het Ethiek Revolutie e-festival

Omdat jij wilt weten hoe je als individu het grootste verschil kunt maken voor een betere wereld.

20-28 Februari 2022

* Bonus: je ontvangt ook Inspiratie Mails (uitschrijven kan altijd)

Maak jij je ook zorgen om de wereld?

Van armoede tot oorlogen en van milieuvervuiling tot bio-industrie. In deze complexe wereld is het moeilijk om erachter te komen hoe je het beste kunt helpen.

Er is veel onduidelijkheid:

Helpen de kleine dingen die we doen wel genoeg?

Bijvoorbeeld: Is het zinvol om tijd en energie te steken in plastic-vrij leven? Of kost dat veel te veel tijd en kun je maar beter alleen veganistisch eten?

Wat kan je nu eigenlijk doen aan armoede, oorlogen en discriminatie?

En wat als je van al die compassievolle vragen zelf heel moe wordt?

We voelen ons machteloos en weten niet waar te beginnen.

Het is makkelijk om overweldigd te raken door al het leed in de wereld.

Je wilt het verschil maken op de allerbeste en fijnste manier

En je verlangt dat iedereen meer verantwoordelijkheid neemt. Sámen naar een betere wereld.

Je wilt onderdeel van de oplossing zijn

Je wilt de wereld mooier maken, grote problemen oplossen, de juiste keuzes kennen én maken. Je wilt jouw tevredenheid uit meer verantwoorde dingen halen. 

Je wilt ook lief voor jezelf zijn

Je wilt beter voor de planeet zorgen, consuminderen, liever zijn voor anderen..., maar zeker ook voor jezelf. Waar ligt de grens? Hoe houdt je het leuk voor jezelf?

Zonder 80 uur vrijwilligerswerk per week...

Je kunt nu eenmaal niet ál je tijd en geld weggeven.

Dus wat zijn de super effectieve dingen die we kunnen doen die geen of weinig tijd en geld kosten? En waar we misschien zelfs zelf wel heel erg blij van worden?

We hebben praktische tips nodig, tools en organisaties waar we ons bij aan kunnen sluiten. We willen direct beginnen met de wereld mooier maken!

 review over het Ethiek Revolutie e-festival

-Ria van Bunderen

De verdeeldheid onder mensen vind ik vreselijk. 


Ik hou van eenheid en onderling begrip. Zeker nu in deze crisis is de verdeeldheid groter dan ooit. Ook de hongersnood en de oorlogen die maar niet stoppen, ik kan daar soms echt om huilen.


Zo zonde van onze kostbare tijd op aarde.


Het is tijd om te genieten en om lief te hebben.

 review over het Ethiek Revolutie e-festival

-Sandra Rijk

Wat een mooi initiatief!


Vroeger had ik het idee dat ik niets kon doen aan deze verschrikkelijke wereld (zoveel armoede, oorlog, milieuvervuiling, ongelijkheid, mensen met teveel macht enz...) maar dat is gelukkig veranderd.


Ik heb me gericht op de kleine dingen door o.a. lid van Partij van de Dieren, voorzitter van een volkstuin en probeer in mijn privé leven bewust en in diep respect voor moeder aarde en
al haar bewoners te leven.


Het zou geweldig zijn als mijn kleine bijdrage groeit naar een grotere en dat het festival inspiratie of mogelijkheden kan bieden hiervoor!

Het Ethiek Revolutie e-festival biedt de oplossing door de problemen voor te leggen aan zo’n 20 experts

In een serie inspirerende webinars met verschillende sprekers en organisaties

worden de meest effectieve strategieën op tafel gelegd die iedereen direct kan toepassen om slimmere wereld verbeterende keuzes te maken. 

Els-van-de-Schoot---Life-coach-&-Humanistisch-geestelijk-verzorger-zorgethica

Samen naar een betere wereld!

Ontvang nu jouw gratis kaartje

* Bonus: je ontvangt ook Inspiratie Mails (uitschrijven kan altijd)

Programma

"Welke webinars ga jij bijwonen?"

