het Ethiek Revolutie e-festival

Omdat jij wilt weten hoe je als individu het grootste verschil kunt maken voor een betere wereld.

Voorbij: 20-28 Februari 2022
Aankomend: 18-26 Februari 2023

* Bonus: je ontvangt ook Inspiratie Mails (uitschrijven kan altijd)

Maak jij je ook zorgen om de wereld?

Van armoede tot oorlogen en van milieuvervuiling tot bio-industrie. In deze complexe wereld is het moeilijk om erachter te komen hoe je het beste kunt helpen.

Er is veel onduidelijkheid:

Helpen de kleine dingen die we doen wel genoeg?

Bijvoorbeeld: Is het zinvol om tijd en energie te steken in plastic-vrij leven? Of kost dat veel te veel tijd en kun je maar beter alleen veganistisch eten?

Wat kan je nu eigenlijk doen aan armoede, oorlogen en discriminatie?

En wat als je van al die compassievolle vragen zelf heel moe wordt?

We voelen ons machteloos en weten niet waar te beginnen.

Het is makkelijk om overweldigd te raken door al het leed in de wereld.

Je wilt het verschil maken op de allerbeste en fijnste manier

En je verlangt dat iedereen meer verantwoordelijkheid neemt. Sámen naar een betere wereld.

Je wilt onderdeel van de oplossing zijn

Je wilt de wereld mooier maken, grote problemen oplossen, de juiste keuzes kennen én maken. Je wilt jouw tevredenheid uit meer verantwoorde dingen halen. 

Je wilt ook lief voor jezelf zijn

Je wilt beter voor de planeet zorgen, consuminderen, liever zijn voor anderen..., maar zeker ook voor jezelf. Waar ligt de grens? Hoe houdt je het leuk voor jezelf?

Zonder 80 uur vrijwilligerswerk per week...

Je kunt nu eenmaal niet ál je tijd en geld weggeven.

Dus wat zijn de super effectieve dingen die we kunnen doen die geen of weinig tijd en geld kosten? En waar we misschien zelfs zelf wel heel erg blij van worden?

We hebben praktische tips nodig, tools en organisaties waar we ons bij aan kunnen sluiten. We willen direct beginnen met de wereld mooier maken!

“ 

-Marlène K. 


Ik vind het geweldig dat jullie dit festival organiseren! Een oncrete actie om écht de wereld een beetje mooier te maken. Woorden én daden :-). Knap om dit aan te pakken en neer te zetten. Bravo! Ik ben bijna 64 en echt, je bent nooit te oud om te leren en nóg meer uit de rest van je leven te halen en een nóg mooiere versie van jezelf te zijn!! Chapeau!

-Brigitte Boven-Pees

Ik vind het  een heel mooi initiatief. Ik ben blij 

dat ik mee heb kunnen doen en nog steeds

(middels het vriendenkaartje). Op mij heeft

het webinar over veganisme het meeste

indruk gemaakt. We hebben het er thuis veel

over gehad, en we zijn er gelijk mee aan de

slag gegaan om te kijken hoe we dit een

onderdeel kunnen laten worden van onze

leefstijl. Ik hoop dat uiteindelijk steeds meer

mensen dit festival zullen gaan volgen, zodat

de wereld weer een klein beetje mooier wordt.

Het Ethiek Revolutie e-festival biedt de oplossing door de problemen voor te leggen aan zo’n 20 experts

In een serie inspirerende webinars met verschillende sprekers en organisaties

worden de meest effectieve strategieën op tafel gelegd die iedereen direct kan toepassen om slimmere wereld verbeterende keuzes te maken. 

Els-van-de-Schoot---Life-coach-&-Humanistisch-geestelijk-verzorger-zorgethica

Samen naar een betere wereld!

