5 Redenen om niet van droomdoelen te houden op een rij en hoe je het ook anders zou kunnen zien
Misschien heb je bij het woord ‘droomdoelen’ één van onderstaande twijfels?
(En nee, ik heb ze niet zelf verzonnen, ik heb ze allemaal gehoord uit de monden van andere vrouwen die ik mocht interviewen toen ik mijn droomdoelen coachingstraject aan het opzetten was.)
Ik daag je uit om jezelf te bevragen: ‘Ligt er aan mijn ‘allergie’ een beperkende overtuiging ten grondslag? Ik neem je mee op deze reis:
1. ‘Zijn droomdoelen niet iets voor onrealistische dromers die alleen maar in de wolken zitten, denken en nooit tot actie overgaan?’
Het blijft niet bij dromen want een droomdoel is iets waar je ook echt naar toe kunt bewegen door stappen te zetten. En wat je ook echt vervulling gaat geven, omdat je je kwaliteiten erin kwijt kunt. Het stroomt en ontwikkelt.
Daarom gebruik ik zelf graag het woord droomdoel in plaats van gewoon ‘droom’. Omdat het woordje ‘doel’ zo essentieel is, het is iets waar je écht op mikt.
2. ‘Is dat niet iets voor jongere mensen?’
Ik merk bij de coachees die ik spreek dat ook juist op latere leeftijd het een super goed moment kan zijn om een droomdoel achterna te gaan. De kinderen zijn uit huis en je hebt meer tijd tot je beschikking. Wat ga je doen met al die tijd?
De één is heel tevreden om lekker in de tuin te kijken naar hoe de bloemen langzaam uit hun knoppen komen. Voor de ander is het hebben van iets moois om naar toe te werken een noodzakelijk ingrediënt van hun zingeving.
3. ‘Moet ik dan hard werken?’
Een wens zit diep van binnen en leidt tot actie. Je wilt dat het je in zekere zin gemakkelijk afgaat want het is is iets dat dicht bij je eigen natuur ligt waardoor je het als vanzelf doet. Het kan grotendeels echt gaan stromen.
Vorige week was ik nog iemand aan het coachen die verbaasd was toen ik zei dat het ook léúk kan zijn. In haar beleving moest ze vooral heel veel en was haar leven vol met ‘vechten’.
Maar het kan grotendeels stromen en leuk zijn en dat meen ik echt. En ik wil je met alle liefde helpen dat ook zo te gaan ervaren.
4. ‘Moet het dan perfect worden?’
Als droomdoel kies je iets dat je ‘misschien/waarschijnlijk wel kan behalen’. Perfectie is bij uitstek niet haalbaar.
Daarom ga je in het droomdoelen coachingstraject juist aan de slag met het minderen van je perfectionisme. Zodat je én kan streven naar excellentie en meesterschap, maar ook zachter kan zijn, met compassie en mildheid naar jezelf.
5. ‘Gaat het dan niet om het pad?’
Natuurlijk gaat het óók om het pad naar je droomdoel toe!
Op dat pad wil je energie en flow beleven. Het mag stromen en je mag er zelf blij van worden. En op dat pad liggen ook obstakels, die je onderzoekt en waar je van leert en groeit.
Het gaat dus zeker ook om de rijkdom van het pad.