20-28 februari 2022

Zondagavond 20 februari 2022, 19:30-20:30/21:00 uur

Openeningsceremonie

Els-van-de-Schoot---Life-coach-&-Humanistisch-geestelijk-verzorger-zorgethica

Els van de Schoot

Initiator & Host van het Ethiek Revolutie e-festival

Tijdens de feestelijke opening valt er veel kennis en inspiratie op te doen.
Je komt erachter hoe het e-festival ontstaan is en waar wij als organisatie voor staan. Want was is ‘de Ethiek Revolutie’ eigenlijk?


Ook gaat Els praktische aanwijzingen geven. Over hoe het e-festival werkt en hoe je er het meeste voor jezelf uit kunt halen.


En dat allemaal te midden van een prachtige community van mensen die net als jij iets goeds willen betekenen voor de wereld! 

Maandagochtend 21 februari 2022, 11:00-12:00/12:30 uur

Hoe pakken we wereldwijd extreme ongelijkheid aan?

Esmé Berkhout - Oxfam Novib

Esmé Berkhout is beleidsadviseur bij Oxfam Novib.

Rijkdom, macht en invloed zijn wereldwijd zeer ongelijk verdeeld. De economische regels bevoordelen een kleine groep mensen die steeds rijker wordt, terwijl miljarden mensen wereldwijd niet weten hoe ze zich staande kunnen houden.


Wat kunnen we daaraan veranderen? Wat voor economie hebben we nodig en welke acties worden er wereldwijd ondernomen om een meer rechtvaardige economie te realiseren?


Dit webinar geeft inzicht in de extreme ongelijkheid wereldwijd, de structurele oorzaken daarvan en legt uit wat er mogelijk en nodig is om tot meer gelijkheid te komen.

Maandagmiddag 21 februari 2022, 15:00-16:00/16:30 uur

Iedereen kan vredesactivist worden

Dion van den Berg & Selma van Oostwaard - PAX 

Dion is sinds 1977 actief bij PAX, de grootste vredesorganisatie van Nederland. Selma zet zich binnen PAX in voor bescherming van burgers in conflictgebieden.  

Werken aan de bescherming van burgers tegen oorlogsgeweld en het opbouwen van rechtvaardige vrede. Het klinkt ambitieus, maar hoe doe je dat? Wij nemen je mee achter de schermen van het vredeswerk in (voormalig) conflictgebieden zoals de Balkan, Irak en Zuid-Soedan en de strijd tegen kernwapens. Doe mee en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan vrede in andere landen én in je eigen omgeving. Want iedereen kan vredesactivist worden, dus jij ook!

Maandagavond 21 februari 2022, 19:30-20:30/21:00 uur

Hoe kun je beter worden in goed doen?

Monique Kwakman

Monique Kwakman is freelance trainer/programmamaker en geeft workshops op het gebied van beter worden in goed doen. 

Dit webinar gaat over Effectief Altruisme en geeft je handvatten over hoe je beter kunt worden in goed doen.


Wat is Effectief Altruïsme en hoe kun je dit gebruiken in je dagelijkse leven? Word je eigenlijk zelf gelukkiger van anderen helpen? En hoe kun je zelf keuzes maken om meer duurzaam goed te doen, op het gebied van leefstijl, loopbaan en donaties? Welke waarden zijn voor jou belangrijk en hoe kun je die meer integreren in je dagelijkse leven. Dit komt aan bod in het webinar. 

Dinsdagochtend 22 februari 2022, 11:00-12:00/12:30 uur

Vergeven kun je leren

Willem Glaudemans

Willem Glaudemans is schrijver en begeleidt dagelijks mensen op het gebied van hun levensmissie en vergeving.

