Ethiek Revolutie e-festival

Programma pagina


Welke webinars kom jij volgen?

* Bonus: Je gaat ook Inspiratie Mails ontvangen (uitschrijven kan altijd)

Programma

18-26 februari 2023

Met een gratis kaartje kan je tijdens het e-festival alle live webinars en opnames bekijken.
(Je hoeft je niet voor elk webinar apart aan- of af te melden. Je bent gewoon welkom aan te sluiten wanneer het jou uitkomt.)


Met een Vriendenkaartje kan je alle opnames ook na het e-festival nog een jaar lang terugkijken. Ook ontvang je toegang tot exclusief bonusmateriaal: onze Vrienden Extra's. Én je kunt tijdens het e-festival meedoen aan de exclusieve Groepscoaching & de Meet & Greet.

Ontdek hier alles over het Vriendenkaartje.

Wil je het blokkenschema uit printen? Klik hier voor de zwart-wit versie.

Wil je het programma meteen in je Google Calender zetten? Klik dan hier.

Zaterdagavond 18 februari 2023, 20:00-21:00/21:30 uur

Openingsceremonie

Els-van-de-Schoot---Life-coach-&-Humanistisch-geestelijk-verzorger-zorgethica

Els van de Schoot

Initiator & Host van het Ethiek Revolutie e-festival

Tijdens de feestelijke opening - die we ieder jaar updaten! - zul je al veel kennis en inspiratie op te doen. Wat is ‘de Ethiek Revolutie’ eigenlijk? En wat zijn de laatste ontwikkelingen van onze organisatie?

Ook zal Els praktische aanwijzingen geven. Over hoe het e-festival werkt en hoe je er het meeste voor jezelf uit kunt halen. En dat allemaal te midden van een prachtige community van mensen die net als jij iets goeds willen betekenen voor de wereld! 

Zondagochtend 19 februari 2023, 11:00-12:00/12:30 uur

Hoe weet je wat het goede is?

Els-van-de-Schoot---Life-coach-&-Humanistisch-geestelijk-verzorger-zorgethica

Els van de Schoot 

Els van de Schoot is life coach & humanistisch geestelijk verzorger.

Ben jij ook tegen vrouwenbesnijdenis? Elders zijn er mensen die dat normaal en goed vinden. Ook hebben we vaak bezorgde vraagtekens bij moslima’s en hun hoofddoeken. Maar wie ben je als niet-moslim eigenlijk om daar een mening over te hebben? Moet iedereen het dan maar voor zichzelf bepalen?

Ethische vragen worden ingewikkeld wanneer meerdere partijen het gewoon heel anders zien. In dit webinar duiken we de filosofie in. Daar vinden we antwoorden op hoe we het eens kunnen worden over wat het goede is. 

Zondagavond 19 februari 2023, 20:00-21:00/21:30 uur

Werk jij mee aan een plantaardige toekomst?

Tobias Leenaert

Tobias Leenaert is mede-oprichter van Proveg België (het vroegere EVA) en Proveg International en is auteur van het boek "Naar een vegan wereld". 

Tobias Leenaert geeft in deze webinar eerst een kort overzicht van de voordelen van plantaardig eten, en gaat vervolgens verder met hoe je als vegetariër, veganist (of zelfs flextariër) een positieve impact kan hebben op wat rond je heen gegeten wordt. We hebben het over goede plantaardige communicatie en andere dingen die je kan doen om je omgeving mee op de vegan kar te krijgen.


Een webinar voor iedereen - vegan of niet - die geinteresseerd is om een beetje méér te doen dan enkel te kijken naar zijn of haar eigen consumptie!

Maandagochtend 20 februari 2023, 11:00-12:00/12:30 uur

Haal meer uit je leven met minder spullen

Marieke Pluk

Marieke Pluk is professional organizer en geeft mensen graag een frisse blik op spullen.

