Hoe los je piekeren op?

Piekeren

Rouwen om van het piekeren af te komen

Ken je dat? Piekeren en maar piekeren. Omdat je denkt dat je het probleem kan oplossen door er maar hard genoeg over na te blijven denken. 

Verleidelijk, want kennen we niet allemaal momenten waarop die strategie ook inderdaad lukte? Maar werkt het altijd? Nee. En soms zelfs het tegenovergestelde:

We piekeren ons letterlijk suf. Slapen niet meer net zo goed, of krijgen hoofdpijn. Onder alle stress zijn we opeens totaal niet meer die helder denkende personen die een probleem kunnen oplossen met creatief denken.

Dus geef jezelf rust, zodat je wel weer die optimale versie van jezelf kunt zijn.

Maar ook: voel die negatieve gevoelens. Misschien heb je angsten. Dat er iets staat te gebeuren wat je niet wil. Of dat iets dat al gebeurd is, ‘echt heel erg is’. Misschien voel je je onzeker en wil je duidelijkheid.

Wanneer we die gevoelens liever niet willen voelen en liever direct een oplossing willen bedenken, zetten we die gevoelens vast. Je denkt dat je je niet met die gevoelens bezig hoeft te houden. Maar de waarheid is: onbewust houden de gevoelens jóú bezig.

Pas als je jezelf toestaat om je angsten te voelen, om te rouwen om mogelijke uitkomsten die je niet wilt… kunnen de gevoelens doorstromen.

Je komt dan tot acceptatie. 

Een type acceptatie dat niet hetzelfde is als je ergens bij neerleggen. Je accepteert dat dit je angst is, dat dit je gevoelens zijn op dit moment. Je accepteert dat je geen volledige controle hebt over het leven, en dat het ook anders zou kunnen lopen dan je wil. 

Overgave aan het leven.

En dan… ontstaat er ruimte.

Om ook weer positieve gevoelens te voelen zoals hoop en verlangen en optimisme. 

En vanuit die plek…

Blijkt het probleem misschien helemaal geen probleem meer te zijn. Of kun je het daadwerkelijk oplossen door er helder en creatief over na te denken. Of kun je gelukkig leven, zonder de gewenste uitkomst.

Misschien herken je deze wijsheden wel, heb je het allemaal zelf al 10 keer gedacht. Hoe kom je van weten tot voelen? Daar heb ik voor jullie een Emotional Freedom Techniques video voor opgenomen. Dus heb je last van piekeren? Probeer het uit.

Wil je van al die stress, boosheid, angst en verdriet af?

Jouw leven mag weer van jou zijn.


'Boos zijn op jezelf' is een onderwerp dat vaak omhoog komt bij traumaheling.
Als je hier ook last van hebt, ben je zeker niet de enige.
Gelukkig kan je er vandaag nog iets aan doen.
Vraag nu de gratis video aan:

Lees meer van Els:

Els van de Schoot 
Life coach & Humanistisch geestelijk verzorger

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}