3 wensen voor jou

wensen

Waar heeft jouw hart het meeste behoefte aan?

Deze tekst is even heel anders dan je van me gewend bent. Meestal kies ik één onderwerp om over te schrijven. Maar vandaag hebben we er 3. 

Drie mooie onderwerpen die ik in een inspirerende wensvorm heb gegoten.

Ik vroeg namelijk een klein therapie groepje dat ik leid om uit een serie foto’s één foto te kiezen die het beste weergaf waar zij het allermeeste behoefte aan hadden. Die behoeftes bleken vrij universele behoeftes. Dingen die ik iedereen toewens. En dus ook jou.

We hebben een mooi gesprek gehad over de 3 gekozen foto’s. En één van de deelnemers vroeg mij mijn verwoordingen uit te schrijven. Bij deze.

Ben je er klaar voor? Hier komen de 3 behoeften waar ik jouw hart vervulling voor toewens.


Assertiviteit: Sterk, vriendelijk en speels

Ik ben vast niet de enige die bij een steenbok meteen denkt aan: Sterk. Een steenbok kan een berg beklimmen, of overleven in barre klimaten. De elegante hoorns herinneren je aan hoe een steenbok ook kan vechten.

Maar deze steenbok houdt het hoofd schuin. Het lijkt de kijker te willen ontmoeten. Misschien is het mijn menselijke projectie, maar ik zie ook vriendelijkheid en speelsheid in de blik en houding van deze steenbok.

Ik wens je toe dat je sterk, standvastig en assertief mag zijn. Soms moet dat de vorm aannemen van op je strepen gaan staan. Voor jezelf opkomen en jouw grenzen verdedigen. Ik wens je toe dat dat jou lukt.

Maar ik wens je ook toe dat assertiviteit geen struggle hoeft te zijn. Dat het juist gepaard mag gaan met vriendelijkheid en speelsheid.

Het is een veelgemaakte denkfout dat assertiviteit per definitie wat hard en koud zou moeten zijn. Nee. Je mag jouw grenzen ook op vriendelijke en speelse wijze duidelijk maken. Hopelijk ‘slaat dat al aan’, en dan zijn ‘jouw innerlijke steenbok hoorns’ nergens voor nodig.


Innerlijke rust: Tijd nemen voor jezelf

Houden we niet allemaal zo van het vinden van de stilte in onszelf? Van het voelen van de verbinding met onszelf? Misschien houd je wel van mediteren, net als deze vrouw op de berg. Of misschien is het voor jou dagboekschrijven, breien of gewoon met een kop thee even lekker voor je uit staren en mijmeren. 

Innerlijk rust.

En daarvoor is het nodig dat we die tijd nemen voor onszelf.

Deels komen we dan weer terug op het assertiviteitsthema. Ik wens je toe dat het je lukt om die tijd ook echt te nemen voor jezelf. Ondanks dat misschien jouw familie het maar raar vindt dat je mediteert. Of ondanks dat je overuren moet draaien op jouw werk.

Assertiviteit is altijd een balans. Anderen hebben behoeften, en natuurlijk willen we daar niet blind voor zijn. We koesteren de relaties in ons leven. En worden bovendien ook blij van anderen blij maken. Maar wijzelf hebben ook behoeften, die vervulling mogen krijgen. Ben jij in balans?

Tijd nemen voor jezelf kan ook over andere dingen gaan. Dat drempeltje over komen en echt weer eens op dat meditatie kussen gaan zitten. Een paar dingen in jouw agenda laten schieten om de tijd te creëren. Of misschien heb jij geen juiste fysieke ruimte om tot jezelf te komen. Misschien wil je wel een plekje voor jezelf gaan creëren in jouw huis.

Welke obstakels jij ook maar tegenkomt om net zoveel tijd te nemen voor jezelf als je nodig hebt… ik wens je toe dat je ze overwint. En dat je aankomt bij die innerlijke rust.


Verbinden met de natuur

En als laatste werd ook deze foto gekozen. Verbinden met de natuur. Misschien houd je wel van praten tegen de bomen, wanneer je in het bos rondloopt. Of houd je van jouw blote voeten op de aarde voelen.

Het lijkt haast wel een menselijke levensbehoefte: natuur. Als je ooit voor lange tijd in een grote stad hebt gewoond, en wekenlang geen bos, strand of bergen gezien hebt, weet je vast wat ik bedoel.

Ook dit is vaak een kwestie van tijd nemen. Tijd om jouw jas aan te doen en naar dat natuurgebied te fietsen. Tijd om lekker aan te komen in jouw lijf en in de natuur.

Maar ook gaat het om bewust kiezen voor die focus op verbinding. Ik kan bijvoorbeeld prima door het bos wandelen - druk babbelend met mijn zus, of geïnspireerd luisterend naar een podcast - en dat hele bos nauwelijks zien en voelen.

Om je te verbinden met de natuur heb je wat rust en stilte nodig. Een moment van intunen.

Ook die schoonheid wens ik jou van harte toe.

Vond je dit interessant?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere week inspiratie in jouw mailbox. 

NAam

Email*

* Door je in te schrijven ontvang je wekelijks inspiratiemail van Betekenisvol Leven. Uitschrijven kan altijd.

Lees meer van Els:

Els van de Schoot 
Life coach & Humanistisch geestelijk verzorger

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}