Hoe doe je dat, vergeven? In wezen is het eenvoudig. Mits je inziet dat vergeven over jou gaat en niet over de ander. Zolang je met de ander bezig blijft, je afvraagt waarom hij het gedaan heeft, zolang je wacht tot de ander met excuses komt of spijt betuigt, dan ben je niet aan het vergeven. Je herhaalt dan je verhaal van je eigen gelijk. Je recyclet je haat, wraak, slachtofferschap en verwijten. Op een goede dag zie je in dat jou dit niets brengt. Dan ben je klaar om te gaan vergeven. De eerste stap is de wil om te vergeven. Je aandacht is dan niet meer naar buiten, maar naar binnen gericht.

Willem neemt je in deze webinar mee in de stappen die hierna volgen. Zo weet jij aan het einde van zijn talk, hoe je praktisch aan de slag kan met vergeven en zelfvergeven.

Dinsdagmiddag 22 februari 2022, 15:00-16:00/16:30 uur

Ontmoeting tussen levensbeschouwingen I

Met: Anne Dijk, Elske van der Hulst, Mark Bos en Pim Blomaard

Anne Dijk is religiewetenschapper, islamoloog en Islamitisch theoloog. Dijk is oprichter en voorzitter van Stichting Fahm Instituut. Elske van de Hulst is bestuurslid en docent bij het Tibetaans Boeddhistisch Nyingma Centrum. Mark Bos  is directeur van het Humanistisch Vormingsonderwijs. Pim Blomaard is voorzitter van de Antroposofische Vereniging in Nederland en vennoot bij het Atelier Antroposofie & Samenleving.

"Religieuze verschillen leiden tot conflict"... Of toch niet? In dit ontmoetingswebinar laten wij het tegenovergesteld zien. We zullen merken dat er in alle levensbeschouwingen mooie en inspirerende ethische zienswijzen te vinden zijn. En dat de dialoog over de verschillen vredig gevoerd kan worden.

In dit eerste ontmoetingswebinar laten we ons inspireren door representanten van de Islam, het Boeddhisme, het Humanisme en de Antroposofie.

Kom je ook meegenieten van een hartverwarmende uitwisseling?

Dinsdagavond 22 februari 2022, 19:30-20:30/21:00 uur

Workshop wordt nog bekend gemaakt

Jan-Willem van Putten

Jan-Willem van Putten is de voormalig directeur van Effectief Altruisme Nederland en oprichter van de trainingsorganisatie Training For Good. 

Dit webinar gaat over doneren volgens de principes van Effectief Altruisme en geeft je handvatten over hoe je met jouw geld zoveel mogelijk impact kan maken.

We geven een korte introductie over Effectief Altruïsme, gevolgd door een introductie van de meest effectieve goede doelen op verschillende aandachtsgebieden (bijvoorbeeld klimaat, of armoede).

We zullen tot slot nog stilstaan bij tools die je kunnen helpen bij het maken van een keuze die bij jouw voorkeuren past. 

Woensdagochtend 23 februari 2022, 11:00-12:00/12:30 uur

Verbeter de wereld, begin bij jezelf?

Prof. Carlo Leget

Carlo Leget is hoogleraar zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. 


Wat is de meest effectieve strategie om bij te dragen aan een betere wereld? Zit dat in tips & tricks over wat je wilt doen? Gaat het over acties en handelingen? Of zit het veel meer in wie je wilt zijn?


In deze webinar gaan we op zoek naar een antwoord op deze vraag. Je wordt uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan met... jezelf. Want soms zijn antwoorden te vinden op een andere plek dan je dacht. 

Woensdagmiddag 23 februari 2022, 15:00-16:00/16:30 uur

Conflict als kans: nut en noodzaak van conflicten

Erwin Krens - Merlijn Groep

Erwin Krens is mediator, trainer, (team)coach en procesbegeleider bij de Merlijn groep. 

Bij conflicten hebben we de neiging om naar de ander te wijzen. Maar in essentie gaan alle conflicten over innerlijke conflicten. Je zou een conflict dus ook kunnen zien als een uitnodiging voor zelfreflectie. In welke thema's word je geraakt? Welke oude pijn wordt getriggerd? Hoe maak je weer verbinding? Wat is er in de relatie nodig om weer effectief over de inhoud te kunnen praten? In deze webinar wordt conflicthantering op een prikkelende wijze in een breder perspectief geplaatst.