Ontvang nu jouw gratis kaartje

* Bonus: je ontvangt ook Inspiratie Mails (uitschrijven kan altijd)

20-28 februari 2022

Zaterdagavond 18 februari 2023, 20:00-21:00/21:30 uur

Openeningsceremonie

Els-van-de-Schoot---Life-coach-&-Humanistisch-geestelijk-verzorger-zorgethica

Els van de Schoot

Initiator & Host van het Ethiek Revolutie e-festival

Tijdens de feestelijke opening valt er veel kennis en inspiratie op te doen.
Je komt erachter hoe het e-festival ontstaan is en waar wij als organisatie voor staan. Want wat is ‘de Ethiek Revolutie’ eigenlijk?


Ook zal Els praktische aanwijzingen geven. Over hoe het e-festival werkt en hoe je er het meeste voor jezelf uit kunt halen.


En dat allemaal te midden van een prachtige community van mensen die net als jij iets goeds willen betekenen voor de wereld! 

Zondagochtend 19 februari 2023, 11:00-12:00/12:30 uur

...

... 

... 

....

Zondagmiddag 19 februari 2023, 15:00-16:00/16:30 uur

Iedereen kan vredesactivist worden

Dion van den Berg & Selma van Oostwaard - PAX 

Dion is sinds 1977 actief bij PAX, de grootste vredesorganisatie van Nederland. Selma zet zich binnen PAX in voor bescherming van burgers in conflictgebieden.  

Werken aan de bescherming van burgers tegen oorlogsgeweld en het opbouwen van rechtvaardige vrede. Het klinkt ambitieus, maar hoe doe je dat? Wij nemen je mee achter de schermen van het vredeswerk in (voormalig) conflictgebieden zoals de Balkan, Irak en Zuid-Soedan en de strijd tegen kernwapens.


Doe mee en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan vrede in andere landen én in je eigen omgeving. Want iedereen kan vredesactivist worden, dus jij ook!

Zondagavond 19 februari 2023, 20:00-21:00/21:30 uur

Werk jij mee aan een plantaardige toekomst?

Tobias Leenaert

Tobias Leenaert is mede-oprichter van Proveg België (het vroegere EVA) en Proveg International en is auteur van het boek "Naar een vegan wereld" (verschenen in twaalf talen). 

Tobias Leenaert geeft in deze webinar eerst een kort overzicht van de voordelen van plantaardig eten, en gaat vervolgens verder met hoe je als vegetariër, veganist (of zelfs flextariër) een positieve impact kan hebben op wat rond je heen gegeten wordt. We hebben het over goede plantaardige communicatie en andere dingen die je kan doen om je omgeving mee op de vegan kar te krijgen.


Een webinar voor iedereen - vegan of niet - die geinteresseerd is om een beetje méér te doen dan enkel te kijken naar zijn of haar eigen consumptie!

Maandagochtend 20 februari 2023, 11:00-12:00/12:30 uur

Vergeven kun je leren

Willem Glaudemans

Willem Glaudemans is schrijver en begeleidt dagelijks mensen op het gebied van hun levensmissie en vergeving.

Hoe doe je dat, vergeven? In wezen is het eenvoudig. Mits je inziet dat vergeven over jou gaat en niet over de ander. Zolang je met de ander bezig blijft, je afvraagt waarom hij het gedaan heeft, zolang je wacht tot de ander met excuses komt of spijt betuigt, dan ben je niet aan het vergeven. Je herhaalt dan je verhaal van je eigen gelijk. Je recyclet je haat, wraak, slachtofferschap en verwijten. Op een goede dag zie je in dat jou dit niets brengt. Dan ben je klaar om te gaan vergeven. De eerste stap is de wil om te vergeven. Je aandacht is dan niet meer naar buiten, maar naar binnen gericht.

Willem neemt je mee in de stappen die hierna volgen. Zo weet jij aan het einde van dit webinar, hoe je praktisch aan de slag kan met vergeven en zelfvergeven.

