Ethiek Revolutie e-festival

Programma pagina


Welke webinars kom jij volgen?

* Bonus: Je gaat ook Inspiratie Mails ontvangen (uitschrijven kan altijd)

Programma

22-28 februari 2022

Met een gratis kaartje kan je tijdens het e-festival alle live webinars en opnames bekijken.
(Je hoeft je niet voor elk webinar apart aan- of af te melden. Je bent gewoon welkom aan te sluiten wanneer het jou uitkomt.)


Met een Vriendenkaartje kan je alle opnames ook na het e-festival nog een jaar lang terugkijken. Ook ontvang je toegang tot exclusief bonusmateriaal: onze Vrienden Extra's. Én je kunt tijdens het e-festival meedoen aan de exclusieve Groepscoaching, de Meet & Greet en het Verdiepingswebinar over Effectief Altruïsme.

Ontdek hier alles over het Vriendenkaartje.

Wil je het blokkenschema uit printen? Klik hier voor de zwart-wit versie.

Wil je het programma meteen in je Google Calender zetten? Klik dan hier.

Zondagavond 20 februari 2022, 19:30-20:30/21:00 uur

Openeningsceremonie

Els-van-de-Schoot---Life-coach-&-Humanistisch-geestelijk-verzorger-zorgethica

Els van de Schoot

Initiator & Host van het Ethiek Revolutie e-festival

Tijdens de feestelijke opening valt er veel kennis en inspiratie op te doen.
Je komt erachter hoe het e-festival ontstaan is en waar wij als organisatie voor staan. Want wat is ‘de Ethiek Revolutie’ eigenlijk?


Ook zal Els praktische aanwijzingen geven. Over hoe het e-festival werkt en hoe je er het meeste voor jezelf uit kunt halen.


En dat allemaal te midden van een prachtige community van mensen die net als jij iets goeds willen betekenen voor de wereld! 

Maandagochtend 21 februari 2022, 11:00-12:00/12:30 uur

Hoe pakken we wereldwijd extreme ongelijkheid aan?

Esmé Berkhout - Oxfam Novib

Esmé Berkhout is beleidsadviseur bij Oxfam Novib.

Rijkdom, macht en invloed zijn wereldwijd zeer ongelijk verdeeld. De economische regels bevoordelen een kleine groep mensen die steeds rijker wordt, terwijl miljarden mensen wereldwijd niet weten hoe ze zich staande kunnen houden.


Wat kunnen we daaraan veranderen? Wat voor economie hebben we nodig en welke acties worden er wereldwijd ondernomen om een meer rechtvaardige economie te realiseren?


Dit webinar geeft inzicht in de extreme ongelijkheid wereldwijd, de structurele oorzaken daarvan en legt uit wat er mogelijk en nodig is om tot meer gelijkheid te komen.

Maandagmiddag 21 februari 2022, 15:00-16:00/16:30 uur

Iedereen kan vredesactivist worden

Dion van den Berg & Selma van Oostwaard - PAX 

Dion is sinds 1977 actief bij PAX, de grootste vredesorganisatie van Nederland. Selma zet zich binnen PAX in voor bescherming van burgers in conflictgebieden.  

Werken aan de bescherming van burgers tegen oorlogsgeweld en het opbouwen van rechtvaardige vrede. Het klinkt ambitieus, maar hoe doe je dat? Wij nemen je mee achter de schermen van het vredeswerk in (voormalig) conflictgebieden zoals de Balkan, Irak en Zuid-Soedan en de strijd tegen kernwapens.


Doe mee en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan vrede in andere landen én in je eigen omgeving. Want iedereen kan vredesactivist worden, dus jij ook!

Maandagavond 21 februari 2022, 19:30-20:30/21:00 uur

Hoe kun je beter worden in goed doen?

Monique Kwakman

Monique Kwakman is freelance trainer/programmamaker en geeft workshops op het gebied van beter worden in goed doen. 

Dit webinar gaat over Effectief Altruïsme en geeft je handvatten over hoe je beter kunt worden in goed doen. 


Wat is Effectief Altruïsme en hoe kun je dit gebruiken in je dagelijkse leven? Word je eigenlijk zelf gelukkiger van anderen helpen? En hoe kun je zelf keuzes maken om meer duurzaam goed te doen, op het gebied van leefstijl, loopbaan en donaties? Welke waarden zijn voor jou belangrijk en hoe kun je die meer integreren in je dagelijkse leven. Dit komt aan bod in het webinar. 

