Eigentijds is Ontdekken

Life coaching & Geestelijke verzorging online met Els van de Schoot - Begeleiding bij levensvragen, zingeving en spiritualiteit

Het Mooie aan Eigentijds

Eigentijds: “Behorend tot het heden”. (Bron: Ensie Encyclopedie)

Wij behoren allen tot dit heden. 

Wij, levende zielen, anno 2023. 

Wezens van onze tijd, zijn we geworden. Geboren en getogen en gevormd. Maar ook eigen, vrij en de huidige vormgevers van deze tijd.

Eigentijds is per definitie ontdekken. 

We weten allemaal wat traditioneel betekent. We kunnen in geschiedenisboeken min of meer achterhalen waar we vandaan komen. En we weten wat we te ouderwets vinden.

Maar één minuut na NU… is er nog niet. Wordt ontdekt. Door jou en mij.

We kunnen mooie tradities voortzetten. Of ouderwetse tradities die ons niet meer dienen afschudden. We kunnen nieuwe tradities ontwerpen. Of we kunnen oude tradities in een nieuwe jas steken. Eentje die anno 2023 past en lekker zit.

En we verkennen volledig nieuwe paden…!

Elke tijd komt met eigen uitdagingen. Wij mogen bijvoorbeeld nu als mensheid ontdekken wat het betekent om echt allemaal samen zorg te dragen voor onze planeet.

En elke tijd komt met eigen mogelijkheden. Ik weet nog dat ik als tiener voor het eerst thuis op het internet kon. Inmiddels ben ik online ondernemer!

Is dat niet bijzonder? En spannend?

Laten we het vooral ook hebben over eigentijdse spiritualiteit. Is dat niet de context waarin je dat woord veel hoort? Eigentijdse spiritualiteit. Waarschijnlijk heb je er wel iets mee.

Gek, want is spiritualiteit niet tijdloos? 

Misschien wel. Want in essentie blijven we mensen met bewustzijn. Spiritualiteit is het wezen dat zich bewust is van haarzelf, verwondering of ontzag ervaart, vragen stelt, en wilt weten en ervaren.

Maar aan de andere kant komt die kern van de spiritualiteit in allerlei verpakkingen. Verschillende (ant)woorden, verschillende rituelen, verschillende gebouwen, verschillende kleuren.

In Nederland zijn we de laatste eeuw behoorlijk ontkerkelijkt geraakt. Veruit de grootste groep rekent zich tot geen enkele levensbeschouwelijke stroming meer (bron: CBS). Een bijna alomvattend instituut geeft plotseling voor heel veel mensen geen enkele structuur voor zingeving meer.

We komen aan bij een vrijheid die leeg is, tot we hem zelf invullen.

Dat is de jas van onze tijd. Geen jas. 

Maar wel een jassen winkel waar je naar binnen kunt lopen. Waar je jassen uit kan proberen, en meerdere jassen mee naar huis mag nemen.

Spiritualiteit op jouw manier.

Niet langer water op het hoofdje van jouw baby. Of een vast gebed voor het slapen gaan.

Jij mag jouw eigen rituelen verzinnen. Het is een quest, een ontdekkingstocht naar jezelf. Waar licht jouw hart van op?

Misschien plant je een ‘wensboompje’ rondom de geboorte van je baby. Bedenk je voordat je in slaap valt, altijd 3 dingen waar je dankbaar voor bent die dag.

Hoe maak jij deze Eigentijdse Tijd, tot jouw Eigen Tijd?

De Snelste Weg naar rust, geluk, jouw doel

Lees meer van Els:

Els van de Schoot 
Life coach & Humanistisch geestelijk verzorger

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}