8 Affirmaties voor de perfecte werkdag

Life coaching & Geestelijke verzorging online met Els van de Schoot - Begeleiding bij levensvragen, zingeving en spiritualiteit

Van stress of perfectionisme naar ontspanning en voldoening 

Vaak valt er een wereld te winnen in hoe we die ca. 8 uur werk per dag doormaken. 

We gaan namelijk vaak op automatische piloot, in al onze oude patronen door. Terwijl je met enige tweaks, veel meer van jouw werkdag zou genieten.

Misschien heb je wel een patroon van…:

  • heel veel haasten en daardoor totaal niet genieten van je werk, en ook nog eens een hoge bloeddruk oplopen
  • Of van heel perfectionistisch het iedereen precies naar de zin maken. Waardoor dingen langer duren dan je wilt, of jouw zelfzorg in de knel komt.
  • Misschien doe je heel veel tegelijk waardoor je je versnipperd voelt
  • Of misschien slokt de waan van de dag je op en vergeet je gewoon af en toe stil te staan bij hoe mooi en waardevol jouw werk eigenlijk is.

Voor al deze problemen… heb ik hier 8 heerlijke affirmaties voor jou.

Je kunt ze hier bekijken en erover lezen, of je kunt hier de YouTube versie bekijken, als je liever naar de uitleg luistert.

Affirmatie 1. “Mij vrolijk voelen tijdens de werkdag is mijn verantwoordelijkheid”

Laten we met deze beginnen. Want dit is eigenlijk fundamenteel voor alle andere affirmaties. Waarom zou je eigenlijk tijd moeten besteden aan hoe jij je voelt tijdens jouw werkdag?

  • Omdat jij uiteindelijk de enige bent die echt weet hoe jij je voelt en wat jij nodig hebt. Jij bent jouw care taker in dit leven. Je goed voelen tijdens je werkdag, waarom niet??
  • Omdat wanneer jij je goed voelt, je ook een leuker mens bent voor jouw collega’s, klanten, familie etc etc.
  • Omdat wanneer jij je goed voelt, je ook creatiever en productiever bent, minder vaak ziek wordt of de stress je boven het hoofd groeit waardoor je helemaal niets meer kan doen.

Wat heb jij nodig om je goed te voelen tijdens je werkdag? 

Een paar affirmaties doornemen? Af en toe een pauze nemen om te mediteren? 

Deze dingen zijn GEEN tijdsverspilling! Ze zorgen ervoor dat jij zowel voor jezelf als voor alle anderen (inclusief jouw eventuele baas) een prettiger mens bent en een betere werker.

Affirmatie 2. “Ik kan het mezelf gewoon niet echt kwalijk nemen”

Misschien dat die vorige affirmatie al meteen van alles bij jou triggerde. Zoals: “Maar ik loop al zoveel achter met mijn werk. En ik heb hier en daar fouten gemaakt! Ik verdien het helemaal niet om lekker te gaan zitten affirmeren of mediteren. Ik zou me gestrest moeten voelen!

Oké, reality check. Als een goede vriend jou precies dit verhaal zou vertellen. Wat zou je dan tegen hem zeggen?

Juist. Waarschijnlijk dat hij het zichzelf niet te veel moet kwalijk nemen.

Soms is het echt nodig iets recht te zetten. Maar meestal is het allemaal niet zo erg, en ook niet zo onze schuld.

Affirmatie 3. “Mijn werk is mijn gift”

Deze affirmatie heeft twee betekenissen.

Ten eerste dat jouw werk jouw geschenk is aan de wereld. Je verleent waarschijnlijk diensten, helpt anderen, direct of indirect.

Het is heerlijk om liefde en toewijding in jouw werk te gieten.

Al produceer je printers of ben je programmeur, jouw eindproduct draagt als het goed is bij aan de levens van anderen mensen. Of maakt het werk van anderen weer mogelijk.

Wat is het doel en de functie van jouw werk? Wat voor goeds brengt het voort?

Ten tweede doe je waarschijnlijk iets waar je (enige) voorliefde of aanleg voor hebt. Zeker wanneer je iets doet waar je een passie voor hebt, wordt je er vanzelf steeds beter in.

Dan is het jouw gift in de zin dat het nu jouw talent is, iets waar jij goed in bent. En dat gevoel van meesterschap… is mooi!

Deze twee betekenissen dus. Tenzij je echt helemaal in de verkeerde carrière zit, of bij een nare baas, of een organisatie met een zieke bedrijfscultuur. Dan vind je je werk niet leuk, en draag je niet met plezier bij, en ben je er misschien ook wel daardoor niet zo goed in. Dan kan ik je mijn droomdoelencoaching of gratis droomdoelen mini-training aanraden. Die helpen je om een sprong te wagen waardoor alles beter wordt.


Affirmatie 4. “Flow”

Is een affirmatie van maar één woord, nog steeds een affirmatie? Voor mij werkt het wel. Hopelijk voor jou ook.

