Rituelen voor Geluk

Life coaching & Geestelijke verzorging online met Els van de Schoot - Begeleiding bij levensvragen, zingeving en spiritualiteit

Zeven rode rozen voor alle liefde

Stel je twee situaties voor. 

Situatie 1: Je wordt 10 jaar oud, en je ouders zeggen tegen je: “Wauw, hoera, je bent weer een jaar ouder geworden! Al 10!”

Of…

Situatie 2: Je wordt 10 jaar oud, en je ouders zetten een taart voor je op tafel. Er staan 10 brandende kaarsjes op de taart. Ze zeggen tegen je: “Wauw, hoera, je bent weer een jaar ouder geworden! Al 10!” En je mag een wens doen, en de kaarsjes uitblazen.

In welke situatie zou jij meer geluksgevoel ervaren?

De meesten zullen gaan voor scenario 2.

Rituelen geven extra kracht aan een situatie. Ze raken ons in ons hart. Ze helen of doen je laten stralen. Ze gaan de taal voorbij en griffen zichzelf in het geheugen van ons lichaam. Van onze zintuigen. Van ons gevoel.

Er zijn waarschijnlijk tal van mooie rituelen die jij je nu, jaren later, nog herinnert.

Ik kan me bijvoorbeeld de volgende hartverwarmende rituelen herinneren:

  • Toen ik afstudeerde, mocht ik mijn handen in verf dippen, en mijn handafdrukken op een groot canvas zetten. Samen met de alle handafdrukken en namen van mijn mede-studenten. Dat canvas hangt nu in die universiteit aan de muur. (En reken maar dat ik al 5 jaar naar alle canvassen daar keek en me verheugde!)

  • Toen mijn opa overleed, verzonnen de zeven kinderen voor mijn oma (hun moeder) een prachtig ritueel. Mijn oma stond naast de kist. En één voor één kreeg ze van elk van haar kinderen, een rode roos.

Welke mooie rituelen heb jij meegemaakt in jouw leven?

Rituelen kunnen helpen bij overgangsmomenten in het leven. 

Bij een afscheid. Bij een verhuizing. Bij het afsluiten van je werkzame bestaan. Bij het uit huis gaan van een kind. Bij het afronden van een groot project.

Maar je kunt ook kleinere, alledaagse rituelen verzinnen.

Een kaarsje en meditatie elke avond. Of bij het opstaan even jezelf groeten door jezelf een omhelzing te geven, en een wens uit te spreken voor je dag. Of aan het begin van je werkdag even diep inademen, stil zijn, en een behulpzame affirmatie opschrijven.

En stel dat je zo’n ritueel elke dag zou doen, voor een maand. Hoe zou je je aan het einde van die maand voelen? Hoe zal je een stralendere versie van jezelf zijn?

Begint het al te kriebelen?

Misschien kies je iets kleins en doe je het elke dag voor een maand. Of misschien heb je wel nooit afscheid kunnen nemen van iemand, en doe je dat nu alsnog met een mooi ritueel.

Wat voor ritueel heb jij zin in? Of behoefte aan?

Veel geluk met deze voeding voor je ziel.

De Snelste Weg naar rust, geluk, jouw doel

Lees meer van Els:

Els van de Schoot 
Life coach & Humanistisch geestelijk verzorger

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}