Maandagmiddag 20 februari 2023, 15:00-16:00/16:30 uur

Ontmoeting tussen levensbeschouwingen I

Met: Anne Dijk, Elske van der Hulst, Mark Bos en Pim Blomaard

Anne Dijk is religiewetenschapper, islamoloog en Islamitisch theoloog. Zij is oprichter en voorzitter van Stichting Fahm Instituut. Elske van de Hulst is bestuurslid en docent bij het Tibetaans Boeddhistisch Nyingma Centrum. Mark Bos  is directeur van het Humanistisch Vormingsonderwijs. Pim Blomaard is voorzitter van de Antroposofische Vereniging in Nederland en vennoot bij het Atelier Antroposofie & Samenleving.

"Religieuze verschillen leiden tot conflict"... Of toch niet? In dit ontmoetingswebinar laten wij het tegenovergesteld zien. We zullen merken dat er in alle levensbeschouwingen mooie en inspirerende ethische zienswijzen te vinden zijn. En dat de dialoog over de verschillen vredig gevoerd kan worden.

In dit eerste ontmoetingswebinar laten we ons inspireren door representanten van de Islam, het Boeddhisme, het Humanisme en de Antroposofie.

Kom je ook meegenieten van een hartverwarmende uitwisseling?

Maandagavond 20 februari 2023, 20:00-21:00/21:30 uur

...Ecocide

Babs Verhoeve

Babs Verhoeve leidt als co-directeur van Stop Ecocide Nederland de Nederlandstalige campagne om ecocide strafbaar te stellen, een burgerinitiatief dat wereldwijd steeds meer steun krijgt.

...

Dinsdagochtend 21 februari 2023, 11:00-12:00/12:30 uur

Verbeter de wereld, begin bij jezelf?

Prof. Carlo Leget

Carlo Leget is hoogleraar zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. 


Wat is de meest effectieve strategie om bij te dragen aan een betere wereld? Zit dat in tips & tricks over wat je wilt doen? Gaat het over acties en handelingen? Of zit het veel meer in wie je wilt zijn?


In deze webinar gaan we op zoek naar een antwoord op deze vraag. Je wordt uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan met... jezelf. Want soms zijn antwoorden te vinden op een andere plek dan je dacht. 

Dinsdagmiddag 21 februari 2023, 15:00-16:00/16:30 uur

Conflict als kans: nut en noodzaak van conflicten

Erwin Krens - Merlijn Groep

Erwin Krens is mediator, trainer, (team)coach en procesbegeleider bij de Merlijn groep. 

Bij conflicten hebben we de neiging om naar de ander te wijzen. Maar in essentie gaan alle conflicten over innerlijke conflicten. Je zou een conflict dus ook kunnen zien als een uitnodiging voor zelfreflectie. In welke thema's word je geraakt? Welke oude pijn wordt getriggerd? Hoe maak je weer verbinding? Wat is er in de relatie nodig om weer effectief over de inhoud te kunnen praten?


In deze webinar wordt conflicthantering op een prikkelende wijze in een breder perspectief geplaatst.

Dinsdagavond 21 februari 2023, 20:00-21:00/21:30 uur

Compassievermoeidheid en het vinden van jouw balans

Els-van-de-Schoot---Life-coach-&-Humanistisch-geestelijk-verzorger-zorgethica

Els van de Schoot

Initiator & Host van het Ethiek Revolutie e-festival

Misschien vind je dit e-festival maar een druppel op een gloeiende plaat. Of misschien vind je dat jij niet genoeg goeds doet. Of misschien kan je het gewoon niet aanzien, hoeveel leed er is in de wereld. Je bent niet de enige.


In dit webinar deelt Els praktische tips en inzichten om niet meer uitgeput en gestrest te raken van compassie. Allemaal gebaseerd op haar thesis-onderzoek naar compassievermoeidheid (2020).

 
Want idealiter groeit jouw compassie uit tot voldoening. 

