mythe was

Betekenisvol Leven - narcisme

Hoe narcisme levens verwoest

Op YouTube doen video’s over narcisme het goed. Hoe herken je een narcist? Hoe wapen je je tegen een narcist? En wat gaat er eigenlijk om in een narcist?

Ik dacht dat het allemaal maar sensatiezoekerij was. YouTubers die snel veel volgers willen werven. En mensen die het leuk vinden ‘even te griezelen’, of lachen, om zoiets extreems.

En dat die filmpjes niet van de GGZ o.i.d. kwamen, maar van spirituele teachers die ook praten over ‘emotional vampires’, aliens, aura’s en psychedelica… maakte het er niet beter op.

(Hoewel ik trouwens niet wil uitsluiten dat aliens en aura’s zouden kunnen bestaan! Dat ik ze persoonlijk niet heb gezien, is natuurlijk geen weerlegging.)

Long story short: ik klikte niet eens ooit zo’n filmpje over narcisme aan – wel die over aliens en aura’s en pscyhedelica, trouwens 😉 -. Maar ‘een psychische ziekte verzinnen’ en daarmee anderen zwart maken, dat ging te ver voor mij.

Bleek uiteindelijk dat ik het helemaal verkeerd had.

Narcisme komt echt voor. En mensenlevens worden erdoor verwoest.

Eerst even kort voor wie op dezelfde pagina is als ik voorheen was: wat is narcisme dan?

Vaak denken we aan de Griekse mythe over Narcissus. 

Narcissus was mooi en iedereen raakte verliefd op hem. Maar hij wees iedereen af. Als straf  raakte hij verliefd op zijn eigen spiegelbeeld. Hij kon niet meer weglopen van het wateroppervlak waarin hij zichzelf gereflecteerd zag. Narcissus vergat zelfs te eten en drinken en takelde steeds verder af…

De godin Aphrodite kreeg medelijden met hem en liet hem toch nog voortleven: als een geel-witte bloem, die we vandaag de dag nog steeds Narcis noemen.

Een narcist is dus iemand met een ziekelijke hoeveelheid eigenliefde. En ja, daar is de narcistische persoonlijkheidsstoornis naar vernoemd.

Maar wacht, het gaat veel verder dan dat. 

Want in het echte leven takelt een narcist niet gewoon af omdat hij/zij vergeet te eten en drinken. In het echte leven maken narcisten slachtoffers. Omdat ze voor hun eigen gewin anderen manipuleren en mishandelen.

Sorry dus, aan alle zielen die zo’n nare mishandeling hebben moeten meemaken, terwijl ik tijdenlang dacht dat het allemaal maar onzin was.

Uiteindelijk leerde ik op de universiteit dat narcisme wel echt bestond. Een kort zinnetje, ergens in een dik boek over management en leiderschap.

De laatste tijd heb ik echter van verschillende cliënten veel meer mogen leren. Over hoe narcisten handelen, en wat het met je doet als die narcist jouw moeder is, of jouw partner was.

De beerput kan bijna te diep zijn en te vol raken om überhaupt nog te durven beginnen aan een verwerking van die trauma’s. 

Toch kan je je er op een gegeven moment klaar voor voelen om door die donkere tunnel te gaan om bij het licht uit te mogen komen. 

En dan begint er een heel nieuw levenshoofdstuk. En dat gun ik iedereen.

De Snelste Weg naar rust, geluk, jouw doel

Lees meer van Els:

Els van de Schoot 
Life coach & Humanistisch geestelijk verzorger

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}