Wil jij je zielsgelukkig voelen?

3 Tips voor Zielsgeluk

Wie wil er zich nou niet zielsgelukkig voelen? Daarom vandaag 3 tips!

1. Ruik de rozen

Er is al zoveel schoonheid en rijkdom in onze levens. Maar plukken we die? Ervaren we ze ook? Of staan we niet genoeg stil om ervan te genieten?

Stel je voor de je over straat loopt. Prachtige rozen groeien daar aan de kant van de weg. 

Maar misschien ben je in gedachten verzonken. Over alle dingen die nog moeten gebeuren. En over dat akkefietje met je familie, eerder die week. En voor je het weet, ben je aan die rozen voorbij gelopen. Je hebt ze niet eens gezien. 

Stop nu even met lezen en noem voor jezelf 3 dingen op waar je op dit moment van zou kunnen genieten (waar je dat nu nog niet deed).

Ik doe met je mee:

  • De geur van de kop thee die voor me staat
  • Hoe lekker warm de kruik is die op mijn schoot ligt
  • Hoe fantastisch dat ik wéér een dag mag leven in mijn veilige, schone, bosrijke buurt. Als ik vanaf hier het raam uit kijk, zie ik een paar prachtige boomtoppen en ik hoor vogeltjes.

Meditatie leert ons zelfs om te genieten van de ‘simpele rozen’ die al- en altijd aanwezig zijn. Onze ademhaling die in en uit stroomt. Als golven die het strand oprollen en weer afglijden. Onze voeten op de grond. De ontspanning in onze gesloten ogen.

Er zijn altijd rozen.

Dat betekent niet dat je jezelf tot de onmogelijk standaard hoeft te houden dat je ze altijd aldoor wilt zien en ruiken. Er zijn ook momenten voor verdriet, of voor focus op het werk dat je aan het doen bent. 

Maar het zou mooi zijn als je bijvoorbeeld een vast momentje per dag zou kunnen nemen om even stil te staan bij de rozen van dat moment. Of wanneer je opmerkt dat je op een nutteloos dwaalspoor van piekergedachten bent beland. Even jezelf stopzetten en je geest laten focussen op wat er goed is.

Ruik de rozen. Geniet.


2. “Doe er echt wat aan!”

Kijk het donker aan. Wat zit je écht dwars?

Ik had het nodig mijn grenzen aan te leren geven, en me emotioneel opener op te stellen naar de mensen om mij heen. Maar ik had geen idee dat ik dat ooit zou kunnen. Daarom bleef ik het jarenlang wegduwen. In plaats van het op te lossen.

Welke problemen kijk jij niet aan? Waardoor je langer dan nodig ongelukkig blijft? 

De positieve boodschap hier is dat veel dingen beter worden wanneer je ze aankijkt. 

  • Je kunt bijvoorbeeld om hulp en steun vragen. 
  • En in ieder geval kan je oefenen in jezelf compassie geven.
  • Je kunt merken dat jouw hart de pijn aan kan. En dat jij een veilige bedding kunt bieden voor jezelf om die pijn te voelen. Wist je dat wanneer we huilen, ons brein dezelfde gelukshormonen aanmaakt als bij lachen? Voelen lucht op. Dat wens ik je toe.
  • En wie weet… kan je het probleem zelfs volledig oplossen.

Succes!


3. Laat je inspireren

En natuurlijk hebben we als mensen allemaal onze portie inspiratie nodig. Beschouw het als voeding voor de ziel.

Misschien haal jij inspiratie uit muziek, films, natuurwandelingen, boeken, podcasts, gesprekken, schrijven in je dagboek, meditatie…

Misschien haal je inspiratie uit de Inspiratie Mails die ik jou elke donderdag stuur. (Ontvang je die nog niet? Je kunt je hier inschrijven). Of uit de maandelijkse Zondag Inspiratie Sessie die ook nu weer voor deur staat.

Waar je het ook vandaan haalt, zorg dat je er regelmatig genoeg aan toekomt. 

Je kunt daar een innerlijke graadmeter voor ontwikkelen.

Probeer het gewoon eens nu. Voel: hoe staat het gesteld met jouw inspiratie peil op dit moment? Staat het peil laag? Of hoog? Iets daar tussenin? Of is het verhaal complexer dan dat vandaag? Hoe zit het precies met jouw inspiratie?

Je kunt ook leren invoelen aan wat voor soort inspiratie je op dit moment behoefte hebt. 

Wil je iets positiefs lezen over wat mensen aan het doen zijn? Wil je een mooie roman lezen over liefde, avontuur en moed? Of voel je je moe en overprikkeld, en wil je vooral een stille wandeling in de natuur om weer op te laden? 

Probeer het eens nu, voel voor een minuutje: waar heb jij nou echt behoefte aan?

We hebben allemaal inspiratie nodig. Leer dat jezelf te geven op jouw eigen manier.

De Snelste Weg naar rust, geluk, jouw doel

Lees meer van Els:

Els van de Schoot 
Life coach & Humanistisch geestelijk verzorger

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}