Dinsdagochtend 22 februari 2022, 11:00-12:00/12:30 uur

Vergeven kun je leren

Willem Glaudemans

Willem Glaudemans is schrijver en begeleidt dagelijks mensen op het gebied van hun levensmissie en vergeving.

Hoe doe je dat, vergeven? In wezen is het eenvoudig. Mits je inziet dat vergeven over jou gaat en niet over de ander. Zolang je met de ander bezig blijft, je afvraagt waarom hij het gedaan heeft, zolang je wacht tot de ander met excuses komt of spijt betuigt, dan ben je niet aan het vergeven. Je herhaalt dan je verhaal van je eigen gelijk. Je recyclet je haat, wraak, slachtofferschap en verwijten. Op een goede dag zie je in dat jou dit niets brengt. Dan ben je klaar om te gaan vergeven. De eerste stap is de wil om te vergeven. Je aandacht is dan niet meer naar buiten, maar naar binnen gericht.

Willem neemt je mee in de stappen die hierna volgen. Zo weet jij aan het einde van dit webinar, hoe je praktisch aan de slag kan met vergeven en zelfvergeven.

Dinsdagmiddag 22 februari 2022, 15:00-16:00/16:30 uur

Ontmoeting tussen levensbeschouwingen I

Met: Anne Dijk, Elske van der Hulst, Mark Bos en Pim Blomaard

Anne Dijk is religiewetenschapper, islamoloog en Islamitisch theoloog. Zij is oprichter en voorzitter van Stichting Fahm Instituut. Elske van de Hulst is bestuurslid en docent bij het Tibetaans Boeddhistisch Nyingma Centrum. Mark Bos  is directeur van het Humanistisch Vormingsonderwijs. Pim Blomaard is voorzitter van de Antroposofische Vereniging in Nederland en vennoot bij het Atelier Antroposofie & Samenleving.

"Religieuze verschillen leiden tot conflict"... Of toch niet? In dit ontmoetingswebinar laten wij het tegenovergesteld zien. We zullen merken dat er in alle levensbeschouwingen mooie en inspirerende ethische zienswijzen te vinden zijn. En dat de dialoog over de verschillen vredig gevoerd kan worden.

In dit eerste ontmoetingswebinar laten we ons inspireren door representanten van de Islam, het Boeddhisme, het Humanisme en de Antroposofie.

Kom je ook meegenieten van een hartverwarmende uitwisseling?

Dinsdagavond 22 februari 2022, 19:30-20:30/21:00 uur

Hoe kun je zoveel mogelijk goed doen met jouw geld?

Jan-Willem van Putten

Jan-Willem van Putten is voormalig directeur van Effectief Altruïsme Nederland en oprichter van de trainingsorganisatie Training For Good. 

Dit webinar gaat over doneren volgens de principes van Effectief Altruïsme en geeft je handvatten over hoe je met jouw geld zoveel mogelijk impact kan maken. 


We geven een korte introductie over Effectief Altruïsme, gevolgd door een introductie van de meest effectieve goede doelen op verschillende aandachtsgebieden (bijvoorbeeld klimaat, of armoede).


We zullen tot slot nog stilstaan bij tools die je kunnen helpen bij het maken van een keuze die bij jouw voorkeuren past. 

Woensdagochtend 23 februari 2022, 11:00-12:00/12:30 uur

Verbeter de wereld, begin bij jezelf?

Prof. Carlo Leget

Carlo Leget is hoogleraar zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. 


Wat is de meest effectieve strategie om bij te dragen aan een betere wereld? Zit dat in tips & tricks over wat je wilt doen? Gaat het over acties en handelingen? Of zit het veel meer in wie je wilt zijn?


In deze webinar gaan we op zoek naar een antwoord op deze vraag. Je wordt uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan met... jezelf. Want soms zijn antwoorden te vinden op een andere plek dan je dacht. 

Woensdagmiddag 23 februari 2022, 15:00-16:00/16:30 uur

Conflict als kans: nut en noodzaak van conflicten

Erwin Krens - Merlijn Groep

Erwin Krens is mediator, trainer, (team)coach en procesbegeleider bij de Merlijn groep. 

Bij conflicten hebben we de neiging om naar de ander te wijzen. Maar in essentie gaan alle conflicten over innerlijke conflicten. Je zou een conflict dus ook kunnen zien als een uitnodiging voor zelfreflectie. In welke thema's word je geraakt? Welke oude pijn wordt getriggerd? Hoe maak je weer verbinding? Wat is er in de relatie nodig om weer effectief over de inhoud te kunnen praten?


In deze webinar wordt conflicthantering op een prikkelende wijze in een breder perspectief geplaatst.