Woensdagavond 23 februari 2022, 19:30-20:30/21:00 uur

Compassievermoeidheid en het vinden van jouw balans

Els-van-de-Schoot---Life-coach-&-Humanistisch-geestelijk-verzorger-zorgethica

Els van de Schoot

Initiator & Host van het Ethiek Revolutie e-festival

Misschien vind je dit e-festival maar een druppel op een gloeiende plaat. Of misschien vind je dat jij niet genoeg goeds doet. Of misschien kan je het gewoon niet aanzien, hoeveel leed er is in de wereld. Je bent niet de enige.


In dit webinar deelt Els praktische tips en inzichten om niet meer uitgeput en gestrest te raken van compassie. Allemaal gebaseerd op haar thesis-onderzoek naar compassievermoeidheid (2020).

 
Want idealiter groeit jouw compassie uit tot voldoening. 

Donderdagochtend 24 februari 2022, 11:00-12:00/12:30 uur

Vrienden-Only: Groepscoaching

Els-van-de-Schoot---Life-coach-&-Humanistisch-geestelijk-verzorger-zorgethica

Els van de Schoot

Initiator & host van het Ethiek Revolutie e-festival

Je bent waarschijnlijk in de loop van dit festival (en jouw leven vóór dit festival) tegen allerlei vragen aangelopen. Levensvragen zoals:
- 'Hoe krijg ik het voor elkaar om de goede dingen te doen die ik me heb voorgenomen?’

- ‘Hoe ga ik om met alle mensen om mij heen die er niets van begrijpen?’ Of:

- ‘Ik kan me niet 100% vinden in wat anderen zeggen, maar wat is dan precies mijn eigen mening?’
Els helpt je jouw eigen antwoorden te vinden.

Donderdagmiddag 24 februari 2022, 15:00-16:00/16:30 uur

Workshop wordt nog bekend gemaakt

Geestelijke verzorging online met Els van de Schoot - Begeleiding bij levensvragen, zingeving en spiritualiteit

Spreker wordt nog bekend gemaakt

Info over spreker

Beschrijving webinar volgt binnenkort

Donderdag avond 24 februari 2022, 19:30-20:30/21:00 uur

Dat is toch niet halal? - Hardnekkige vooroordelen over Islam en moslims  (en welke vooroordelen je zelf misschien hebt)

Kamel Essabane & Tasniem Anwar - Fahm Instituut

Kamel is PhD kandidaat bij het departement Vergelijkende Godsdienstwetenschap aan de Radboud Universiteit.
Tasniem is in de eindfase van haar PhD onderzoek bij de afdeling politicologie aan de Universiteit van Amsterdam.


Moslims zijn een integraal onderdeel van onze samenleving en vormen een super diverse groep. Toch worden Moslims vaak als één homogene groep gezien en is er regelmatig sprake van moslimdiscriminatie en uitsluiting. Wat zijn de meest hardnekkige vooroordelen over Islam en moslims? Hoe kun je bewust worden van jouw eigen impliciete vooroordelen en hoe ga je daar het beste mee om? In deze webinar worden concrete casussen beahandeld en is er ruimte om zelf situaties en ervaringen in te brengen.

Vrijdagochtend 25 februari 2022, 11:00-12:00/12:30 uur

Innerlijke groei: De verborgen sleutel tot een betere wereld

Meara Luz

Meara Luz begeleidt tienduizenden mensen op het spirituele pad naar een vervullend leven vol zelfvertrouwen, goede relaties en betekenisvol werk. Waardoor ze én zelf dolgelukkig worden, én elke dag groots bijdragen aan een betere wereld.
De sleutel tot al je dromen en een mooiere wereld, schuilt in jouw innerlijke groeiproces. Luz laat je zien welke onbewuste blokkades jou bij je droomleven vandaan houden en hoe je deze kunt helen. Zodat datgene wat je altijd ten diepste hebt verlangt... werkelijkheid wordt.