Wat voor relatie heb jij met spullen? Voegen ze waarde toe aan je leven, of zijn ze je tot last? Je ontdekt het door te ontspullen. Zo leer je makkelijker herkennen waar je blij van wordt en wat ballast is. 

Zou je graag starten met ontspullen, maar kom je er om wat voor reden dan ook niet aan toe? Dit webinar zet je in beweging. Samen maken we een begin aan een duurzamere levensstijl! 

Maandagmiddag 20 februari 2023, 15:00-16:00/16:30 uur

Word je bewust van vooroordelen en diversiteit

Sallie Afram & Augustina Wamulume

Augustina Wamulume en Sallie Afram zijn als zijnde jurist, gespecialiseerd in de gelijkebehandelingswetgeving, werkzaam bij het College voor de Rechten van de Mens. 

Heb je ooit te maken gehad met discriminatie? Iedereen heeft wel bepaalde vooroordelen, en ze kunnen ook zeker gunstig zijn. Maar wanneer er sprake is van negatieve vooroordelen, kan dat leiden tot discriminatie. Tijdens deze webinar zullen Augustina Wamulume en Sallie Afram van het College voor de Rechten van de Mens, het instituut voor discriminatiezaken, je meenemen in de wereld van het gelijkebehandelingsrecht.


Maandagavond 20 februari 2023, 20:00-21:00/21:30 uur

Ecocide: een nieuw instrument tegen de vernietiging van de aarde?

Babs Verhoeve

Babs Verhoeve leidt als co-directeur van Stop Ecocide Nederland de Nederlandstalige campagne om ecocide strafbaar te stellen.

Bescherm de Aarde. Verander de wet.

Hoe kan het dat de vernietiging van de aarde onbestraft blijft? Waarschijnlijk voel ook jij intuïtief aan dat dit niet klopt. 


Stop Ecocide voert campagne om ecocide als internationale misdaad te erkennen en krijgt wereldwijd weerklank. Babs Verhoeve vertelt het hoopvolle verhaal van burgers die samen met academici en gedreven politici een verandering in gang zetten.

Dinsdagochtend 21 februari 2023, 11:00-12:00/12:30 uur

Ontmoeting tussen levensbeschouwingen

Met: Klaas Otten, Meara Luz en Tabitha van Krimpen

Klaas Otten verdiept zich al jarenlang in sjamanistische healing tradities.
Meara Luz  begeleidt tienduizenden mensen op het spirituele pad naar een vervullend leven vol zelfvertrouwen, goede relaties en betekenisvol werk.
Tabitha van Krimpen was van november '21- '22 de Jonge Theoloog des Vaderlands.

“Religieuze verschillen leiden tot conflict” ... of toch niet?


In dit ontmoetingswebinar laten wij het tegenovergestelde zien. We gaan merken dat er in alle levensbeschouwingen mooie en inspirerende ethische zienswijzen te vinden zijn. En vinden handvatten om die dialoog over de verschillen vredig te voeren.


We laten ons in dit panel inspireren door representanten van het christendom, sjamanisme en vrijzinnige (New Age) spiritualiteit.


Kom je ook meegenieten van een hartverwarmende uitwisseling?

Dinsdagmiddag 21 februari 2023, 15:00-16:00/16:30 uur

Actieve Hoop – weten wat van waarde is

Lotte Huijing

Lotte Huijing werkt als programmamanager Ecohumanisme bij het Humanistisch Verbond. 

De klimaatcrisis is nu. De alarmerende rapporten wijzen ons op de keiharde feiten, en om ons heen zien we hoe het leven op aarde naar de knoppen gaat: onleefbaar land, overstromingen en hittegolven.

 

Je probeert dat wat je kan om een bijdrage te leveren aan beter leven, maar het voelt niet genoeg. Of je weet niet goed waar te beginnen. Je voelt je machteloos, gefrustreerd of misschien wel angstig. Weten wat van waarde is, voor jezelf én voor de aarde, biedt perspectief. 

