Weltschmerz

Life coaching & Geestelijke verzorging online met Els van de Schoot - Begeleiding bij levensvragen, zingeving en spiritualiteit

3 Tips als je de wereld grauw vindt

Toen ik een onderzoekje aan het doen was naar compassie-vermoeidheid, zei één van de interviewees opeens: “Aha, dit is net als Weltschmerz!”

Ik googlen natuurlijk 😉 Misschien heb je ook een gevoel over wat dat woord betekent, maar kan je net als ik een definitie gebruiken. Volgens Oxford:

Weltschmerz

“a feeling of melancholy and world-weariness.”

Op de Nederlandse Wikipedia pagina lezen we: “Een diepe droefheid (...) ten gevolge van de onvolmaaktheid van de wereld. Een persoon met weltschmerz heeft het gevoel dat de fysieke realiteit nooit de verlangens van de geest kan bevredigen.”

Misschien ken je dat gevoel wel, net als ik. Dat je soms zou willen dat de wereld wat perfecter was.

  • Bijvoorbeeld wanneer je in een lastig conflict met iemand bent beland: “Waarom moeten we toch allemaal zo anders zijn?”. 

  • Of wanneer je al jaren jezelf probeert uit te vinden, en jouw huidige problemen nu eenmaal heel diep in het verleden geworteld zijn. “Loop ik hier nou alwéér tegen aan?”

  • Wanneer je een vervelende baas hebt op het werk.

  • Of wanneer je naar het wereldtoneel kijkt en de moed je in de schoenen zakt.

  • Zeker dit jaar toen de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zó oplaaide, luisterde ik naar de Weltschmerz van enkele vriendinnen.

  • Maar ook vast de afgelopen jaren nu we de omvang van de klimaatcrisis steeds duidelijke beginnen te voelen. 

  • … En nog zoveel meer redenen.

Weltschmerz is in dit stadium, en in een gebalanceerde mate, juist ook heel gezond.

Laat je maar eens raken. Wees maar een mens. Je zou toch niet eens onaangedaan wíllen zijn wanneer er iets ergs gebeurd?

Maar Weltschmerz kan ook heel ongezonde vormen aannemen. Als je je laat opslokken door pessimisme. En je vervolgens laat afstompen. Als je je vervreemd begint te voelen van de wereld. En uitcheckt.

Mensen kunnen zelfs vervallen in escapisme. Van net iets te veel wijn drinken. Tot je gordijnen nooit meer open willen doen.

Maar hier komt een clue.

We lezen op de Engelse Wikipedia pagina over Weltschmerz:

“Someone who believes that physical reality can never satisfy the demands of the mind.”

Let op het magische toverwoord: “Believes”. 

Het gaat hier om een overtuiging dat de wereld op een bepaalde manier is. Een overtuiging is niet per se realiteit.

Ja, het maakt uit hoe de wereld is. Maar het maakt misschien nog wel meer uit hoe je over de wereld denkt.

Weltschmerz kan een gevoel zijn dat je even overkomt. Maar als je keer op keer pessimistische gedachten door je geest laat ronddolen… zetten die gedachten zich vast. Dan wordt Weltschmerz een mindset.


Kan jij wel iets minder Weltschmerz gebruiken? Hier 3 tips:

  1. Een juiste mate van gevoelens toelatenLaat in eerste instantie je gevoelens toe. Voelen is heel gezond. Maar merk ook op wanneer je keer op keer hetzelfde kringetje ‘door maalt’. Dan is het tijd voor actie!

  1. Bevraag je eigen gedachten.

Klopt iets wat je denkt eigenlijk gewoon niet? Of valt er iets te nuanceren of relativeren?Bijvoorbeeld:Ik hoor soms de angst dat Rusland heel Europa onder de voet gaat lopen. Maar ik vermoed niet dat ze er een stek genoeg leger voor hebben. 

Of ik hoor mensen alle Russen demoniseren. Ook niet nodig. Russen zijn gewone mensen zoals jij en ik. Ze hebben helaas één totalitaire leider die waarschijnlijk met een narcistische persoonlijkheidsstoornis kampt. (En zelfs hij is dus gewoon een mens..)

Vind een positieve mindset uitMag je dankbaar zijn voor allerlei aspecten van je eigen leven?Kun je toch iets zinvols doen om de wereld wat mooier te maken? Mag dat op een gegeven moment ook gewoon genoeg zijn, zodat je je trots op jezelf kunt voelen?Kun je hoopvol zijn voor een betere toekomst? Bijvoorbeeld: Ik kan me een toekomst voorstellen waarin mensen met narcistische persoonlijkheidsstoornissen veel sneller heel goed geholpen worden. Zodat ze niet op latere leeftijd schade aanrichten, en zelf ook mogen helen. Een vriendin van me leert Oekraïens te spreken. Reken maar dat zij een aantal vluchtelingen zich ontzettend welkom doet voelen. En ondertussen ben ik heel erg dankbaar dat we hier in Nederland nog steeds in alle veiligheid onze levens kunnen leiden.

De Snelste Weg naar rust, geluk, jouw doel

Lees meer van Els:

Els van de Schoot 
Life coach & Humanistisch geestelijk verzorger

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}