Woensdagochtend 22 februari 2023, 11:00-12:00/12:30 uur

Vrienden-Only: Groepscoaching

Els-van-de-Schoot---Life-coach-&-Humanistisch-geestelijk-verzorger-zorgethica

Els van de Schoot

Initiator & host van het Ethiek Revolutie e-festival

Je bent waarschijnlijk in de loop van dit festival (en jouw leven vóór dit festival) tegen allerlei vragen aangelopen. Levensvragen zoals:
- 'Hoe krijg ik het voor elkaar om de goede dingen te doen die ik me heb voorgenomen?’

- ‘Hoe ga ik om met alle mensen om mij heen die er niets van begrijpen?’ Of:

- ‘Ik kan me niet 100% vinden in wat anderen zeggen, maar wat is dan precies mijn eigen mening?’
Els helpt je jouw eigen antwoorden te vinden.

Woensdagmiddag 22 februari 2023, 15:00-16:00/16:30 uur

Voordelen van duurzaam wonen en leven

Niels Gorisse

Niels Gorisse heeft jarenlang research gedaan naar off-grid componenten en duurzaamheid. 

Wat brengt het jou als je duurzamer koopt, eet en woont? Waarom zou je minder spullen kopen, andere schoonmaakmiddelen gebruiken of biologischer eten?


We gaan onderwerpen bekijken zoals eten, wonen, spullen, vervoer en afval. 

Ik wil je graag inspireren met mijn reis naar een duurzamer en milieubewuster leven.

Woensdagavond 22 februari 2023, 20:00-21:00/21:30 uur

Dat is toch niet halal? - Hardnekkige vooroordelen over Islam en moslims  (en welke vooroordelen je zelf misschien hebt)

Kamel Essabane & Tasniem Anwar - Fahm Instituut

Kamel Essabane is PhD kandidaat bij het departement Vergelijkende Godsdienstwetenschap aan de Radboud Universiteit.
Tasniem Anwar is in de eindfase van haar PhD onderzoek bij de afdeling politicologie aan de Universiteit van Amsterdam.


Moslims zijn een integraal onderdeel van onze samenleving en vormen een super diverse groep. Toch worden Moslims vaak als één homogene groep gezien en is er regelmatig sprake van moslimdiscriminatie en uitsluiting. Wat zijn de meest hardnekkige vooroordelen over Islam en moslims? Hoe kun je bewust worden van jouw eigen impliciete vooroordelen en hoe ga je daar het beste mee om?


In deze webinar worden concrete casussen beahandeld en is er ruimte om zelf situaties en ervaringen in te brengen.

Donderdagochtend 23 februari 2023, 11:00-12:00/12:30 uur

Vrienden-Only: Groepscoaching

Els-van-de-Schoot---Life-coach-&-Humanistisch-geestelijk-verzorger-zorgethica

Els van de Schoot

Initiator & host van het Ethiek Revolutie e-festival

Je bent waarschijnlijk in de loop van dit festival (en jouw leven vóór dit festival) tegen allerlei vragen aangelopen. Levensvragen zoals:
- 'Hoe krijg ik het voor elkaar om de goede dingen te doen die ik me heb voorgenomen?’

- ‘Hoe ga ik om met alle mensen om mij heen die er niets van begrijpen?’ Of:

- ‘Ik kan me niet 100% vinden in wat anderen zeggen, maar wat is dan precies mijn eigen mening?’
Els helpt je jouw eigen antwoorden te vinden.

Donderdagmiddag 23 februari 2023, 15:00-16:00/16:30 uur

Voordelen van duurzaam wonen en leven

Niels Gorisse

Niels Gorisse heeft jarenlang research gedaan naar off-grid componenten en duurzaamheid. 

Wat brengt het jou als je duurzamer koopt, eet en woont? Waarom zou je minder spullen kopen, andere schoonmaakmiddelen gebruiken of biologischer eten?


We gaan onderwerpen bekijken zoals eten, wonen, spullen, vervoer en afval. 

Ik wil je graag inspireren met mijn reis naar een duurzamer en milieubewuster leven.

