Kunnen serieus en speels samengaan?

Life coaching & Geestelijke verzorging online met Els van de Schoot - Begeleiding bij levensvragen, zingeving en spiritualiteit

Geef jouw leven een boost van licht, speelsheid en verbinding

Ken je dit gevoel: bijna de hele dag door serieus door het leven gaan…? 

Elke dag weer raakt ons hart een beetje bedolven onder alle dingen die we moeten doen, en alle problemen die we tegenkomen. Pfffff….!

Begrijp me niet verkeerd, ik ben ook een erg serieus persoon. 

Ik denk na over problemen in de wereld, zodat ik iets kan bijdragen aan de oplossing. Ik praat met cliënten over hun suïcide gedachten, of over hun trauma’s en rouw. En geef al mijn empathie aan die cliënten die elke dag met chronische pijn leven. 

Serieusheid is “zeg maar helemaal mijn ding”, om maar een leuke zin van Paulien Cornelisse te gebruiken.

Maar speelsheid is ook helemaal mijn ding.

Ik hou ervan om grapjes te maken. Ik hou ervan om soms een gekke bek te trekken. Te giechelen om iets waar bijna niemand anders om zou giechelen. Of even lekker buiten rond te springen alsof ik een koe ben die na een lange winter eindelijk weer de wei in mag.

Als jij lekker gek doet, doe jij dat op jouw manier. 

Dat is er zo mooi aan. In speelsheid zit de creativiteit verborgen die je vooral bij kinderen nog helder in leven ziet. Die creativiteit is eindeloos. Je kunt je hele leven lang blijven lachen en grappen, telkens weer om iets nieuws.

Persoonlijk schaam ik me hier niet voor. Ik ben er juist trots op. Ik vind het leuk (en misschien zelfs wel charmant!) en ik weet dat ik de mensen om me heen vaak een goed humeur bezorg.

En het is juist die combinatie met mijn serieusheid en diepgang waardoor ik weet: ‘Ik ben niet alleen maar een halve zot” 😉 

Ik vind trouwens dat niemand zich ooit zou moeten schamen voor haar speelsheid en humor. Het is een denkfout om te stellen dat ‘vooral kinderen speels zijn, en “dus” is speelsheid kinderachtig.’ Speelsheid is voor alle leeftijden.

Ik hoop dat ik je met dit stuk inspireer om jezelf toestemming te geven om nog veel vaker lekker gek te doen, te spelen en te grappen…!

Het ene moment kan je serieus zijn, wanneer dat gepast is. En het andere moment kan je speels zijn, wanneer daar ruimte en inspiratie voor is. Yin en yang. Het hoort bij elkaar en vult elkaar perfect aan. 

Maar misschien… herken je wel dat je graag iets minder serieus zou willen zijn, en iets vaker licht en luchtig en speels?

Het doet me denken aan het mooie verhaal over Madan Kataria, de oprichter van Laughter Yoga International.

Madan groeide op op het platte land van India, waar het leven simpel en rustig was. En pas toen hij als dokter in de grote stad was gaan werken, merkte hij op hoe weinig hij nog lachte. Niet alleen omdat hij ouder was geworden en in de stad was gaan leven, maar door alle stress en verantwoordelijkheden.

Hij keek om zich heen in die grote stad, en de meeste mensen in Bangelore bleken net zo weinig te lachen als hij. Iedereen op weg naar werk, met een serieus gezicht.

Het was voor hem het begin van een onderzoek naar alle gezondheidsvoordelen van lachen (voor zowel je fysieke als mentale gezondheid is lachen echt super gezond!). En het was het begin van Laughter Yoga International.

Hij ontwikkelde samen met zijn eerste lachgroep een methode om samen een half uur lang te kunnen lachen. Niet door grappen te vertellen, want iedereen heeft andere smaken humor. Maar door meer speelsheid te ontwikkelen, en door te leren lachen zonder reden.

Voor jou!

Voel je gelukkiger... en ontdek meer speelsheid en humor in jezelf

Doe gratis mee aan de 4 dagen lach challenge

Gratis online lachyoga uitproberen

Krijg de komende vier dagen elke dag 1 filmpje met lachoefening opgestuurd. + Nog meer lachtips!

Lees meer van Els:

Els van de Schoot 
Life coach & Humanistisch geestelijk verzorger

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}