Woensdagavond 23 februari 2022, 19:30-20:30/21:00 uur

Compassievermoeidheid en het vinden van jouw balans

Els-van-de-Schoot---Life-coach-&-Humanistisch-geestelijk-verzorger-zorgethica

Els van de Schoot

Initiator & Host van het Ethiek Revolutie e-festival

Misschien vind je dit e-festival maar een druppel op een gloeiende plaat. Of misschien vind je dat jij niet genoeg goeds doet. Of misschien kan je het gewoon niet aanzien, hoeveel leed er is in de wereld. Je bent niet de enige.


In dit webinar deelt Els praktische tips en inzichten om niet meer uitgeput en gestrest te raken van compassie. Allemaal gebaseerd op haar thesis-onderzoek naar compassievermoeidheid (2020).

 
Want idealiter groeit jouw compassie uit tot voldoening. 

Donderdagochtend 24 februari 2022, 11:00-12:00/12:30 uur

Vrienden-Only: Groepscoaching

Els-van-de-Schoot---Life-coach-&-Humanistisch-geestelijk-verzorger-zorgethica

Els van de Schoot

Initiator & host van het Ethiek Revolutie e-festival

Je bent waarschijnlijk in de loop van dit festival (en jouw leven vóór dit festival) tegen allerlei vragen aangelopen. Levensvragen zoals:
- 'Hoe krijg ik het voor elkaar om de goede dingen te doen die ik me heb voorgenomen?’

- ‘Hoe ga ik om met alle mensen om mij heen die er niets van begrijpen?’ Of:

- ‘Ik kan me niet 100% vinden in wat anderen zeggen, maar wat is dan precies mijn eigen mening?’
Els helpt je jouw eigen antwoorden te vinden.

Donderdagmiddag 24 februari 2022, 15:00-16:00/16:30 uur

Voordelen van duurzaam wonen en leven

Niels Gorisse

Niels Gorisse heeft jarenlang research gedaan naar off-grid componenten en duurzaamheid. 

Wat brengt het jou als je duurzamer koopt, eet en woont? Waarom zou je minder spullen kopen, andere schoonmaakmiddelen gebruiken of biologischer eten?


We gaan onderwerpen bekijken zoals eten, wonen, spullen, vervoer en afval. 

Ik wil je graag inspireren met mijn reis naar een duurzamer en milieubewuster leven.

Donderdag avond 24 februari 2022, 19:30-20:30/21:00 uur

Dat is toch niet halal? - Hardnekkige vooroordelen over Islam en moslims  (en welke vooroordelen je zelf misschien hebt)

Kamel Essabane & Tasniem Anwar - Fahm Instituut

Kamel Essabane is PhD kandidaat bij het departement Vergelijkende Godsdienstwetenschap aan de Radboud Universiteit.
Tasniem Anwar is in de eindfase van haar PhD onderzoek bij de afdeling politicologie aan de Universiteit van Amsterdam.


Moslims zijn een integraal onderdeel van onze samenleving en vormen een super diverse groep. Toch worden Moslims vaak als één homogene groep gezien en is er regelmatig sprake van moslimdiscriminatie en uitsluiting. Wat zijn de meest hardnekkige vooroordelen over Islam en moslims? Hoe kun je bewust worden van jouw eigen impliciete vooroordelen en hoe ga je daar het beste mee om?


In deze webinar worden concrete casussen beahandeld en is er ruimte om zelf situaties en ervaringen in te brengen.

Vrijdagochtend 25 februari 2022, 11:00-12:00/12:30 uur

Innerlijke groei: De verborgen sleutel tot een betere wereld

Meara Luz

Meara Luz begeleidt tienduizenden mensen op het spirituele pad naar een vervullend leven vol zelfvertrouwen, goede relaties en betekenisvol werk. 

We zoeken vaak naar praktische oplossingen wanneer we een probleem willen verhelpen, ook als het gaat om wereldproblemen als de klimaatscrisis, misbruik of armoede.


In deze webinar laat Luz zien waarom het essentieel is om niet enkel naar praktische oplossingen te zoeken, maar eerst naar onze eigen binnenwereld te kijken. Innerlijke groei heeft het vermogen om alle problemen waar we als mensheid mee kampen, sneller en moeitelozer op te lossen dan ons ooit zou lukken als we alleen met de praktische kant bezig blijven.