We zoeken vaak naar praktische oplossingen wanneer we een probleem willen verhelpen, ook als het gaat om wereldproblemen als de klimaatscrisis, misbruik of armoede.
In deze webinar laat Luz zien waarom het essentieel is om niet enkel naar praktische oplossingen te zoeken, maar eerst naar onze eigen binnenwereld te kijken.
Innerlijke groei heeft het vermogen om alle problemen waar we als mensheid mee kampen, sneller en moeitelozer op te lossen dan ons ooit zou lukken als we alleen met de praktische kant bezig blijven.

Vrijdagmiddag 25 februari 2022, 15:00-16:00/16:30 uur

Vrienden-Only: Effectief  Altruïsme - Verdiepingswebinar

Jan-Willem van Putten & Monique Kwakman

Jan Willem van Putten is voormalig directeur van Effectief Altruisme Nederland en oprichter van de trainingsorganisatie 'Training for Good'. 
Monique Kwakman is freelance trainer/programmamaker en geeft workshops op het gebied van beter worden in goed doen.  

Beter worden in goed doen, hoe doe je dat in de praktijk? Verdieping in deze workshop op hoe je waarden omzet in gedrag en welke keuzes de meeste impact hebben?


Waar kies jij voor, beter goed doen met geld, leefstijl of je carrière? Aan het einde van de workshop ga je weg met een kort actieplan dat bij jou past en heb je jouw eerste stappen in kaart gebracht.

Vrijdagavond 25 februari 2022, 19:30-20:30/21:00 uur

De klimaatcrisis, en wat jij eraan kunt doen

Thomas Derksen - Extinction Rebellion

Thomas Derksen is sinds 2019 onderdeel van Extinction Rebellion.

Maak jij je ook zorgen over de klimaat- en ecologische crisis? In dit webinar zal Thomas je hier meer over vertellen. Aan de hand van recente wetenschappelijke feiten en cijfers wordt uitgelegd wat deze crises betekenen voor de planeet, de mensheid en ons land. Ook wordt besproken hoe je om kan gaan met deze deprimerende realiteit, hoe je dit op een effectieve manier met anderen kan delen en hoe je zelf stappen kan zetten om onderdeel te worden van de oplossing.

Zaterdagochtend 26 februari 2022, 11:00-12:00/12:30 uur

Workshop wordt nog bekend gemaakt

Geestelijke verzorging online met Els van de Schoot - Begeleiding bij levensvragen, zingeving en spiritualiteit

Spreker wordt nog bekend gemaakt

Info over spreker

Beschrijving webinar volgt binnenkort

Zaterdagmiddag 26 februari 2022, 15:00-16:00/16:30 uur

Veganisme: de enorme impact van een geweldloos leven

Emile Dingemans - Nederlandse Vereniging voor Veganisme

Emile Dingemans is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor veganisme. 

Veganisme is de snelst groeiende sociale beweging. Veganisten respecteren alle voelende wezens en streven er naar deze niet te gebruiken. Deze visie op een geweldloze samenleving die geen dieren gebruikt, blijkt een cruciale bijdrage te kunnen leveren aan onze persoonlijke gezondheid, de oplossing voor het klimaatprobleem en gelijkheid op aarde. 

Zaterdagavond 26 februari 2022, 19:30-20:30/21:00 uur

Verbindende communicatie

Niels Gorissen

Trainer Geweldloze Communicatie

Wil je liefdevoller naar jezelf en naar anderen kunnen kijken? Kom proeven aan verbindende communicatie voor minder zelfkritiek, meer zelfcompassie en een transformerende warme kijk op de wereld. In deze sessie buigen we oordelen, zelfkritiek en "zoals het hoort" om naar verbindende alternatieven. Deze geweldloze kijk geeft niet tijdelijk houvast, maar juist op lange termijn meer rust en ruimte, vertrouwen en compassie.

