Over de limieten en limietloosheid van hulp
Of je nou iets wilt doen voor kinderen met een beperking of armoede aan de andere kant van de wereld, het advies is meestal: Doneer en doe vrijwilligerswerk.
Maar wat als je iemand bent met een groot hart voor allerlei kwesties? Wat als je maar 2000 euro op je rekening hebt staan? En 36 uur per week werkt? En kinderen hebt?
Dan lijkt hulp al snel als een taart; als er een puntje naar de kinderen met een beperking gaat, is er een taartpuntje minder voor de armoedebestrijding.
En als je dan een beetje op mij lijkt, breekt je hart telkens een klein beetje. Want je wilt taarten aan iedereen uitdelen.
De schoen wringt, maar je zult prioriteiten moeten stellen als het aankomt op deze vormen van hulp. Aan wie of wat geef jij jouw limited cake?
Slim goed doen
Sommige taarten gaan gelukkig nooit op.
Stel bijvoorbeeld dat je naar de supermarkt gaat. Je twijfelt een fruitsalade te maken met peren of met mango’s. Juist, je weet het waarschijnlijk al. De peren komen van eigen bodem. En aan de mango’s zitten veel meer risico’s vast, van milieu tot arbeidsomstandigheden.
Verlies je iets door te kiezen voor de peren? Nee. Je hebt geen taartpunt uitgedeeld die nooit meer terug komt. Het kostte je geen extra geld of tijd. En volgende keer dat je iets lekkers wilt maken, kun je gewoon weer peren kopen.
Of neem dit voorbeeld. Gebruik je wel eens genderneutrale taal? Blijf je hangen in het oude altijd-maar ‘hij, hem’ en ‘de man die’? Ben je overgeschakeld naar het iets inclusievere ‘hij of zij’? Zet je mensen aan het denken door gewoon eens alleen ‘zij’ en ‘haar’ te gebruiken? Of ga je, 100% gender-neutraal, voor ‘de persoon die’?
Opnieuw: Deze taartpunt kan je blijven uitdelen.
Daar is dus die (relatieve) limietloosheid aan hulp geven.
Wat mij betreft zit er in deze categorie heel veel goud. Die 2000 euro en incidentele zaterdag zijn al snel opgebruikt. We zouden ook iets minder kunnen focussen op donaties en vrijwilligerswerk. Als je iets goeds wilt doen, kun je jezelf misschien beter afvragen welke ‘oneindige taarten’ jij nog kunt implementeren in jouw leven.
Het probleem is alleen: we denken hier niet zo snel aan. En weten ook niet zo goed welke ‘oneindige taarten’ er allemaal zijn. Daarom geef ik hier een aanzetje van wat limietloze manieren van helpen:
- Vriendelijk en respectvol zijn in contact met anderen
- Jouw geld op een duurzame bank zetten (ik zit zelf bijvoorbeeld bij de ASN)
- Veganistisch eten
- Stoppen met roken (ivm milieu, arbeidsomstandigheden en gezondheid)
- Je huis eens lekker opruimen (want dat wilde je toch al doen) en een hoop weggeven aan de kringloop
- Opkomen voor anderen wanneer je iets ziet gebeuren
- Vaker de fiets of het OV nemen (gezond en vaak niet langzamer)
- Vakanties dichtbij en/of duurzaam inrichten
- Overstappen naar een groene energie leverancier (ik ben zelf bijvoorbeeld klant bij Vandebron)
- Jouw kleding en meubels in eerste instantie bij de kringloopwinkel zoeken
Weet jij nog andere dingen die je geen extra tijd en geld kosten, en waar je wel goed mee kunt doen? Stuur me een mailtje!