Dinsdagavond 21 februari 2023, 20:00-21:00/21:30 uur

Hoe kun je beter worden in goed doen? 

Monique Kwakman

Monique Kwakman is coach bij Effectief Altruisme Nederland en altijd nieuwsgierig naar manieren om de wereld een beetje mooier te maken.

Dit webinar gaat over Effectief Altruïsme en geeft je handvatten over hoe je beter kunt worden in goed doen.


Wat is Effectief Altruïsme (en wat is het niet?) en hoe kun je deze principes toepassen in je dagelijkse leven? Word je eigenlijk zelf gelukkiger van anderen helpen? En hoe kun je zelf keuzes maken om meer duurzaam goed te doen, op het gebied van leefstijl, loopbaan en donaties? Welke waarden zijn voor jou belangrijk en hoe kun je je waarden inzetten om anderen beter te helpen?


Dit alles komt aan bod in het webinar.

Woensdagochtend 22 februari 2023, 11:00-12:00/12:30 uur

Koop een mooiere wereld 

Karen Kammeraat 

Karen is voorzitter van Stichting Fairtrade Gemeente Nederland, ze heeft Stichting EerlijkWinkelen opgericht en schreef het boek ‘Gewoon Goed; jouw koopgids voor een mooiere wereld’.

Hoe kun je met winkelen en boodschappen doen bijdragen aan een mooiere en eerlijkere wereld? Het webinar geeft antwoord op vragen als: Welke duurzame afwegingen kun je maken en hoe doe je dat? Hoe herken je producten die bijdragen aan een mooiere wereld? Waar vind je ze?


De nadruk van het webinar ligt op de impact die jouw aankopen hebben op inkomens van mensen in ontwikkelingslanden, waar een groot deel van onze producten vandaan komt.

Woensdagmiddag 22 februari 2023, 15:00-16:00/16:30 uur

Geweldloze communicatie bij gedoe en gedonder

Christiaan Zandt

Christiaan is internationaal gecertificeerd trainer Nonviolent Communication.

Hoe kom ik aan eten, kleding, beweging, verbinding?! We leven in een wereld die sommige keuzes makkelijker maakt dan andere. Als we keuzes maken, lopen we onvermijdelijk aan tegen gedoe. Omdat mensen je anders kennen, of zich ongemakkelijk voelen en in de verdediging schieten bijvoorbeeld. En op mijn beurt schiet ik dan in de tegenaanval of haak ik af. Hoe vind ik bij dat soort alledaagse gedoe net wat meer verbinding – in mezelf én met de ander?


In dit webinar deelt Christiaan een aantal handvatten uit Geweldloze Communicatie.

Woensdag avond 22 februari 2023, 20:00-21:00/21:30 uur

Seksuele opvoeding en ontwikkeling in vogelvlucht

Anna Marah Jansen

Anna Marah Jansen (MSc) is specialist seksuele ontwikkeling, oprichter van sekspositief platform De Sekswijzer en bestuurslid bij Seksueel Welzijn Nederland.

Opvoeding en ontwikkeling is onlosmakelijk verbonden met onze levensloop. Tijdens deze webinar leer je over gezonde seksuele ontwikkeling, krijg je kennis en vaardigheden rondom seksuele opvoeding en praktische tips hoe dit vorm te geven.


Alles vanuit positief en inclusief perspectief, want "Pas als je weet hoe 'ja' voelt, weet je ook hoe 'nee' voelt." (Quote Prof. dr. Ellen Laan). 


Donderdagochtend 23 februari 2023, 11:00-12:00/12:30 uur

Vrienden-Only: Groepscoaching

Els-van-de-Schoot---Life-coach-&-Humanistisch-geestelijk-verzorger-zorgethica

Els van de Schoot

 Els van de Schoot is coach & humanistisch geestelijk verzorger. 

