3 Tips om goede gewoontes te laten slagen

Life coaching & Geestelijke verzorging online met Els van de Schoot - Begeleiding bij levensvragen, zingeving en spiritualiteit

Durf echt voor goede gewoontes te gaan

Misschien zijn jouw goede voornemens dit jaar alweer (enigszins) de mist in gegaan.  Misschien heb je er überhaupt niet aan willen beginnen. Of misschien ben je bang dat je het binnenkort niet meer kunt volhouden.

Daarom vandaag 3 tips om goede gewoontes te laten slagen.

 

1. Filter of jouw voornemens wel ‘kloppen’

Laten we eerst checken of jouw goede intenties wel vanuit de juiste plek komen.

Soms willen we iets alleen maar omdat anderen het van ons verwachten of eisen. Lekkerder leren koken bijvoorbeeld, voor al die lieve familie. Terwijl je zelf niet van koken houdt. 

Maar als je vanuit die plek actie probeert te ondernemen… heb je grote kans dat je tegelijkertijd op het gaspedaal én rempedaal staat. Want wil jij het zelf wel?

Wat ook kan gebeuren is dat we vanuit ons hoofd iets bedenken. ‘Dit moet ik gaan doen!’. Terwijl jouw hart en buik nog niet op dezelfde lijn zitten.

Jouw hoofd heeft bijvoorbeeld bedacht dat je naar de sportschool moet gaan. ‘Want dat is mega-gezond!’ Maar jouw lijf zou misschien veel liever wandelen en dansen om aan haar wekelijkse dosis beweging te komen.

Welke gewoontes voor een mooi leven wil jij graag kiezen vanuit jouw meest zuivere kern?

 

2. Investeer in jouw nieuwe gewoonte

Dit is wat mij betreft een heel belangrijke: investeer in die nieuwe gewoonte. En dan heb ik het niet per se over geld. Ik heb het vooral over tijd en energie.

Vaak hopen we dat zo’n nieuwe gewoonte gewoon op de plek zal vallen. Helemaal niet erg, om het eerst op de manier van de minste weerstand te proberen. Maar als een paar momenten van enthousiasme niet genoeg blijken te zijn om jouw nieuwe gewoonte te kickstarten… moet je zwaarder geschut te voorschijn halen.

Het wordt vaak allemaal pas echt en serieus, wanneer je er langer bij stil gaat staan.

Misschien denk je nu: ‘Ja, Els, ik heb echt al een triljoen keer stil gestaan bij dat ik eigenlijk wil stoppen met elke dag uren op social media rondhangen… maar het lukt nog steeds niet.’

Maar dat soort ‘stilstaan bij’ bedoel ik niet. Ik bedoel intentioneel bestede tijd die meer is dan je gedachten er even overheen laten glijden.

Dit kan op legio manieren. 

Kijk bijvoorbeeld een aantal documentaires over social media addiction. Praat met een aantal vrienden over jouw wens om te minderen, vraag ze om jou te ondersteunen en met je in te checken af en toe. Ga ermee naar een therapeut. Reflecteer op waarom je er niet mee wilt stoppen, en ga daarmee aan de slag. Schrijf jouw intenties op een vel papier en hang die op een centrale plek in jouw huis. Schrijf elke dag in jouw dagboek over de verslaving om de knopen in jezelf te gaan begrijpen. Zoek een meditatie op die gaat over verslaving overwinnen, en luister die 7 dagen op rij.

Nu wordt het concreet. Je moet er echt tijd en energie in stoppen.

En dit is dan ook het moment waarop weerstand kan oppoppen. 

Waarom wil je deze tijd niet investeren in de nieuwe gewoonte? Omdat het dan MOET lukken, en er voor jou te veel druk op komt te staan? Omdat je eigenlijk toch niet van jouw oude, slechte gewoontes af wilt? Onderzoek het.

 

3. ‘Goede strategieën letten op alles’

Trap jij wel eens in de volgende valkuil? Denken dat een gewoonte afleren of aanleren zo simpel is als het maar hard genoeg willen.

Maar er zijn veel andere factoren. Als je een goede strategie wilt bedenken om een voornemen te laten slagen, is het handig om met allerlei factoren rekening te houden.

Een goed voorbeeld is stoppen met een verslavend middel. Misschien wel de belangrijkste factor hierbij is niet hoe hard je het wilt, maar hoe goed je in je vel zit, en met name hoe geliefd je je voelt door anderen. Een andere belangrijke factor is ook hoeveel van jouw vrienden, collega’s en kennissen hetzelfde verslavende middel gebruiken.

Bedenk en/of research wat voor factoren er allemaal een rol spelen bij jouw goede voornemens. En kijk eens of je voor elke factor iets behulpzaams kan bedenken.

Een goed plan dat jou helpt te stoppen met een verslavend middel, bijvoorbeeld, kan dus ook inhouden dat je een hechtere band met jouw geliefden opbouwt. En dat je juist de contacten met mensen die hetzelfde middel gebruiken, even op pauze zet.

Denk daarbij ook alvast na over alle praktische hobbels. 

Wat ga je precies doen wanneer jouw collega’s je – net als elke vrijdag – meevragen naar de borrel? Misschien wil je je voornemen mee te gaan, maar thee te bestellen. Denk je dat dat makkelijk genoeg voor je is? Of heb je daar meer voor nodig? Heb je misschien nodig dat je ze nu alvast een berichtje stuurt om ze te vertellen dat jij thee gaat bestellen. Of heb je misschien nodig dat je juist een tijdje elke vrijdag iets heel anders gaat doen waarbij minder verleiding om de hoek komt?

En de beste strategie? Niet opgeven. Blijven nadenken. Als A niet werkt, wat kan dan B zijn? Zolang jouw wens zuiver is en je er tijd en energie in blijft steken om de juiste strategie uit te dokteren… geloof ik dat jij er kan komen!


Bonus tip

Ben je er nog niet gerust op dat het je gaat lukken? Geen zorgen.

Ik wil je graag dit artikel aanraden van één van mijn favoriete bedrijven, JimmyJoy. Op basis van wetenschappelijk onderzoek sommen zij nog een aantal super goede en praktische tips op.

Vond je dit interessant?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere week inspiratie in jouw mailbox. 

NAam

Email*

* Door je in te schrijven ontvang je wekelijks inspiratiemail van Betekenisvol Leven. Uitschrijven kan altijd.

Lees meer van Els:

Els van de Schoot 
Life coach & Humanistisch geestelijk verzorger

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}