Donderdagavond 23 februari 2023, 20:00-21:00/21:30 uur

Dat is toch niet halal? - Hardnekkige vooroordelen over Islam en moslims  (en welke vooroordelen je zelf misschien hebt)

Kamel Essabane & Tasniem Anwar - Fahm Instituut

Kamel Essabane is PhD kandidaat bij het departement Vergelijkende Godsdienstwetenschap aan de Radboud Universiteit.
Tasniem Anwar is in de eindfase van haar PhD onderzoek bij de afdeling politicologie aan de Universiteit van Amsterdam.


Moslims zijn een integraal onderdeel van onze samenleving en vormen een super diverse groep. Toch worden Moslims vaak als één homogene groep gezien en is er regelmatig sprake van moslimdiscriminatie en uitsluiting. Wat zijn de meest hardnekkige vooroordelen over Islam en moslims? Hoe kun je bewust worden van jouw eigen impliciete vooroordelen en hoe ga je daar het beste mee om?


In deze webinar worden concrete casussen beahandeld en is er ruimte om zelf situaties en ervaringen in te brengen.

Vrijdagochtend 24 februari 2023, 11:00-12:00/12:30 uur

Het dieet voor een betere planeet

Hanneke Van Veghel

Hanneke schrijft columns, en blogs en geeft lezingen en projecten over het wereldvoedselvraagstuk - woont en werkt in Oost Afrika voor ontwikkelingswerk in de landbouw en doet onderzoek naar hoe de meest duurzame avocado ter wereld te groeien in Kenya. 

Hoe verbeteren we de wereld met mes en vork? In dit webinar leer je over het verhaal achter onze dagelijkse kost. Wat is de impact op het milieu, de dieren en mensen wereldwijd? En belangrijker nog: wat kunnen wij zelf doen om te eten voor een betere planeet? In dit webinar leer je goede keuzes te maken met kleine en grote stapjes op huis-, tuin- en keuken niveau.

Vrijdagmiddag 24 februari 2023, 15:00-16:00/16:30 uur

Vrienden-Only: Effectief  Altruïsme - Verdiepingswebinar

Jan-Willem van Putten & Monique Kwakman

Jan Willem van Putten is voormalig directeur van Effectief Altruïsme
Nederland en oprichter van de trainingsorganisatie 'Training for Good'. 
Monique Kwakman is freelance trainer/programmamaker en geeft workshops op het gebied van beter worden in goed doen.  

Beter worden in goed doen, hoe doe je dat in de praktijk? Verdieping in deze workshop op hoe je waarden omzet in gedrag en welke keuzes de meeste impact hebben?


Waar kies jij voor, beter goed doen met geld, leefstijl of je carrière? Aan het einde van de workshop ga je weg met een kort actieplan dat bij jou past en heb je jouw eerste stappen in kaart gebracht.

Vrijdagavond 24 februari 2023, 20:00-21:00/21:30 uur

De klimaatcrisis, en wat jij eraan kunt doen

Thomas Derksen - Extinction Rebellion

Thomas Derksen is sinds 2019 onderdeel van Extinction Rebellion.

Maak jij je ook zorgen over de klimaat- en ecologische crisis? In dit webinar zal Thomas je hier meer over vertellen. Aan de hand van recente wetenschappelijke feiten en cijfers wordt uitgelegd wat deze crises betekenen voor de planeet, de mensheid en ons land.


Ook wordt besproken hoe je om kan gaan met deze deprimerende realiteit, hoe je dit op een effectieve manier met anderen kan delen en hoe je zelf stappen kan zetten om onderdeel te worden van de oplossing.

Zaterdagochtend 25 februari 2023, 11:00-12:00/12:30 uur

Omgaan met perfectionisme: vrede vinden met je menselijkheid

Irene Langeveld

Irene helpt sinds 2010 (vooral) hoogsensitieve mensen om beter bij zichzelf te blijven en in balans te komen met hun emoties en gedachten. Zelfonderzoek, mindfulness en zachtheid naar jezelf ontwikkelen zijn belangrijke pijlers in haar werk. 

