Is ellende de motor van alle spirituele groei?

Betekenisvol Leven - Ellende

Of is er ook ruimte voor groeien met plezier?

‘Persoonlijke groei is hard werken,’ zei de cursusleidster van onze weekendretraite. Mijn zus en ik keken elkaar verrast en bedenkelijk aan. Dat dachten wij toch niet…! Wat een negatieve kijk, vonden we dat.

Je hoort het wel vaker. Zinsneden als ‘Frustratie is de motivator van alle verbeteringen’. En er zit natuurlijk ook wel wat in.

Maar is het ook de enige manier?

Ga je mee op onderzoekingstocht? 

(ps. Wordt het tijdens het lezen van deze post allemaal te zweverig voor je? Geen zorgen, bij kopje 3 brengen we het allemaal terug naar aardse spiritualiteit in de dagelijkse levens van jou en mij.)

Ellende is jouw motor

In dit interview legt befaamd spiritueel leraar Jan Geurtz aan Patrick Kicken uit dat hij ellende ziet als de motor van álle spirituele groei.

Waarom? 

Omdat we anders in de comfort zone van onze illusies blijven hangen. 

We hebben allemaal een ego, legt Jan Geurtz uit, en dat ego is als een laag bovenop onze eigenlijke natuur. Dat ego is ontstaan omdat we ons anders moesten voordoen dan we waren. Om maar aardig en leuk en lief gevonden te worden door anderen.

Simpel voorbeeld: Kind springt blij met bemodderde regenlaarsjes op de bank. Ouder wordt boos. Wat leert het kind? Doe maar niet te spontaan en enthousiast, want dan ben je blijkbaar ‘niet goed’. En dus groeit het kind op tot een serieuze man die niet te snel gek doet.

Iedereen heeft een heel scala aan dit soort aangeleerde gedragingen. Gedragingen die eigenlijk geen afspiegeling zijn van wat jouw hart in haar meest pure vorm had gewild.

En juist wanneer de ellende toeslaat, ontstaan er scheuren in dat masker dat het ego is. Juist op het moment dat je je niet geliefd voelt, kan jouw ware hart en ziel doorschemeren. Wanneer het even niet meer werkt om dat ego-toneelstuk op te voeren. Dan kan jij die puurheid vinden van jouw ware ik.

Ik weet het, theorieën van Jan Geurtz moet je altijd even op je in laten werken en nog eens overlezen. Best ingewikkeld. En toch ook goed te begrijpen vanwege de sterke, interne logica.

Maar licht kan ook jouw motor zijn

Maar zet daar tegenover bijvoorbeeld de eveneens befaamde spirituele teachings van Sanaya Roman en Orin DaBen. Zij zeggen juist dat licht jouw beste motor is.

Groeien vanuit ellende zien ze als iets uit het verleden. Oude spirituele, zeg maar 😉

En ze nodigen ons uit te kiezen voor groeien vanuit vreugde. Het loslaten van al die worstelingen. En groeien tijdens gevoelens van liefde, overvloed en vrede. 

Nieuwe spiritualiteit.

Neem ook Bentinho Massaro

In deze video raadt hij aan om altijd te doen waar jij op dat moment het meeste enthousiasme bij voelt. En dat zal je helpen jouw overtuigingen te transformeren. En weer in de goede stroom te komen waar alle ontwikkeling gebeurt.

Dus wat is het nou?

Als ik tegenstellingen tegenkom in spirituele teachings, ga ik graag ten rade bij de echte levens van mijzelf en mijn cliënten. 

Hoe ervaar ik dit? Hoe werkt dit in de levens van anderen die ik goed ken?

Natuurlijk is ellende vaak de katalysator van groei.

Bijvoorbeeld:

Wanneer je je dankzij alle stressgevoelens beseft dat je jezelf onnodig aan het druk maken bent… ontstaat de opening om te onderzoeken waarom je zo gestrest bent, en die redenen te bevragen. Zodat je kan leren je minder aan te trekken van wat anderen vinden bijvoorbeeld. Of zodat je kan leren dat jij ook een rustmomentje waard bent, en wel eens ‘nee’ mag zeggen tegen anderen die iets van je willen.

Maar ook licht is vaak genoeg de motor van onze groei.

Bijvoorbeeld:

Wanneer er veel liefde is tussen jou en een ander persoon, kan dat ervoor zorgen dat jij nieuwe niveaus in jezelf ontdekt van zorgzaamheid en begrip.

Wanneer je vanuit nieuwsgierigheid en verwondering besluit jezelf meer te verdiepen in een onderwerp.

Wanneer je een leuke uitdaging ziet en besluit die aan te gaan. Dan zijn er dus wel obstakels, maar je ervaart ze niet als ellende. Je ervaart ze als een leuk uitzoekwerkje.

Wanneer je lekker aan het dansen of wandelen bent en opeens komt er een geweldig inzicht in je op.

Ellende & Licht

Mijn conclusie: Zowel ellende als licht kunnen de motor zijn van persoonlijke en spirituele groei.

Het leven gooit ieder van ons een hoop ellende toe. Dat is iets om te accepteren, en van te leren.

Maar wat jij jezelf toegooit, dat kan jij bepalen. Wil je groeien vanuit positieve gevoelens? Dat kan. Zoek ze op.

Maak bijvoorbeeld extra tijd vrij om jouw relaties te verdiepen, jouw nieuwsgierigheid en verwondering te volgen, of ga die leuke uitdaging aan..

Voor jou!

"Wil jij jouw droomdoel bereiken zonder je onzeker te voelen?"

Kom in je kracht:
volg nu (volledig gratis) de exclusieve 6-daagse mini-training

Bereik je droomdoel zonder onzekerheid

Lees meer van Els:

Els van de Schoot 
Life coach & Humanistisch geestelijk verzorger

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}