Vrijdagmiddag 25 februari 2022, 15:00-16:00/16:30 uur

Vrienden-Only: Effectief  Altruïsme - Verdiepingswebinar

Jan-Willem van Putten & Monique Kwakman

Jan Willem van Putten is voormalig directeur van Effectief Altruïsme
Nederland en oprichter van de trainingsorganisatie 'Training for Good'. 
Monique Kwakman is freelance trainer/programmamaker en geeft workshops op het gebied van beter worden in goed doen.  

Beter worden in goed doen, hoe doe je dat in de praktijk? Verdieping in deze workshop op hoe je waarden omzet in gedrag en welke keuzes de meeste impact hebben?


Waar kies jij voor, beter goed doen met geld, leefstijl of je carrière? Aan het einde van de workshop ga je weg met een kort actieplan dat bij jou past en heb je jouw eerste stappen in kaart gebracht.

Vrijdagavond 25 februari 2022, 19:30-20:30/21:00 uur

De klimaatcrisis, en wat jij eraan kunt doen

Thomas Derksen - Extinction Rebellion

Thomas Derksen is sinds 2019 onderdeel van Extinction Rebellion.

Maak jij je ook zorgen over de klimaat- en ecologische crisis? In dit webinar zal Thomas je hier meer over vertellen. Aan de hand van recente wetenschappelijke feiten en cijfers wordt uitgelegd wat deze crises betekenen voor de planeet, de mensheid en ons land.


Ook wordt besproken hoe je om kan gaan met deze deprimerende realiteit, hoe je dit op een effectieve manier met anderen kan delen en hoe je zelf stappen kan zetten om onderdeel te worden van de oplossing.

Zaterdagochtend 26 februari 2022, 11:00-12:00/12:30 uur

Vrienden-Only: Groepscoaching

Els-van-de-Schoot---Life-coach-&-Humanistisch-geestelijk-verzorger-zorgethica

Els van de Schoot

Initiator & host van het Ethiek Revolutie e-festival. 

Je bent waarschijnlijk in de loop van dit festival (en jouw leven vóór dit festival) tegen allerlei vragen aangelopen. Levensvragen zoals:
- 'Hoe krijg ik het voor elkaar om de goede dingen te doen die ik me heb voorgenomen?’
- ‘Hoe ga ik om met alle mensen om mij heen die er niets van begrijpen?’ Of:
- ‘Ik kan me niet 100% vinden in wat anderen zeggen, maar wat is dan precies mijn eigen mening?’
Els helpt je jouw eigen antwoorden te vinden.

Zaterdagmiddag 26 februari 2022, 15:00-16:00/16:30 uur

Veganisme: de enorme impact van een geweldloos leven

Emile Dingemans - Nederlandse Vereniging voor Veganisme

Emile Dingemans is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor veganisme. 

Veganisme is de snelst groeiende sociale beweging. Veganisten respecteren alle voelende wezens en streven er naar deze niet te gebruiken. Deze visie op een geweldloze samenleving die geen dieren gebruikt, blijkt een cruciale bijdrage te kunnen leveren aan onze persoonlijke gezondheid, de oplossing voor het klimaatprobleem en gelijkheid op aarde. 

Zaterdagavond 26 februari 2022, 19:30-20:30/21:00 uur

Verbindende communicatie

Niels Gorisse

Niels Gorisse is internationaal gecertificeerd trainer Geweldloze Communicatie (ofwel: verbindende communicatie) en draagt als persoonlijke coach, groepstrainer en mediator bij aan mensen.

Wil je liefdevoller naar jezelf en naar anderen kunnen kijken? Kom proeven aan verbindende communicatie voor minder zelfkritiek, meer zelfcompassie en een transformerende warme kijk op de wereld. In deze sessie buigen we oordelen, zelfkritiek en "zoals het hoort" om naar verbindende alternatieven. Deze geweldloze kijk geeft niet tijdelijk houvast, maar juist op lange termijn meer rust en ruimte, vertrouwen en compassie.

Zondag ochtend 27 februari 2022, 11:00-12:00/12:30 uur

Vrienden-Only: Meet & Greet

Els-van-de-Schoot---Life-coach-&-Humanistisch-geestelijk-verzorger-zorgethica

Els van de Schoot

Initiator & host

Mirjam den Braven

Organisator

Vind je het leuk om de vrouwen achter het Ethiek Revolutie e-festival te leren kennen? Of al jouw nieuwsgierige vragen te stellen?
Tijdens deze ontspannen ontmoetingstijd vertellen Els en Mirjam kort wat meer over zichzelf. Wat heeft ze bewogen deze Ethiek Revolutie te starten? Zijn ze ook wel eens heel anders geweest? En waar worden Els en Mirjam nou eigenlijk heel erg blij van?


