Geld durven vragen

Geld durven vragen

Is geld on-spiritueel?

Vaak krijg ik goedbedoelde business adviezen zoals: “Let niet zo op het geld, dan komt het vanzelf.”

Want waar veel mensen met een spirituele levenshouding de kriebels van kunnen krijgen… is geld vragen. Of mij geld zien vragen.

Overigens krijg ik dit advies eigenlijk nooit van mensen die zelf een succesvolle business hebben. 

Vroeger dacht ik ook zo. Ik had een hekel aan dat ‘graaierige’ en ‘opdringerige’ wat je bij veel verkopers tegenkomt. Ik dacht: “Ik maak gewoon iets heel goeds, een fantastische cursus, en dan verkoopt dat toch zichzelf?”

Voordat ik wist had ik een jaar lang gewerkt aan het maken van een cursus over relatievaardigheden die… niet werd gekocht. 

Met schade en schande heb ik marketing, sales pitching en verkoopgesprekken moeten leren. En daarom hoef ik me inmiddels eindelijk geen zorgen meer te maken over hoe ik de komende maanden mijn huur betaal. 

Omdat ik strategisch durf na te denken over geld, de waarde van mijn werk ken, en durf te vragen en ontvangen. 

Dat kwam niet vanzelf!

Frustratie

Uiteraard kan het in sommige gevallen gewoon goed gaan, ontvangen zonder te hoeven vragen. Of een onderneming zonder geld. Maar mijn indruk is dat dat de uitzonderingen zijn, eerder dan de regel.

“Aanrommelen in de marge” noemt een cliënte van mij dat stadium waarin ze hoopte dat de opbouw van haar stichting als vanzelf kon gaan en zelfs helemaal zonder geld, zonder te veel te hoeven vragen en etaleren. Een stadium waarin het eigenlijk gewoon niet lekker liep. Frustrerend.

Misschien heb je vergelijkbare gevoelens wanneer jij degene bent die bij jouw werkgever je uit de naad werkt, maar nooit die verdiende loonsverhoging krijgt. Omdat je niet etaleert hoeveel je bijdraagt, en niet durft te vragen om dat extra geld.

Of misschien geef je altijd heel veel aan de mensen om je heen. Dure cadeaus, niemand hoeft je iets terug te betalen ‘want geld is niet belangrijk’, en die rekening? Die pak jij wel even. 

En als de eindsom bij de garage of kapper onverwachts ontzettend tegenvalt… dan pers je je lippen op elkaar, betaal je en baal je.

Zou ik willen dat het vanzelf kon gaan? Dat er altijd in liefde eerlijke sommen geld binnen mochten komen, en eerlijke sommen geld weer uit mochten stromen? Natuurlijk.

Maar de realiteit is anders. Dat klinkt nu grim. Maar ik wil een ander, fris en mooi perspectief voor je schetsen. Laten we het hebben over “Waarom geld juist hartstikke spiritueel kan zijn.”

De waardering van jezelf

De afschuw van geld gaat vaak samen met een mindset waarin vragen en ontvangen niet makkelijk is.

Ik wil je uitnodigen jezelf in het licht te zetten. Jezelf voor waardevol te zien.

Natuurlijk zijn er mensen die met blijdschap in hun hart jou geld willen geven. Ofwel gewoon voor wie je bent en omdat ze er voor je willen zijn wanneer je in geldnood zit. Ofwel omdat je geweldig werk hebt verzet en het voor hen goed voelt daar iets voor terug te kunnen geven.

Durven vragen is een kracht, en een spirituele oefening in jezelf op waarde schatten en jezelf iets gunnen.

Vaak is het ook een proces van dichter bij de waarheid komen. 

  • Je eigen behoeften erkennen: de meesten van ons hebben nu eenmaal geld nodig om te leven en wat meer is vaak fijner dan wat minder.

  • Inzien dat jij niet minder bent dan andere mensen, ook jij bent gewoon een mens waarvoor gezorgd mag worden. Gun je andere mensen geluk? Gun het jezelf dan ook. Gun je anderen een leefbare en comfortabele hoeveelheid geld? Gun het jezelf dan ook. Aankomen in de gelijkwaardigheid van mens zijn die ook voor jou gewoon geldt.

  • Je ogen openen voor de waarde die jij toevoegt. En daar een prijskaartje bij laten horen in situaties waar dat nodig is voor je - zoals bij het werk waarmee je in je levensonderhoud wilt voorzien.

Geld voor het goede

We worden niet blij van verhalen als de Shell die geld verdient met fossiele brandstoffen, en vervolgens geld uitgeeft aan een duur leger van advocaten om onder olielek rechtszaken uit te komen.

Het tegenovergestelde van dit plaatje zou bijvoorbeeld kunnen zijn:

Jij verdient geld met andere mensen helpen, en geeft dat geld uit aan biologische boodschappen, een cadeau voor een vriendin of aan het volgen van een interessante cursus.

Het is dat Shell-plaatje dat geld zo’n slechte reputatie bezorgt. En het is dat tweede plaatje dat waarschijnlijk meer lijkt op jouw realiteit.

Geld kan op een goede manier verdiend worden. En geld kan aan het goede uitgegeven worden. Dan is geld een kracht die het goede helpt mogelijk te maken.

Veel goede dingen zullen zelfs ten onder gaan zonder geldstroom. 

Wat zal er bijvoorbeeld terechtkomen van de stichting van mijn cliënte als er geen subsidies en donaties binnenkomen? En deze fantastische, spiritueel ingesteld vrouw, haar eigen spaargeld in de stichting blijft steken? 

Ik voorspel dat er een grens bij haar bereikt zal worden, waarop ze te veel heeft gegeven, te lang in haar eentje die kar heeft getrokken. Ik denk dat ze zoveel teleurstelling, ontmoediging en wrok zal opsparen, dat ze de handdoek in de ring zal gooien.

Gelukkig klopt die voorspelling helemaal niet bij haar. In plaats van het zo hoog op te laten lopen, heeft ze besloten niet langer te willen aanrommelen in de marge. Ze is aan de slag gegaan met haar mindset rondom geld. Ze is er klaar voor wel te leren vragen en ontvangen. En uiteindelijk gaat het niet om het geld zelf, het gaat om steun en mogelijkheden mogen ontvangen voor haar stichting. Geld is het middel, het waarmaken van haar visie is het doel. Ik geloof in haar visie, en ik wens haar al het geld toe dat ze nodig heeft om die visie waar te maken.

Ik wens je toe…

Heb jij last van geld frustraties? Ik wens je toe dat je jezelf op waarde mag schatten. Dat er de juiste hoeveelheid geld bij je binnen mag komen omdat jij dat als mens verdient. En dat geld in jouw leven een kracht voor het goede mag zijn.

Wil je hier eens met mij over sparren? Dat kan. Deze en komende week kan je jezelf in mijn agenda zetten voor een gratis coaching sessie over de onderwerpen: geld, vragen en ontvangen. Je kunt daarna een langer traject in, of het bij die ene sessie houden. Zet jezelf hier in mijn agenda.

Vond je dit interessant?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere week inspiratie in jouw mailbox. 

NAam

Email*

* Door je in te schrijven ontvang je wekelijks inspiratiemail van Betekenisvol Leven. Uitschrijven kan altijd.

Lees meer van Els:

Els van de Schoot 
Life coach & Humanistisch geestelijk verzorger

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}