Je bent waarschijnlijk in de loop van dit festival (en jouw leven vóór dit festival) tegen allerlei vragen aangelopen. Levensvragen zoals:
- 'Hoe krijg ik het voor elkaar om de goede dingen te doen die ik me heb voorgenomen?’

- ‘Hoe ga ik om met alle mensen om mij heen die er niets van begrijpen?’ Of:

- ‘Ik kan me niet 100% vinden in wat anderen zeggen, maar wat is dan precies mijn eigen mening?’
Els helpt je jouw eigen antwoorden te vinden.

Donderdagmiddag 23 februari 2023, 15:00-16:00/16:30 uur

Armoede in Nederland. Wat is de oplossing?

Bas Pieck

Bas werkt als programmaleider bij Kansfonds.

Stel je voor dat het armoedeprobleem in ons land wel degelijk is op te lossen. Gewoon door te doen wat nodig is. Want als gebrek aan geld gezinnen kansarm maakt, wat is dan de meest logische aanpak? Voldoende geld om van te leven! Maar ook ons vertrouwen dat gezinnen zelf het beste weten hoe zij daarmee hun kansen kunnen keren. Laten we dáár eens op inzetten en leren van wat dat oplevert. 

Donderdagavond 23 februari 2023, 20:00-21:00/21:30 uur

Conflicten oplossen én erdoor ontwikkelen

Rini te Velthuis 

Rini werkt als senior business MfNregistermediator, coach en procesbegeleider.

Grote conflicten kun je voorkomen door eerlijke communicatie. Maar hoe doe je dat wanneer de spanning oploopt? 


Welke basisvaardigheden kunnen we leren om conflichten goed te hanteren? En hoe kunnen we gedurende ons leven blijven verfijnen hierin?


Els interviewt Rini te Velthuis over hoe ook jij de wereld kunt verbeteren door jezelf te ontwikkelen. Samen gaan we de vruchten plukken van de expertise die Rini jarenlang heeft opgebouwd als conflictprofessional, in combinatie met de inzichten vanuit haar persoonlijke bewustzijnsontwikkeling. 


Vrijdagochtend 24 februari 2023, 11:00-12:00/12:30 uur

Het dieet voor een betere planeet

Hanneke van Veghel

Hanneke werkt aan het wereldvoedselvraagstuk, woont en werkt in Oost -Afrika voor ontwikkelingswerk in de landbouw en doet onderzoek naar hoe de meest duurzame avocado ter wereld te groeien in Kenya.

Hoe verbeteren we de wereld met mes en vork? In dit webinar leer je over het verhaal achter onze dagelijkse kost. Wat is de impact op het milieu, de dieren en mensen wereldwijd? En belangrijker nog: wat kunnen wij zelf doen om te eten voor een betere planeet?


In dit webinar leer je goede keuzes te maken met kleine en grote stapjes op huis-, tuin- en keuken niveau.

Vrijdagmiddag 24 februari 2023, 15:00-16:00/16:30 uur

Draag jij ook iets bijzonders bij?

3 'Gewone mensen' met een buitengewoon initiatief

Met: Hans Snel, Merel Koppen en Steef de Ruijter

Hans  Snel  is mede oprichter van Happy Planet Professionals, een vereniging van zelfstandige ondernemers die de positieve impact op mens, maatschappij en planeet prioriteit geven.  
Merel Koppen is manager Kwaliteit & klachtenmanagement bij PostNL én is vorig jaar benoemd tot 'de aardigste mens van Nederland!' 
Steef de Ruijter is HVO docent en zet zich met haar  bedrijf NATUURlijk! in voor dieren en de natuur. 

In dit webinar laten we je voelen dat je op je eigen manier iets heel bijzonders kunt bijdragen. Dat kan zo klein zijn als boodschappen halen voor een zieke buurvrouw. Of zo groot als het oprichten van een stichting. En meestal… begint het klein. Bij wat jij ziet en wat jou inspireert.