Heb jij het gevoel dat het nooit goed genoeg is wat je doet?
Ben je perfectionistisch en/of heb je een grote innerlijke criticus?
Zou je graag meer zachtheid voor jezelf willen ervaren?

Deze workshop helpt je om:
- Je innerlijke criticus wat te ontspannen
- Acceptatie te vinden voor jouw menselijkheid en niet-perfect zijn
- Op een ontspannen manier jezelf verder te ontwikkelen, met zachtheid voor jezelf.

De workshop bevat naast een presentatie ook een geleide meditatie om hiermee te oefenen. 

Zaterdagmiddag 25 februari 2023, 15:00-16:00/16:30 uur

Veganisme: de enorme impact van een geweldloos leven

Emile Dingemans - Nederlandse Vereniging voor Veganisme

Emile Dingemans is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor veganisme. 

Veganisme is de snelst groeiende sociale beweging. Veganisten respecteren alle voelende wezens en streven er naar deze niet te gebruiken. Deze visie op een geweldloze samenleving die geen dieren gebruikt, blijkt een cruciale bijdrage te kunnen leveren aan onze persoonlijke gezondheid, de oplossing voor het klimaatprobleem en gelijkheid op aarde. 

Zaterdagavond 25 februari 2023, 20:00-21:00/21:30 uur

Verbindende communicatie

Niels Gorisse

Niels Gorisse is internationaal gecertificeerd trainer Geweldloze Communicatie (ofwel: verbindende communicatie) en draagt als persoonlijke coach, groepstrainer en mediator bij aan mensen.

Wil je liefdevoller naar jezelf en naar anderen kunnen kijken? Kom proeven aan verbindende communicatie voor minder zelfkritiek, meer zelfcompassie en een transformerende warme kijk op de wereld. In deze sessie buigen we oordelen, zelfkritiek en "zoals het hoort" om naar verbindende alternatieven. Deze geweldloze kijk geeft niet tijdelijk houvast, maar juist op lange termijn meer rust en ruimte, vertrouwen en compassie.

Zondag ochtend 26 februari 2023, 11:00-12:00/12:30 uur

Vrienden-Only: Meet & Greet

Els-van-de-Schoot---Life-coach-&-Humanistisch-geestelijk-verzorger-zorgethica

Els van de Schoot

Initiator & host

Mirjam den Braven

Organisator

Vind je het leuk om de vrouwen achter het Ethiek Revolutie e-festival te leren kennen? Of al jouw nieuwsgierige vragen te stellen?
Tijdens deze ontspannen ontmoetingstijd vertellen Els en Mirjam kort wat meer over zichzelf. Wat heeft ze bewogen deze Ethiek Revolutie te starten? Zijn ze ook wel eens heel anders geweest? En waar worden Els en Mirjam nou eigenlijk heel erg blij van?


En er is vooral heel veel ruimte voor gesprek. 

Zondagmiddag 26 februari 2023, 15:00-16:00/16:30 uur

Genderongelijkheid, macht en conflict

Anne Kwakkenbos

Anne Kwakkenbos is genderexpert bij Cordaid. 

Wat is gender nu eigenlijk? Waarom hebben we het er zo vaak over en waarom vinden sommige mensen het een gevoelig onderwerp?


Waarom is juist in conflict landen werken aan gendergelijkheid en vrouwenrechten enorm belangrijk? En waarom kan werken op gender niet zonder te kijken naar machtsongelijkheid? En hoe doen we dit werk op een integere en inclusieve manier?


Anne geeft voorbeelden vanuit haar werk en creëert een interactieve sessie waarin we van en met elkaar leren over (gender) ongelijkheid, macht en hoe we daar binnen en buiten Nederland dingen op kunnen veranderen.  

 

Zondagavond 26 februari 2023, 20:00-21:00/21:30 uur

Sluitingsceremonie

Els-van-de-Schoot---Life-coach-&-Humanistisch-geestelijk-verzorger-zorgethica

Els van de Schoot

Initiator & Host van het Ethiek Revolutie e-festival

We sluiten het Ethiek Revolutie e-festival 2023 feestelijk af. 