Zondag ochtend 27 februari 2022, 11:00-12:00/12:30 uur

Vrienden-Only: Meet & Greet

Els-van-de-Schoot---Life-coach-&-Humanistisch-geestelijk-verzorger-zorgethica

Els van de Schoot

Initiator & host

Mirjam den Braven

Organisator

Vind je het leuk om de vrouwen achter het Ethiek Revolutie e-festival nader te ontmoeten? Of aan de tand te voelen? Of al jouw nieuwsgierige vragen te stellen?
Tijdens deze ontspannen ontmoetingstijd vertellen Els en Mirjam kort wat meer over zichzelf. Wat heeft ze bewogen deze Ethiek Revolutie te starten? Zijn ze ook wel eens heel anders geweest? En waar worden Els en Mirjam nou eigenlijk heel erg blij van?


En er is vooral heel veel ruimte voor gesprek. 

Zondagmiddag 27 februari 2022, 15:00-16:00/16:30 uur

Genderongelijkheid, macht en conflict

Anne Kwakkenbos

Anne Kwakkenbos is genderexpert bij Cordaid. 

Webinar beschrijving volgt... 

 

Zondagavond 27 februari 2022, 19:30-20:30/21:00 uur

Waardevol werk doen

Els-van-de-Schoot---Life-coach-&-Humanistisch-geestelijk-verzorger-zorgethica

Els van de Schoot

Initiator en Host van het Ethiek Revolutie e-festival

De meesten van ons besteden een enorme portie van ons leven aan werk. Wat als we al die werkuren zouden besteden aan iets wat echt bijdraagt?

We zoeken de sweet spot op tussen werk dat waardevol is én overeenkomt met jouw passies. Hoe vind je die sweet spot? 

En hoe creëer je genoeg zelfvertrouwen en daadkracht om zo’n wens tot werkelijkheid te maken?

Pas op: Dit webinar zou je kunnen inspireren je hele carrière om te gooien! ;-)

Maandagochtend 28 februari 2022, 11:00-12:00/12:30 uur

Kan je van kinderen goede mensen maken?

Mark Bos - HVO Primair

Mark Bos is directeur van het Humanistisch Vormingsonderwijs. 

Het leven wordt met de dag complexer. Technologie en globalisering zorgen ervoor dat steeds meer mogelijk is. Dat maakt opvoeding en onderwijs er niet makkelijker op. Als opvoeder/onderwijzer wil je graag dat kinderen in die onzekere wereld sterk in hun schoenen staan, en het liefst ook nog een positieve bijdrage leveren.


In dit webinar neemt Mark Bos je mee langs een aantal praktische ideeën van vroeger en nu over morele vorming en burgerschapsonderwijs waar je zelf mee verder kan.

Maandagmiddag 28 februari 2022, 15:00-16:00/16:30 uur

Ontmoeting tussen levensbeschouwingen II

Met: Almatine Leene, Elvira van Rijn en Jurre Twijnstra

Dr. Almatine Leene is predikant in Hattem en en was in 2021 de Theoloog des Vaderlands. Elvira van Rijn is facilitator van spirituele groei, auteur, trainer, ontwikkelaar en oprichter van Maya wijsheid. Jurre Twijnstra is yoga docent bij Delight Yoga. 

"Religieuze verschillen leiden tot conflict"... Of toch niet? In dit ontmoetingswebinar laten wij het tegenovergesteld zien. We zullen merken dat er in alle levensbeschouwingen mooie en inspirerende ethische zienswijzen te vinden zijn. En dat de dialoog over de verschillen vredig gevoerd kan worden.

In dit tweede ontmoetingswebinar laten we ons inspireren door representanten van het Christendom, de Maya kosmologie en Yoga.

Kom je ook meegenieten van een hartverwarmende uitwisseling? 

Maandagavond 28 februari 2022, 19:00-20:00/20:30 uur

Sluitingsceremonie

Els-van-de-Schoot---Life-coach-&-Humanistisch-geestelijk-verzorger-zorgethica

Els van de Schoot

Initiator & Host van het Ethiek Revolutie e-festival

We sluiten het Ethiek Revolutie e-festival 2022 feestelijk af. 