We horen van drie ‘gewone mensen’ met buitengewone initiatieven hoe het bij hen begon. Hoe het uitgroeide. Wat moeilijk was. Hoe je die tegenslagen overwint. En wat voor moois daar voor je uitkomt.

Vrijdagavond 24 februari 2023, 20:00-21:00/21:30 uur

Speelt vergeving voor mij een rol?

Leonie Poth

Leonie werkt als MfN mediator, als EFT-relatiecoach en vergevingscoach/ systemisch coach. 

Vergeven is de terugkeer naar Liefde. Vanwaar we geboren zijn. Het diepliggende verlangen erbij te horen, ertoe doen, gehoord en gezien worden, wordt vaak verstoort door systemische patronen en gefilterde verhalen.

Met de Vergevingscode krijg je inzichten die gaan over ruimdenkendheid, hoe je van rechtvaardigheid naar gelijkwaardigheid kunt gaan en hoe zelfexpressie de weg naar compassie wijst. De Vergevingscode heeft een praktische aanpak, geïnspireerd door de codes uit diverse culturen, methodieken en filosofieën.

In dit webinar neemt Leonie je op een interactieve manier mee om de codes van vergeving te ervaren. 

Zaterdagochtend 25 februari 2023, 11:00-12:00/12:30 uur

Omgaan met perfectionisme: vrede vinden met je menselijkheid

Irene Langeveld

Irene helpt sinds 2010 (vooral) hoogsensitieve mensen om beter bij zichzelf te blijven en in balans te komen met hun emoties en gedachten. 

Heb jij het gevoel dat het nooit goed genoeg is wat je doet? Ben je perfectionistisch en/of heb je een grote innerlijke criticus? Zou je graag meer zachtheid voor jezelf willen ervaren?

Deze workshop helpt je om:

  • Je innerlijke criticus wat te ontspannen
  • Acceptatie te vinden voor jouw menselijkheid en niet-perfect zijn
  • Op een ontspannen manier jezelf verder te ontwikkelen, met zachtheid voor jezelf.

De workshop bevat naast een presentatie ook een geleide meditatie om hiermee te oefenen. 

Zaterdagmiddag 25 februari 2023, 15:00-16:00/16:30 uur

Meekook workshop "pittige tofu met kaneel, steranijs en zwarte peper, geserveerd met rijst en rode koolsalade"

Joris Schildknecht

Joris Schildknecht, eigenaar van de Vegan Academy, kookt graag de sterren van de hemel, maar dan wel zonder dierenleed. 

Tijdens de meekook workshop maak je een heerlijk gerecht van zachte tofublokjes in een pittige saus met de rijke smaken van kaneel, steranijs en zwarte peper. Dit gerecht is een absolute smaakfavoriet. Bijna iedereen vindt dit heerlijk, ook verstokte vleesliefhebbers. Grote kans dat dit gerecht tot je vaste repertoire van terugkerende gerechten gaat behoren.


De rode koolsalade geeft een fris tegengewicht aan de stevige smaak van de tofu. Samen met de rijst is dit een heerlijk en volwaardig gerecht dat alles in zich heeft waar de de Vegan Academy zich voor inzet: gezondheid, duurzaamheid, vrij van geweld en exploitatie van andere levende wezens en bovenal superlekker!

Zaterdagavond 25 februari 2023, 20:00-21:00/21:30 uur

Feminist zijn in de 21e eeuw

Els-van-de-Schoot---Life-coach-&-Humanistisch-geestelijk-verzorger-zorgethica

Els van de Schoot

Els van de Schoot is  coach en humanistisch geestelijk verzorger.

Feminisme staat niet voor mannenhaat. Dit webinar is juist voor iedereen, voor alle genders. Omdat ik iedereen wil uitdagen henzelf feminist te durven noemen.

