7 praktische tips om perfectionisme los te laten

Life coaching & Geestelijke verzorging online met Els van de Schoot - Begeleiding bij levensvragen, zingeving en spiritualiteit

Perfectionisme: Begin gewoon ergens 

Perfectionisme kan enorm in de wegzetten. Als je een grote droom hebt, bijvoorbeeld… en daar geen actie voor durft te ondernemen. Of gewoon jouw levensgeluk. Want wie houdt er van om de hele tijd haar best te doen, terwijl het nooit goed genoeg is?

Daarom vandaag 7 praktische tips om perfectionisme los te laten.


1. Probeer het gewoon eens uit!

Eén van de beste manieren om patronen te veranderen, is door het gewoon direct eens anders te doen. Dat laat een blijvende indruk achter op je geest.

Je kunt rustig aan beginnen. Lees je bijvoorbeeld altijd de dingen die je schrijft wel 2 of 3 keer nog eens door om alle foutjes er uit te plukken? Hoe erg zou het zijn om terug te schakelen naar maar één keer? En hoe mooi zou het zijn die tijdswinst en flow te voelen wanneer dat bericht de deur uit vliegt?

I dare you…!

En vaak merken we dan dat er helemaal geen ‘bom ontploft’. Zoals we eigenlijk ergens wel dachten. Dus blijf niet bang voor die bom. Probeer het gewoon eens uit.

2. Gebruik op maat gemaakte affirmaties

 
Wil je liever aan jouw mindset werken? Affirmaties, of ‘bekrachtigende zinnen’ helpen jou om de juiste gedachtepatronen te ontwikkelen. Hoe vaker je ze herhaalt, hoe beter ze inzinken.

Maar check de affirmaties altijd op of ze wel echt goed voor jou voelen en werken.

Knarsentandend ‘Ik ben goed genoeg!’ blijven herhalen kan zelfs contraproductief werken. Omdat jouw geest misschien wel telkens ‘terugzegt’: ‘Echt niet! Ik ben waardeloos!’.

Die discussie met jezelf kan je beter voorkomen. Dat doe je door de affirmatie aan te passen naar iets wat voor jou wel kloppend voelt, en ook nog steeds een positieve vooruitgang is voor je.

Bijvoorbeeld: ‘Ik realiseer me steeds vaker dat ik al wel goed genoeg ben.’. Of: ‘Ik kies voor steeds meer vriendelijkheid voor mezelf.’

Wat zijn jouw affirmaties op maat?

3. Omarm jouw menselijkheid
 
Op de website van muziekstudio Legato kwam ik een mooie quote tegen:

We were born to be real, not to be perfect.

Dit is zo waar en zo’n goed stukje om op te nemen in jouw mindset. En heartset.

We zijn allemaal mensen. Ieder van ons maakt fouten.

Dat is een realiteit waar je niet tegen kunt vechten. En tegelijkertijd is het een kans om in acceptatie te landen. Een uitnodiging om te zakken. En helemaal jezelf te mogen gaan zijn.

Dus geef jezelf toestemming om mens te zijn, met alles erop en eraan.

4. ‘Maar wacht… imperfect is beter dan perfect!’
 
Blijkt trouwens dat andere mensen helemaal niet houden van die ‘perfecte jij’.

Ten eerste: Perfect is creepy. ‘Wat houd je allemaal achter?’, Want dat bestaat toch niet?!’.

Ten tweede: Perfect is unrelatable.

Anderen zijn ook niet perfect, en willen diezelfde imperfecte menselijkheid in jou ontmoeten. Als je je perfect voordoet, kan dat voor anderen voelen alsof ze tegen een masker aanstoten. Een muur die jullie verbinding in de weg staat.

Dus kies voor connectie, niet voor dat perfecte masker.

5. ‘Stel het je voor als een horizontale lijn’
 
Ben je een beetje een beelddenker? Het kan enorm helpen iets voor je te zien. Dus stel je die horizontale lijn voor.

Helemaal links is het ene uiterste:

Sloppiness. Jezelf te kort doen door niet jouw beste werk af te leveren. Nooit jezelf uitdagen. Aan de lopende band kansen mislopen door te veel nonchalance.