We vieren wat er mooi geweest is. Samen oogsten we de belangrijkste inzichten. En we vieren alle verbeteringen die we nu hebben of gaan doorvoeren in onze levens. Op bijzondere wijze maken die impact inzichtelijk.

Alle losse eindjes worden gedicht. En daarna ben je er weer helemaal klaar voor een jaar ‘terug de wereld in te gaan’. Tot de volgende Ethiek Revolutie in 2023!... of leeft de revolutie voort?

Laat je inspireren

Maak het grootste verschil voor een betere wereld

Ontvang nu jouw gratis kaartje

* Bonus: je ontvangt ook Inspiratie Mails (uitschrijven kan altijd)

 review over het Ethiek Revolutie e-festival

-Mariska Nieuwenhuijsen

Super dat jullie dit organiseren. Ik word echt blij van dit initiatief!


Werkelijk goede keuzes maken lijkt vrijwel onmogelijk. Omdat bij alles wat ik koop ik me af vraag
of er wel goede arbeidsomstandigheden waren, of er geen kinderarbeid was, of het uit een ver
land komt waardoor er een enorme belasting is voor het milieu etcetera. Het lijkt onmogelijk om bij te dragen. Ook word ik zo verdrietig van het feit dat veel mensen nog elke dag vlees en melk eten. Als ik in de supermarkt loop lijkt een ethisch verantwoorde wereld nog ver weg.


Ik zou willen dat het makkelijker was de juiste keuzes te maken.


Ik hoop dat we op het festival onze krachten kunnen bundelen en dat moeder aarde en het
collectief er iets aan over houden!

-Viki Vanhaerents

Ik voel me soms nogal machteloos als ik zie dat de het in de wereld vaak om winstbejag gaat en dat er dan voorbij wordt gegaan aan menselijke waarden en de zorg voor de planeet. 


Ik kan gewoonweg niet begrijpen dat mensen hier niet mee begaan zijn!


Ik zou graag willen dat alle mensen zich bewust worden van de problematieken, zodat we gezamenlijk naar oplossingen kunnen zoeken en zo kunnen werken aan een betere wereld voor mens, dier en natuur.

"Hoe kan ik het verschil maken… voor alle wereldproblematiek?"

Door: Els van de Schoot, iniator & host van het Ethiek Revolutie e-festival

“Wat als je al het leed in de wereld wilt oplossen?”

Toen ik zorgethiek studeerde, lag ik wel eens ‘s nachts wakker van alle problemen in de wereld. De klimaatverandering, genocides, armoede en de massale mishandeling van dieren. Om maar wat te noemen. Zelf als je Gandhi of Martin Luther King bent, kan je dat niet in je eentje oplossen.

Als geestelijk verzorger weet ik als geen andere beroepsgroep dat er een heleboel onoplosbaar leed is. Als zorgethica weet ik dat er morele dilemma’s zijn waar nu eenmaal geen win-win oplossing in te ontdekken valt. Maar bij dat alles kan mijn hart zich neerleggen. Waar mijn hart zich echter niet bij kan of wil neerleggen... is oplosbaar leed.

En dus lag ik wakker, denkend aan al die problemen. Problemen die we toch gewoon zouden kunnen beëindigen als we allemaal maar de juiste acties zouden ondernemen? Machteloos voelde ik me. Want ik bepaal niet wat die 7,8 miljard wereldburgers doen en laten.

En wat is dan wél het grootst mogelijke verschil dat ik kan maken? Die vraag bracht mij op een - mag ik het zeggen? - revolutionair idee…

Els Arial van de Schoot - Life coach & geestelijk verzorger - spiritual care - BetekenisvolLeven

Effectief altruïsme kun je niet alleen

Voordat ik het idee uit de doeken doe, een klein uitstapje. Ben je bekend met de Effective Altruism movement?

Ik dacht dat ik misschien de enige was, die zo haar hersens aan het breken was op de vraag: 'Hoe kan ik als individu zoveel mogelijk bijdragen aan een betere wereld?'. Integendeel! Ik ben slecht één persoon in een beweging.