We kijken naar de cijfers van de ongelijkheid. En naar de wereld die we nog te winnen hebben. Maar vooral gaan we in op hoe we zelf voor empowerment kunnen kiezen. In onze taal. En op gebieden van assertiviteit, seksualiteit en ons huishouden.

Zondag ochtend 26 februari 2023, 11:00-12:00/12:30 uur

Vrienden-Only: Meet & Greet

Els-van-de-Schoot---Life-coach-&-Humanistisch-geestelijk-verzorger-zorgethica

Els van de Schoot

Initiator & host

Mirjam den Braven

Organisator

Vind je het leuk om de vrouwen achter het Ethiek Revolutie e-festival te leren kennen? Of al jouw nieuwsgierige vragen te stellen?

Tijdens deze ontspannen ontmoetingstijd vertellen Els en Mirjam kort wat meer over zichzelf. Wat heeft ze bewogen deze Ethiek Revolutie te starten? Zijn ze ook wel eens heel anders geweest? En waar worden Els en Mirjam nou eigenlijk heel erg blij van?


En er is vooral heel veel ruimte voor gesprek. 

Zondagmiddag 26 februari 2023, 15:00-16:00/16:30 uur

Betere voornemens - Van doel naar daadkracht!

Adriaan Gijsberts

Adriaan Gijsberts is sociaal psycholoog en werkt dagelijks aan gedragsverandering. 

Je bent helemaal geïnspireerd geraakt. Na alle workshops van het festival zit je vol ambities en energie. Je gaat het anders doen. Je begint heel goed, maar na een paar weken val je terug in oude gewoontes. Herkenbaar? Dat is heel normaal en logisch. Het komt door onze onbewuste gewoontes.


In dit webinar ga je aan de slag om deze te veranderen. Zodat jouw gewoontes passen bij je nieuwe doelen. Zo voegen we de daad bij het woord.

Zondagavond 26 februari 2023, 20:00-21:00/21:30 uur

Sluitingsceremonie

Els-van-de-Schoot---Life-coach-&-Humanistisch-geestelijk-verzorger-zorgethica

Els van de Schoot

Initiator & Host van het Ethiek Revolutie e-festival

We sluiten het Ethiek Revolutie e-festival 2023 feestelijk af. 

We vieren wat er mooi geweest is. Samen oogsten we de belangrijkste inzichten. En we vieren alle verbeteringen die we nu doorvoeren in onze levens. Op bijzondere wijze maken we die impact inzichtelijk.

Alle losse eindjes worden gedicht. En daarna ben je weer helemaal klaar voor een jaar 'terug de wereld ingaan'. Tot de volgende Ethiek Revolutie in 2024! ... Of leeft de revolutie voort? 

Maandagavond 27 februari 2023, 20:00-21:00/21:30 uur

Vrienden-Only: Zing je vrij!

Jacky Peeters

Jacky Peeters is stembevrijder.

In dit webinar maak je kennis met stembevrijding en stembevrijder Jacky Peeters. Je zingende stem is volgens haar het krachtigste instrument om jezelf te bevrijden. Jezelf te laten horen en zien zoals je echt bent. Tijdens de webinar vertelt ze over wat het jou kan brengen en neemt ze je mee in een aantal bevrijdende oefeningen.

Wat heeft dit met ethiek te maken? Stembevrijding helpt je onderscheid te maken tussen je essentie en je ego. Wie echt zichzelf is, oordeelt niet en handelt vanuit het hart.

Waarom een Vriendenkaartje?

Lees verder...

Info & Help

Waar kan je wat vinden? Techniek tips. En Meest Gestelde Vragen.

Verantwoord Shoppen

De shopaholic in jou verantwoord laten losgaan? Hier vind je onze tips voor duurzame producten, fair trade cadeautjes en nog veel meer. Je kunt bij deze goede webshops meteen bestellen mét e-festival korting.