Hoe kan ik het verschil maken… voor alle wereldproblematiek?

Life coaching & Geestelijke verzorging online met Els van de Schoot - Begeleiding bij levensvragen, zingeving en spiritualiteit

Wat als je al het leed in de wereld wilt oplossen?”

Toen ik zorgethiek studeerde, lag ik wel eens ‘s nachts wakker van alle problemen in de wereld. De klimaatverandering, genocides, armoede en de massale mishandeling van dieren. Om maar wat te noemen. Zelfs als je Gandhi bent, kan je dat niet in je eentje oplossen.

Als geestelijk verzorger weet ik als geen andere beroepsgroep dat er onoplosbaar leed is. En als zorgethica weet ik dat er morele dilemma’s zijn zonder een win-win oplossing. Maar bij dat alles kan mijn hart zich neerleggen. Waar mijn hart zich echter niet bij kan of wil neerleggen… is oplosbaar leed.

En dus lag ik wakker, denkend aan alle problemen die we toch gewoon zouden kunnen beëindigen als we allemaal maar de juiste acties zouden ondernemen? Machteloos voelde ik me. Want ik bepaal niet wat die 7,8 miljard wereldburgers doen en laten.

En wat is dan wél het grootst mogelijke verschil dat ik kan maken? Die vraag bracht mij op een – mag ik het zeggen? – revolutionair idee…

 

Effectief altruïsme kun je niet alleen

Voordat ik het idee uit de doeken doe, een klein uitstapje. Ben je bekend met de Effective Altruism movement?

Ethiek filosoof Peter Singer definieert effective altruism als “a philosophy and social movement which applies evidence and reason to working out the most effective ways to improve the world.” (Singer, 2015, p.4-7)

Ik ben dus niet de enige. En jij doet dit waarschijnlijk ook op je eigen manier. Wanneer je in de supermarkt staat en je afvraagt: ‘Is het erger om niet-biologische aardbeien te kopen, of biologische in plastic?’

De wereld is een complexe plek. Uit welk land komen die aardbeien? Wordt dat plastic gerecycled? Of maak ik meer impact door niet na te denken over plastic, maar veganist te worden?

Daarom hebben we experts nodig op alle belangrijkste problematiek gebieden. Experts die snappen dat jij en ik maar 24 uur in onze dag hebben. En dat wij willen weten welke simpele keuzes we kunnen maken voor de grootst mogelijke impact.

Er is nog één reden waarom ik zeg dat we ‘effectief altruïsme niet alleen kunnen’. Onze individuele bijdrage kan bijna ‘verwaarloosbaar klein’ zijn. We moeten elkaar informeren en inspireren om de juiste keuzes te maken. Zodat we samen pas echt de wereld kunnen verbeteren.

 

Het Ethiek Revolutie e-festival

En zo kwam ik op het idee voor het Ethiek Revolutie e-festival. Daar zullen experts bij elkaar komen om de vraag te beantwoorden hoe we als individu het grootste verschil kunnen maken.

Stel je voor dat je op maandag een webinar bijwoont van Oxfam Novib: ‘Hoe pakken we wereldwijd extreme ongelijkheid aan?’. Op donderdag leer je over de meest-voorkomende misvattingen over Islam, zodat je jouw eigen onbedoelde discriminatie kan voorkomen. En op vrijdag helpt Extinction Rebellion jou de inspiratie en het licht weer te zien wat betreft klimaatverandering: Zó kunnen we het!

(Deze webinars staan trouwens in 2022 echt op het programma!)

Het e-festival heeft de potentie om duizenden mensen te informeren en inspireren. Er ontstaat community. En er ontstaat impact. Het e-festival is bedoeld om een golf van verandering op gang te brengen; een ethiek revolutie.

Dat klinkt ambitieus en dat is het ook. 

Zijn er wel simpele, impactvolle keuzes in elke arena? Zijn er wel genoeg mensen geïnteresseerd genoeg om het e-festival überhaupt te bezoeken? En hoezo denk ik als witte, Nederlandse vrouw precies te weten wat de hoofdproblemen zijn voor iedereen, en wie de experts?

Maar waar het om gaat is die stip op de horizon. De visie hoeft niet 100% werkelijkheid te kunnen worden. 80% Zou al héél mooi zijn. En ondertussen zal dialoogvoering zoveel mogelijk blinde vlekken uitsluiten.

 

Het festival is er óók voor jou

Er moet ook zorg gedragen worden voor de zorgdrager (een idee dat bijvoorbeeld heel mooi uiteengezet is door ethiek filosofe Kittay). En dat zal ook precies zijn wat het Ethiek Revolutie e-festival gaat doen.

Ten eerste dragen we zorg voor mensen met compassie vermoeidheid. In mijn masterthesis onderzocht ik dit fenomeen waarbij mensen lijden onder al het meeleven met andermans pijn. Tijdens het e-festival deel ik daarom tips en behulpzame perspectieven. Zodat die vermoeidheid weer plaats kan maken voor inspiratie.

Ten tweede is goed leven gelukkig makend. Als we niet weten wat het juiste is om te doen, ontstaat er morele stress of compassie vermoeidheid. Als we de handdoek in de ring gooien, ontstaat er een leegte in ons zingevingsysteem. En als we precies weten en doen wat we het allerbeste kunnen doen… ontstaat er zingeving. Voldoening. Een tevreden hart.

Insert Content Template or Symbol

Ook niet langer wakker liggen?

Gelukkig lig ik niet langer wakker van wereldproblematiek. Ik ben op een missie en ik heb een plan. 

Ontdek hier meer over het Ethiek Revolutie e-festival

Lees meer van Els: 

Els van de Schoot 
Life coach & Humanistisch geestelijk verzorger