Dromen waarmaken zonder te ‘moeten’ – 3 Tips!

Moeten

Laten we het leuk houden!

Wat een inspiratie-killer, het gevoel te MOETEN. En laten we wel wezen, volgens mij komt bijna iedereen dit gevoel tegen.

Het ene moment voelen we ons fantastische enthousiast om een eigen bedrijf te starten, een boek te schrijven of die boomhut voor onze kids te bouwen. En het volgende moment moet het opeens van jezelf. En zie je er tegen op.

Echt driedubbel jammer. Jammer van het enthousiasme dat opeens ver te zoeken is. Jammer dat je nu met dat moeten-gevoel zit opgescheept. En jammer dat daardoor jouw droom waarschijnlijk juist minder kans van slagen heeft.

Hoe kwam ik op dit onderwerp? Eén van de deelnemers van een droomdoelen workshop die ik gaf in 2021 schreef me dit: 

“Bedankt Els! Het onderwerp vond ik erg spannend, want als ik het gevoel krijg van alles te "moeten" dan kom ik in een negatieve gedachte spiraal (oa ik ben lui, ik heb geen dromen, eigen schuld er komt niks van me terecht etc etc). Maar ik wilde perse jouw workshop volgen, ongeacht waar het over zou gaan, omdat je het zo goed doet het hele e-festival al. Blij dat ik doorgedramd heb! Want wat heb jij goeie vibes zeg! En heb helemaal geen moet gevoelens gekregen 😉 tnx ❤✌

Toen moest ik mezelf wel even achter de oren krabben. Fijn dat ik zo’n goede moet-vrije vibe heb. Maar waar komt dat eigenlijk door? Wat kan ik als tips geven? 

Ik ben eruit gekomen. Er zijn inderdaad tips die ik kan geven. Ik geef je vandaag mijn 2 belangrijkste tips.

Tip 1: Weten dat jij dit wilt

Even een bekentenis. Ik heb zelf ook wel eens het gevoel dat ik iets moet. 

Gisteren nog, bijvoorbeeld. Ik had een blaasontsteking en wilde eigenlijk de hele dag op de bank hangen. Maar ik had twee afspraken in mijn agenda staan. Mijn boekhouder, en een groepscoaching sessie. Zeker die laatste verzet ik niet zomaar. Want ik wil een consistente en betrouwbare professional zijn.

Ik heb eigenlijk aan de lopende band het gevoel dat ik dingen moet. Daar zou ik best vanaf willen, maar het zit me eigenlijk niet echt dwars. En dat komt door het volgende:

Ik besef me heel diep dat het meest fundamentele is dat ik dit WIL.

De enige reden dat ik van alles moet, is omdat ik van alles wil. Open deur, misschien. Maar voel je het ook echt?

Ik voel regelmatig een heel diepe dankbaarheid voor dat ik weet wat ik wil, en dat ik er naar onderweg ben, of mijn droom zelfs eigenlijk al aan het leven ben.

Ik weet hoe ontzettend niet-vanzelfsprekend het is dat ik 200% achter mijn carrière keuzes kan staan. De meeste mensen vinden hun baan stom of zelfs nutteloos. Wat een privilege dat ik heb mogen ontdekken wat ik graag wil doen, en zelfs de middelen en kracht heb gehad om daar voor te gaan. Héél dankbaar en vreugdevol!

Daarom raak ik niet verstrikt in al te nare gevoelens over dat ik iets ‘moet’. Ik heb dat er allemaal voor over.

Wat wil jij héél graag? En wat heb je daar allemaal best voor over?

Tip 2: Maak het zo leuk mogelijk

Veel van mijn moet-gevoelens is trouwens omdat ik mijn agenda per ongeluk vaak veel te vol plan. Dat begint met enthousiasme en eindigt met te veel hooi op mijn vork. 

Ik ben dat aan het afleren. Ik ben aan het leren realistischer te plannen, en verder vooruit te werken. Zodat ik ontspannen ben tijdens mijn werkdagen. En ook genoeg vrije momenten heb iedere dag waarin ik precies kan gaan werken aan waar ik op dat moment de meeste zin in heb. 

Maar om op die plek te komen… moet ik een hoop leren en veranderen.

Het leuk houden is werk. Dat onderschatten mensen snel. Want als je van je hobby je werk maakt, of als je een passie project onderneemt… dan is het toch sowieso leuk?

Hmm…. nee. Doorgaans niet altijd de hele tijd.

Je bent bijvoorbeeld een praktijk voor holistische lifestyle coaching begonnen. Super gaaf!! En nu moet je ook gaan boekhouden. En jezelf verkopen. En een website in elkaar weten te zetten. Vind je dat ook allemaal leuk? Waarschijnlijk niet.

Maar je kan veel dingen wel een stuk makkelijker en leuker maken voor jezelf. 

Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een stukje bewustzijn dat de vraag weet te stellen: “Wacht, zou ik dit ook aangenamer kunnen maken voor mezelf?”. En een stukje creativiteit dat daar een antwoord op weet te verzinnen.

  • Je kunt bijvoorbeeld een leuke boekhouder inhuren die jou ondersteunt. Je kunt de hele maand door al jouw facturen direct goed opslaan zodat je niet meer aan het einde van het kwartaal met je handen in je haar overal hoeft te zoeken. Je kunt een gezellig muziekje aanzetten terwijl je jouw kwartaal stukken naar de boekhouder stuurt.

  • Jezelf verkopen? Oeh, dat vinden veel mensen verschrikkelijk. Ik eigenlijk ook! Maar er zijn ook heel leuke, vriendelijke marketing methodes waarbij je juist waarde weggeeft, een goede band opbouwt met de mensen die je volgen, en waarbij je het ook heel gezellig kunt hebben met de mensen die even later vanzelf op je deur kloppen voor dat coachingstraject.

  • En die website? Je kunt het zien als iets ingewikkelds, en saaaai achter zo’n computer scherm!! Maar je kunt het ook zien als een creatief knutselproject. Je gaat iets moois in elkaar zetten, waar je achteraf tevreden over kunt zijn. Trots op kunt zijn zelfs. Of je kunt er gewoon toch iemand voor inhuren. Of een half kant-en-klare website bij WordPress.com nemen (niemand heeft dat door, hoor!).

  • Of om terug te komen op die blaasontsteking terwijl ik afspraken in mijn agenda had staan. Ik ben lekker op een zachte stoel gaan zitten met een warme kruik, en toen was het toch eigenlijk prima te doen. En voor de rest gaf ik mezelf die dag wel even vrij, want het is geen military control hier!! En dat brengt ons bij de volgende tip…

Tip 3: Vriendelijkheid naar jezelf

Even terug naar wat die workshop deelneemster schreef: 

“als ik het gevoel krijg van alles te "moeten" dan kom ik in een negatieve gedachte spiraal (oa ik ben lui, ik heb geen dromen, eigen schuld er komt niks van me terecht etc etc)”.

Als ik dat lees, ben ik oprecht een beetje bezorgd. En wil ik haar eigenlijk coachen. Niet op het leuk waarmaken van haar droomdoelen, maar op haar zelfliefde en eigenwaarde.

Vanuit zelfliefde en eigenwaarde zou je zeggen:

“Hmm.. ik heb het gevoel gekregen dat ik nu moet. Wat vervelend voor me. Daar wil ik mezelf graag vanaf helpen, eens kijken of dat kan en lukt.”

Of: “Hmm, ik merk dat ik tegenzin heb. Zou het luiheid kunnen zijn? Nee, ik geloof dat ik gewoon niet zeker weet wat mijn dromen zijn. Daar zou ik wel heel graag achter willen komen… zodat ik ook iets heel moois en passievols kan gaan doen.”

Luiheid is doorgaans een teken dat je niet op de juiste plek bent. Niet het juiste aan het doen bent. Je hebt bijvoorbeeld een passie voor mensen helpen, of voor creatieve beroepen, maar je bent een magazijnmedewerker. 

Luiheid kan ook betekenen dat je het nog niet durft. Of dat je gewoon moe of gestrest bent en rust nodig hebt. Of dat je misschien niet goed voor je lichaam zorgt, of ziek bent, waardoor je weinig energie hebt.

Dus wees niet te hard voor jezelf. Want dat brengt je nergens, behalve naar misery-land.

Ondersteun jezelf, met compassie en helderheid.

Op naar jouw droom zonder te moeten

Even samenvatten voor je:

  • Tip 1: Weet dat jij dit wilt. En dat je daar best e.e.a. Voor over hebt

  • Tip 2: Maar het zo leuk mogelijk voor jezelf door je af te vragen hoe je de dingen die je niet leuk vindt, ook leuker zou kunnen maken? Zet je bewustzijn en creativiteit aan.

  • Tip 3: Weest vriendelijk voor jezelf. Treed jezelf met compassie en helderheid tegemoet. In plaats van jezelf op de kop te zitten, mag je jezelf gaan ondersteunen.\

Ik wens je doorzettingsvermogen toe voor alle momenten die even iets minder leuk zijn, maar het wel waard. En ik wens je heel veel plezier toe bij al die momenten die gewoon direct hartstikke leuk zijn!

Voor jou!

"Wil jij jouw droomdoel bereiken zonder je onzeker te voelen?"

Kom in je kracht:
volg nu (volledig gratis) de exclusieve 6-daagse mini-training

Bereik je droomdoel zonder onzekerheid

Lees meer van Els:

Els van de Schoot 
Life coach & Humanistisch geestelijk verzorger

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}