En er is vooral heel veel ruimte voor gesprek. 

Zondagmiddag 27 februari 2022, 15:00-16:00/16:30 uur

Genderongelijkheid, macht en conflict

Anne Kwakkenbos

Anne Kwakkenbos is genderexpert bij Cordaid. 

Wat is gender nu eigenlijk? Waarom hebben we het er zo vaak over en waarom vinden sommige mensen het een gevoelig onderwerp?


Waarom is juist in conflict landen werken aan gendergelijkheid en vrouwenrechten enorm belangrijk? En waarom kan werken op gender niet zonder te kijken naar machtsongelijkheid? En hoe doen we dit werk op een integere en inclusieve manier?


Anne geeft voorbeelden vanuit haar werk en creëert een interactieve sessie waarin we van en met elkaar leren over (gender) ongelijkheid, macht en hoe we daar binnen en buiten Nederland dingen op kunnen veranderen.  

 

Zondagavond 27 februari 2022, 19:30-20:30/21:00 uur

Waardevol werk doen

Els-van-de-Schoot---Life-coach-&-Humanistisch-geestelijk-verzorger-zorgethica

Els van de Schoot

Initiator en Host van het Ethiek Revolutie e-festival

De meesten van ons besteden een enorme portie van ons leven aan werk. Wat als we al die werkuren zouden besteden aan iets wat echt bijdraagt?

We zoeken de sweet spot op tussen werk dat waardevol is én overeenkomt met jouw passies. Hoe vind je die sweet spot? 

En hoe creëer je genoeg zelfvertrouwen en daadkracht om zo’n wens tot werkelijkheid te maken?

Pas op: Dit webinar zou je kunnen inspireren je hele carrière om te gooien! ;-)

Maandag ochtend 28 februari 2022, 11:00-12:00/12:30 uur

Kun je van kinderen goede mensen maken?

(Webinar geannuleerd i.v.m privé omstandigheden)

Mark Bos

Mark Bos werkt momenteel als adviseur burgerschap voor basisscholen en is directeur van het Humanistisch Vormingsonderwijs (HVO Primair).

Het leven wordt met de dag complexer. Technologie en globalisering zorgen ervoor dat steeds meer mogelijk is. Dat maakt opvoeding en onderwijs er niet makkelijker op. Als opvoeder/onderwijzer wil je graag dat kinderen in die onzekere wereld sterk in hun schoenen staan, en het liefst ook nog een positieve bijdrage leveren. In dit webinar neemt Mark Bos je mee langs een aantal praktische ideeën van vroeger en nu over morele vorming en burgerschapsonderwijs waar je zelf mee verder kan.

Maandagmiddag 28 februari 2022, 15:00-16:00/16:30 uur

Ontmoeting tussen levensbeschouwingen II

Met: Almatine Leene, Elvira van Rijn & Jurre Twijnstra

Dr. Almatine Leene is predikant in Hattem en en was in 2021 de Theoloog des Vaderlands. Elvira van Rijn is facilitator van spirituele groei, auteur, trainer, ontwikkelaar en oprichter van Maya wijsheid. Jurre Twijnstra is yoga docent bij Delight Yoga. 

"Religieuze verschillen leiden tot conflict"... Of toch niet? In dit ontmoetingswebinar laten wij het tegenovergesteld zien. We zullen merken dat er in alle levensbeschouwingen mooie en inspirerende ethische zienswijzen te vinden zijn. En dat de dialoog over de verschillen vredig gevoerd kan worden.

In dit tweede ontmoetingswebinar laten we ons inspireren door representanten van het Christendom, de Maya kosmologie en Yoga.

Kom je ook meegenieten van een hartverwarmende uitwisseling? 

Maandagavond 28 februari 2022, 19:00-20:00/20:30 uur

Sluitingsceremonie

Els-van-de-Schoot---Life-coach-&-Humanistisch-geestelijk-verzorger-zorgethica

Els van de Schoot

Initiator & Host van het Ethiek Revolutie e-festival

We sluiten het Ethiek Revolutie e-festival 2022 feestelijk af. 

We vieren wat er mooi geweest is. Samen oogsten we de belangrijkste inzichten. En we vieren alle verbeteringen die we nu hebben of gaan doorvoeren in onze levens. Op bijzondere wijze maken die impact inzichtelijk.

Alle losse eindjes worden gedicht. En daarna ben je er weer helemaal klaar voor een jaar ‘terug de wereld in te gaan’. Tot de volgende Ethiek Revolutie in 2023!... of leeft de revolutie voort?

Waarom een Vriendenkaartje?

Lees verder...