We vieren wat er mooi geweest is. Samen oogsten we de belangrijkste inzichten. En we vieren alle verbeteringen die we nu hebben of gaan doorvoeren in onze levens. Op bijzondere wijze maken die impact inzichtelijk.

Alle losse eindjes worden gedicht. En daarna ben je er weer helemaal klaar voor een jaar ‘terug de wereld in te gaan’. Tot de volgende Ethiek Revolutie in 2023!... of leeft de revolutie voort?

Laat je inspireren

Maak het grootste verschil voor een betere wereld

Ontvang nu jouw gratis kaartje

* Bonus: je ontvangt ook Inspiratie Mails (uitschrijven kan altijd)

 review over het Ethiek Revolutie e-festival

-Mariska Nieuwenhuijsen

Super dat jullie dit organiseren. Ik word echt blij van dit initiatief!


Werkelijk goede keuzes maken lijkt vrijwel onmogelijk. Omdat bij alles wat ik koop ik me af vraag of er wel goede arbeidsomstandigheden waren, of er geen kinderarbeid was, of het uit een ver land komt waardoor er een enorme belasting is voor het milieu etcetera. Het lijkt onmogelijk om bij te dragen. Ook word ik zo verdrietig van het feit dat veel mensen nog elke dag vlees en melk eten. Als ik in de supermarkt loop lijkt een ethisch verantwoorde wereld nog ver weg.


Ik zou willen dat het makkelijker was de juiste keuzes te maken.


Ik hoop dat we op het festival onze krachten kunnen bundelen en dat moeder aarde en het
collectief er iets aan over houden!

-Johan Zijlstra

Het lijkt net alsof ik het festival bij toeval heb gevonden. Nu geloof ik niet in god of in toeval, maar het is wel typisch dat het langskwam in een nieuwsbrief die ik amper gebruik / lees. Ik vond het festival fantastisch!

"Hoe kan ik het verschil maken… voor alle wereldproblematiek?"

Door: Els van de Schoot, iniator & host van het Ethiek Revolutie e-festival

“Wat als je al het leed in de wereld wilt oplossen?”

Toen ik zorgethiek studeerde, lag ik wel eens ‘s nachts wakker van alle problemen in de wereld. De klimaatverandering, genocides, armoede en de massale mishandeling van dieren. Om maar wat te noemen. Zelf als je Gandhi of Martin Luther King bent, kan je dat niet in je eentje oplossen.

Als geestelijk verzorger weet ik als geen andere beroepsgroep dat er een heleboel onoplosbaar leed is. Als zorgethica weet ik dat er morele dilemma’s zijn waar nu eenmaal geen win-win oplossing in te ontdekken valt. Maar bij dat alles kan mijn hart zich neerleggen. Waar mijn hart zich echter niet bij kan of wil neerleggen... is oplosbaar leed.

En dus lag ik wakker, denkend aan al die problemen. Problemen die we toch gewoon zouden kunnen beëindigen als we allemaal maar de juiste acties zouden ondernemen? Machteloos voelde ik me. Want ik bepaal niet wat die 7,8 miljard wereldburgers doen en laten.

En wat is dan wél het grootst mogelijke verschil dat ik kan maken? Die vraag bracht mij op een - mag ik het zeggen? - revolutionair idee…

Els Arial van de Schoot - Life coach & geestelijk verzorger - spiritual care - BetekenisvolLeven

Effectief altruïsme kun je niet alleen

Voordat ik het idee uit de doeken doe, een klein uitstapje. Ben je bekend met de Effective Altruism movement?

Ik dacht dat ik misschien de enige was, die zo haar hersens aan het breken was op de vraag: 'Hoe kan ik als individu zoveel mogelijk bijdragen aan een betere wereld?'. Integendeel! Ik ben slecht één persoon in een beweging.