Helemaal rechts in het andere uiterste:

Op je tenen lopen. Neurotische focus op álle details. Je enorm druk maken om iets waar niemand anders zich druk om maakt.

En in het midden vind je de gulden middenweg:

Balans. De juiste afwegingen kunnen maken over hoeveel het kost en opbrengt om de puntjes op de i te zetten. Ontspannen ambitie. Het beste uit jezelf willen halen, maar niet als dit ten koste gaat van jezelf.

Vaak denken mensen aan ofwel ‘ik ben een perfectionist’ ofwel ‘ik ben geen perfectionist’. Maar elk moment of elke actie kun je ergens op die lijn plaatsen. Misschien voel je je vandaag een klein beetje rechts van het midden zitten. Misschien voel je je morgen bijna helemaal aan die rechterkant zitten.

Wordt je bewust van waar je wanneer zit. En beweeg terug naar die gulden middenweg.

6. Gaat het over jou of over de ander?
 
Voor wie moet het eigenlijk perfect?

Vaak staan we niet zo stil bij die vraag. Op automatische piloot razen we de hele dag door. Ondertussen worden die perfectionistische patronen alleen maar dieper ingesleten.

Stop. Sta een stil en vraag je af: Waarom doe ik dit?

En als je een antwoord krijgt, vraag die waarom vraag dan gewoon nog eens.

Bijvoorbeeld: ‘Oké, ik doe dit omdat ik bang ben dat mijn broer het niet goed genoeg gaat vinden. Maar waarom zou ik dat erg vinden, als hij het niet goed genoeg vindt? Oh, omdat ik me dan weer net dat kleine zusje voel dat buitengesloten werd als de oudere kinderen samen wilden spelen. Waarom raakt dat me zo? Omdat het datzelfde gevoel van eenzaamheid in me opbrengt. Waarom vind ik dat erg? … Dat vind ik eigenlijk niet erg. Want mijn broer sluit mij al jaren niet meer buiten. Ik heb hem daar al voor vergeven.’

Hoe meer je van jezelf begrijpt, hoe makkelijker het ook is patronen los te laten.

Ten eerste omdat je makkelijker inziet als jouw beweegredenen eigenlijk helemaal niet logisch zijn. Ten tweede omdat je iets krijgt om mee aan de slag te gaan.

Om bij het voorbeeld van hierboven te blijven:

Er wordt ingezien dat de trigger van vroeger nu niet meer relevant is. En dat lucht op. Maar stel dat deze persoon zich nog steeds buitengesloten of eenzaam zou voelen, dan zou ze daarmee aan de slag kunnen. Ze zou er met haar broer over kunnen praten. Of ze zou Innerlijk Kind Werk kunnen inzetten om die herinneringen te helen in haarzelf.

Waar gaat het bij jou over?

7. Zelfliefde, zelfliefde, zelfliefde
 
Misschien wel de allerbeste tip. Die bovendien goed is voor allerlei andere dingen, zoals jouw relaties, carrière en levensgeluk. Zelfliefde.

Zelfliefde helpt bij perfectionisme omdat perfectionisme in de kern de angst is dat jij niet goed genoeg bent. Terwijl zelfliefde zegt:

‘Ik ben prachtig precies zoals ik ben. En wat voor moeilijkheden er ook mijn kant op zullen komen, wat voor fouten ik ook zal maken, ik zal er voor mezelf zijn.’

De ‘zelfliefde reis’ kan vele aspecten kennen. Je kunt op allerlei plekken beginnen om vooruitgang te boeken. Bijvoorbeeld:

Leren jezelf meer te gunnen. Jouw grenzen en wensen aangeven bij anderen. Kunnen genieten van tijd alleen met jezelf. Zelfvergeving. Zelfzorg. Zelfwaardering. Zelfrespect.

Waar je ook begint op jouw reis, ik wens je heel veel moois toe.

Cadeautje voor jou

Wil jij de schoonheid ontdekken in jezelf?

Heb jij behoefte aan meer innerlijke rust?

Wil jij rustig in een diepe slaap vallen met een geleide meditatie?

Download hier het gratis meditatie album dat bij jou past:

Lees meer van Els:

Els van de Schoot 
Life coach & Humanistisch geestelijk verzorger

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}