Alles wat je overwonnen hebt

Jouw kracht om door te gaan

Vaak heb ik cliënten in de praktijk met een traumatisch verleden. 

Jij hebt waarschijnlijk ook je eigen trauma’s. Of het nou trauma’s zijn met een hoofdletter T. Zoals mishandeling. Of met een kleine t. Zoals onvoldoende liefdevolle steun van jouw ouders toen je iets moeilijks overkwam.

Als ik aan die cliënten vraag welke kwaliteiten zij bezitten, waardoor ze hun huidige angsten en zorgen nu toch kunnen helen… Dan noemen ze bijna altijd ‘doorzettingsvermogen’.

Als je deze post leest, ben je er nog. En wat heb je een doorzettingsvermogen. Je hebt alles wat er in je verleden is gebeurd meegemaakt. Doorgemaakt.

Overwonnen.

Zelfs als je het nare toen niet kon voorkomen of wenden. Heb jij het overleefd. Je hebt het het hoofd geboden. Je bent eruit gekomen. Je hebt het overwonnen.

Wat een doorzettingsvermogen. Niet alleen omdat je er doorheen gegaan bent, er nog bent. Ook omdat je nog steeds proactief in het leven staat. 

Je steekt jouw kop niet in het zand. Je leest iets waarvan je voelt dat het je kan helpen. Kortom: Je bent bezig jezelf te helpen. 

Je voelt blijkbaar dat er meer voor je weggelegd kan zijn in de toekomst. Meer heling. Meer rust. Meer geluk. En dat klopt.

Keer op keer staan wij therapeuten ons te verbazen over de kracht van de mens. En zeker ook van jonge kinderen. Want we horen de meest verschrikkelijke verhalen. Maar mensen zijn zo vindingrijk en wendbaar. 

We passen ons aan om toch te overleven. Zelfs als de omstandigheden bar en boos zijn.

Daar komen we meestal niet zonder kleerscheuren vanaf. Misschien ben je al halverwege je leven om erachter te komen dat… dat patroon wat je vroeger heeft gered, jou nu saboteert.

Je hebt bijvoorbeeld als kind geleerd met lastige gezinssituaties om te gaan door stil te zijn. Door niet te vertellen wat er in je speelt. En door geen ruimte in te nemen. En nu? 

Nu merk je je niet voor jezelf kunt opkomen wanneer je het wel had gewild. Of merk je dat niet om hulp kunt vragen. Of allerlei kwetsbare gevoelens niet durft te laten zien. Zelfs niet aan je geliefden.

Dat zou je kunnen zien als zwaktes. Typisch om bijvoorbeeld ‘niet voor jezelf kunnen opkomen’ als zwaktebod te bestempelen.

Maar zo zie ik dat niet.

Je hebt die gewoontes juist opgedaan dankzij jouw onwijze overlevingskracht. En jouw vindingrijkheid en doorzettingsvermogen.

ÉN….

Je hebt ook nu weer de kracht om hier de verandering te bewerkstelligen waar jij naar verlangt. 

  • Je hebt de reflectie-kracht om dit allemaal door te hebben van jezelf. 

  • Je hebt de gedachtekracht om een nieuwe mindset te kiezen. 

  • Je hebt de vindingrijkheid en het doorzettingsvermogen om nu de juiste therapieën te vinden voor jouw problemen. 

  • En om dat groeiproces aan te gaan. En door te gaan.

En goed af te ronden.

Ik geloof in jou.

Vond je dit interessant?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere week inspiratie in jouw mailbox. 

NAam

Email*

* Door je in te schrijven ontvang je wekelijks inspiratiemail van Betekenisvol Leven. Uitschrijven kan altijd.

Lees meer van Els:

Els van de Schoot 
Life coach & Humanistisch geestelijk verzorger

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}