De welbekende ethiek filosoof Peter Singer definieert effective altruism als ‘“a philosophy and social movement which applies evidence and reason to working out the most effective ways to improve the world.” (Singer, 2015, p.4-7 in The Most Good You Can Do)

Jij doet dat waarschijnlijk ook op je eigen manier. Wanneer je in de supermarkt staat en je afvraagt: ‘Is het erger om niet-biologische aardbeien te kopen, of biologische in plastic?’

De wereld is een complexe plek en nadenken over dit soort vragen kan vermoeiend zijn. Uit welk land komen die aardbeien? Wordt dat plastic gerecycled? Of is al die milieuschade relatief klein en maak ik meer impact door veganist te worden?

Daarom hebben we experts nodig op alle belangrijkste problematiekgebieden. Experts die snappen dat jij en ik maar 24 uur in onze dag hebben. En dat wij willen weten welke simpele keuzes we kunnen maken voor de grootst mogelijke impact.

Er is nog één reden waarom ik zeg dat we ‘effectief altruïsme niet alleen kunnen’. Onze individuele bijdrage kan bijna ‘verwaarloosbaar klein’ zijn. We moeten elkaar informeren en inspireren om de juiste keuzes te maken. Zodat we samen pas echt de wereld kunnen verbeteren.


Het Ethiek Revolutie e-festival

En zo kwam ik op het idee voor het Ethiek Revolutie e-festival. Daar zullen experts bij elkaar komen om de vraag te beantwoorden hoe we als individu het beste verschil kunnen maken.

Stel je voor dat je op maandag een webinar bijwoont van Stichting PAX: ‘5 Simpele dingen die jij kan doen voor wereldvrede’. Op dinsdag leer je over de meest-voorkomende misvattingen over Islam, zodat je jouw eigen onbedoelde discriminatie kan voorkomen. En op woensdag helpt MilieuCentraal jou 3 impactvolle leefstijlveranderingen te maken die je geen extra tijd zullen kosten.

Het e-festival heeft de potentie om duizenden mensen te informeren en inspireren. Er ontstaat community. En er ontstaat impact. Het e-festival is bedoeld om een golf van verandering op gang te brengen; een ethiek revolutie.

Dat klinkt ambitieus en dat is het ook. 

Zijn er wel simpele, impactvolle keuzes in elke arena? Zijn er wel genoeg mensen geïnteresseerd genoeg om het e-festival überhaupt te bezoeken? En hoezo denk ik als witte, Nederlandse vrouw precies te weten wat de hoofdproblemen zijn en wie de experts? 

Maar waar het om gaat is die stip op de horizon. De visie hoeft niet 100% werkelijkheid te kunnen worden. 80% Zou al héél mooi zijn. En ondertussen zal dialoogvoering zoveel mogelijk blinde vlekken uitsluiten.


Het festival is er óók voor jou

Er moet ook zorg gedragen worden voor de zorgdrager. En dat zal ook precies zijn wat het Ethiek Revolutie e-festival gaat doen.

Dat doen we ten eerste met diverse webinars op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je namenlijk ook voor anderen zorgen.  Denk dus aan webinars over conflicthantering, vergeving en gedragsverandering. 

Ten tweede is goed leven gelukmakend. Ethiek is een zingevingsdimensie. Als we niet weten wat het juiste is om te doen, ontstaat er morele stress of compassie vermoeidheid. Als we daarom de handdoek maar in de ring gooien, ontstaat er een leegte in ons zingevingsysteem. En als we precies weten en doen wat het we het allerbeste kunnen doen… ontstaat er zingeving.


Ook niet langer wakker liggen?

Gelukkig lig ik niet langer wakker van wereldproblematiek. Ik ben op een missie en ik heb een plan. Wil jij instappen?

Geef je hieronder alvast op voor jouw gratis toegangskaartje.

* Bonus: je ontvangt ook Inspiratie Mails (uitschrijven kan altijd)