De welbekende ethiek filosoof Peter Singer definieert effective altruism als ‘“a philosophy and social movement which applies evidence and reason to working out the most effective ways to improve the world.” (Singer, 2015, p.4-7 in The Most Good You Can Do)

Jij doet dat waarschijnlijk ook op je eigen manier. Wanneer je in de supermarkt staat en je afvraagt: ‘Is het erger om niet-biologische aardbeien te kopen, of biologische in plastic?’

De wereld is een complexe plek en nadenken over dit soort vragen kan vermoeiend zijn. Uit welk land komen die aardbeien? Wordt dat plastic gerecycled? Of is al die milieuschade relatief klein en maak ik meer impact door veganist te worden?

Daarom hebben we experts nodig op alle belangrijkste problematiekgebieden. Experts die snappen dat jij en ik maar 24 uur in onze dag hebben. En dat wij willen weten welke simpele keuzes we kunnen maken voor de grootst mogelijke impact.

Er is nog één reden waarom ik zeg dat we ‘effectief altruïsme niet alleen kunnen’. Onze individuele bijdrage kan bijna ‘verwaarloosbaar klein’ zijn. We moeten elkaar informeren en inspireren om de juiste keuzes te maken. Zodat we samen pas echt de wereld kunnen verbeteren.


Het Ethiek Revolutie e-festival

En zo kwam ik op het idee voor het Ethiek Revolutie e-festival. Daar zullen experts bij elkaar komen om de vraag te beantwoorden hoe we als individu het beste verschil kunnen maken.

Stel je voor dat je op maandag een webinar bijwoont van Stichting PAX: ‘5 Simpele dingen die jij kan doen voor wereldvrede’. Op dinsdag leer je over de meest-voorkomende misvattingen over Islam, zodat je jouw eigen onbedoelde discriminatie kan voorkomen. En op woensdag helpt MilieuCentraal jou 3 impactvolle leefstijlveranderingen te maken die je geen extra tijd zullen kosten.

Het e-festival heeft de potentie om duizenden mensen te informeren en inspireren. Er ontstaat community. En er ontstaat impact. Het e-festival is bedoeld om een golf van verandering op gang te brengen; een ethiek revolutie.

Dat klinkt ambitieus en dat is het ook. 

Zijn er wel simpele, impactvolle keuzes in elke arena? Zijn er wel genoeg mensen geïnteresseerd genoeg om het e-festival überhaupt te bezoeken? En hoezo denk ik als witte, Nederlandse vrouw precies te weten wat de hoofdproblemen zijn en wie de experts? 

Maar waar het om gaat is die stip op de horizon. De visie hoeft niet 100% werkelijkheid te kunnen worden. 80% Zou al héél mooi zijn. En ondertussen zal dialoogvoering zoveel mogelijk blinde vlekken uitsluiten.


Het festival is er óók voor jou

Er moet ook zorg gedragen worden voor de zorgdrager. En dat zal ook precies zijn wat het Ethiek Revolutie e-festival gaat doen.

Ten eerste dragen we zorg voor mensen met compassie vermoeidheid. In mijn masterthesis onderzocht ik dit fenomeen waarbij mensen lijden onder al het meeleven met andermans pijn. Tijdens het e-festival deel ik daarom tips en behulpzame perspectieven. Zodat die vermoeidheid weer plaats kan maken voor inspiratie.

Ten tweede is goed leven gelukmakend. Ethiek is een zingevingsdimensie. Als we niet weten wat het juiste is om te doen, ontstaat er morele stress of compassie vermoeidheid. Als we daarom de handdoek maar in de ring gooien, ontstaat er een leegte in ons zingevingsysteem. En als we precies weten en doen wat het we het allerbeste kunnen doen… ontstaat er zingeving.


Ook niet langer wakker liggen?

Gelukkig lig ik niet langer wakker van wereldproblematiek. Ik ben op een missie en ik heb een plan. Wil jij instappen?

Geef je hieronder alvast op voor jouw gratis toegangskaartje.

* Bonus: je ontvangt ook Inspiratie Mails (uitschrijven kan altijd)

>