Deze affirmatie is een reminder van hoe heerlijk het is een flow in te stappen. Dat heerlijke gevoel van ergens in optimale concentratie mee bezig zijn. Even al het andere vergeten, en helemaal opgaan in het (creatieve) proces.

Een belangrijk obstakel tot flow is dat we tegenwoordig heel makkelijk afgeleid worden. Omdat we 5 keer per dag onze mail checken. Of omdat er plingeltjes binnenkomen op onze What’s app.

Als je lekker in de flow wilt komen, scherm dan al die afleiding af. Zet je telefoon even op stil. En kies voor focus.

Flow. Flow. Flow.


Affirmatie 5. “Ik ga super gave dingen doen!”

Dit is een heerlijk affirmatie. Natúúrlijk liggen er leuke dingen het verschiet. 

Alleen denken we daar vaak niet zo heel veel over na. Doorgaans zien we wel waar we ons op verheugen. Die vrolijke anticipatie is er, of is er niet.

Maar je kan ook heel bewust ervoor kiezen je wat vaker te verheugen op alle geweldige dingen die eraan komen. Gewoon door daar een momentje voor te nemen. Nu, bijvoorbeeld, als is het maar 30 seconden.

Wat voor leuks ligt er in jouw toekomst? Een super gezellig teamuitje? De feestelijke afronding van een groot project? De start van een nieuw project waar jij heel erg zin in hebt? Een bepaalde taak waar jij jouw ziel en zaligheid in kwijt kan? Of waar je lekker creatief los kan gaan?

Tel die zegeningen.


Affirmatie 6. “Ik zorg goed voor mezelf”

Je bent een mens. Geen machine. En zelfs machines hebben trouwens zorg en onderhoud nodig. Jij nog veel meer, en met liefde.

Dit is ook een echte zelfliefde affirmatie. Zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.

Doe je computerwerk en wil je wat vaker even opstaan om te stretchen? Heb je een collega die altijd op een nare manier negatieve feedback rondslingert, en wil je daar met haar een betere oplossing voor vinden? Of ga je niet op tijd slapen waardoor je niet lekker uitgerust op je werk bent?

Zelfzorg gaat over vele aspecten. En het is voor de meesten een blijvende oefening waar je jezelf af en toe aan moet herinneren.

Wat komt er nu in jou op, waar jij echt behoefte aan hebt?


Affirmatie 7. “I like to do things well”

Misschien heb je wel net als ik een onwijze aanleg voor perfectionisme. Of misschien ben je wel juist iemand die dingen net iets te makkelijk afhandelt, en zou je willen dat je wat meer tijd nam.

Dingen GOED doen is de sweet spot tussen perfectionisme (té goed) en ‘slacken’ (niet goed genoeg). 

Geniet van kwaliteit leveren.


Affirmatie 8. “Het is gewoon eigenlijk allemaal wel goed”

Nog een laatste affirmatie voor de perfectionist of stresskip in jou (als je die hebt): Het is gewoon eigenlijk allemaal wel goed.

Iets in ons heeft soms gewoon even zo’n geruststelling nodig.

En ik hoop ook dat jij na het lezen van de vorige affirmaties nu ook bij jezelf denkt:

  • Al die dingen die ik mezelf kwalijk neem, vallen ook eigenlijk wel mee.
  • Ik maak me misschien druk om deadlines, kritiek van mijn baas en van alles meer, maar… uiteindelijk gaat het om mijn toewijding, de mensen die ik help met mijn werk, en dat ik vaak genoeg dingen heel goed doe, en dat er van alles in mijn toekomst ligt waar ik me op kan verheugen. Het grote plaatje is zonnig.

 Het is gewoon eigenlijk allemaal wel goed.


2 Onthullingen en een wens

Even een onthulling. Ik heb deze affirmaties ooit voor mezelf gemaakt. Niet voor jullie. Maar ik gebruik ze al meer dan een jaar met zoveel plezier, dat ik ze graag met jullie wilde delen.

Vaak kies ik er dan één of twee die ik die dag op mijn bureau leg. Om mij te herinneren aan de intentie en het gevoel. Het kleurt mijn dag, op mooie manieren.

En nog een onthulling: Ja, dit zijn inderdaad kleurkaartjes van de Gamma! Met volledige toerekeningsvatbaarheid en vooropgezet plan heb ik die zomaar gestolen. Sorry, Gamma! Shame on me! Maar spijt heb ik niet. 🙂

Ik hoop dat jullie net zo veel plezier gaan hebben van deze affirmaties als ik.

Ik wens jullie heel veel goede werkdagen toe!

Voor jou!

"Wil jij jouw droomdoel bereiken zonder je onzeker te voelen?"

Kom in je kracht:
volg nu (volledig gratis) de exclusieve 6-daagse mini-training

Bereik je droomdoel zonder onzekerheid

Lees meer van Els:

Els van de Schoot 
Life coach & Humanistisch geestelijk verzorger

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}